Skocz do zawartości

Podkręcanie pamięci DDR5 (Wszystkie platformy)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Powiedzcie mi czy jest jakiś wzór do wyliczania terminacji czy najlepiej zostawić to w auto? U mnie na przykład nie wchodzi zmiana procODT pd i ciągle na HiZ. Resztą mogę manipulować jak chcę (poza skrajnościami gdzie płyta nie wstaje). I druga sprawa to nitro. Dla okolic 6000 ma być 1-2-0, a przy 8000 1-3-1? Gdzieś kiedyś czytałem, że to optymalne rozwiązanie.

Opublikowano
10 minut temu, Adikon napisał(a):

Powiedzcie mi czy jest jakiś wzór do wyliczania terminacji czy najlepiej zostawić to w auto? U mnie na przykład nie wchodzi zmiana procODT pd i ciągle na HiZ. Resztą mogę manipulować jak chcę (poza skrajnościami gdzie płyta nie wstaje).

Ja zawsze zostawiam na auto, ale jak się bawiłem to raczej zmiana ProcOdt Pu i DramDqDs.

11 minut temu, Adikon napisał(a):

Dla okolic 6000 ma być 1-2-0, a przy 8000 1-3-1? Gdzieś kiedyś czytałem, że to optymalne rozwiązanie.

To raczej taki przyjęty "standard". Nieraz przechodzi 1-2-0 na 6400, ale to rzadkie przypadki.

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Minimalny fps przy 8000mhz jest lepszy niż na 6400mhz. A to w sumie jest najważniejsze w procesorze. Dlatego zmieniłem płytę, bo kupując 48gb ram liczyłem się z tym, że one lubią wyższe taktowania niż adie. Zaraz idę się pobawić ramem.

@ju-rek pamiętasz czy te CPU co mam, banglalo na vddp powyżej 1.05v ? Dając powyżej 1.05 mam destabilizację ramu. A do 8400mhz musiałbym raczej dołożyć trochę vddp :). 

Edytowane przez NoviAMG
Opublikowano

Dzięki @ju-rek. Czyli zostawiam jak jest skoro płyta nie chce współpracować. Ogólnie przy x3d warto jednak kombinować z trfc według mnie, bo to daje spore zyski. Większe niż główne timingi, a przynajmniej tak wynika z moich testów. Tutaj kwestia czy chcemy mieć super wynik w Aida czy płynniejszą rozgrywkę. 6000 vs 8000 jest jakaś tam różnica, ale nadal warto patrzeć na jakie są skoki między minimalnym, a maksymalnym. To właśnie robi robotę tak naprawdę. 

Opublikowano (edytowane)
39 minut temu, NoviAMG napisał(a):

pamiętasz czy te CPU co mam, banglalo na vddp powyżej 1.05v ? Dając powyżej 1.05 mam destabilizację ramu. A do 8400mhz musiałbym raczej dołożyć trochę vddp :)

https://imgur.com/a/s5KnQm7

Mam tylko takie nastawy i nie pamiętam.

Edytowane przez ju-rek
Opublikowano

Zastanawia mnie, czemu wczoraj w sotr miałem okolice 440fps bez podnoszenia zegara cpu, dziś podniosłem zegar +200, dałem asekuracyjnie co -10 i mam 430fps :D . Ustawiłem zegar na 0 i mam dalej 430fps ... Reset biosu poszedł, wczytałem profil na nowo i dalej fps leży. Przepisze ustawienia ramu do zakładki zaawansowanej, ustawie nitro mode i zobaczę co z fps. 

Opublikowano
22 minuty temu, prezydent26 napisał(a):

DDR5 daje sporo frajdy z OC – u mnie G.Skill 6000 CL36 leci stabilnie na 6800 CL34 przy 1.4V na Z790, z lekkim tunigiem subtimings. Różnica w grach minimalna, ale w testach syntetycznych i 1% lows już widać różnicę.

No daje na Intelach w szczegolnosci bo tam im wyzsze MT/s tym wiecej FPS. Na AMD to roznie bywa. Duzo zalezy od samej pl gł. Trafi się kiepski egzemplarz i bedzie niestabilny na 2:1 lub jednego dnia stabilny innego nie. Ale jeżeli ktos ma stabilne 8000Mhz to czy Intel czy AMD jest to dosc dobry wynik. 6800 na gear2 to jest taka średnia bez fajerwerkow, ale generalnie sporo tych procesorow robiło wlasnie okolo 7000mhz, i nieliczne sztuki 7800-8200.

Opublikowano (edytowane)
39 minut temu, NoviAMG napisał(a):

Zastanawia mnie, czemu wczoraj w sotr miałem okolice 440fps bez podnoszenia zegara cpu, dziś podniosłem zegar +200, dałem asekuracyjnie co -10 i mam 430fps :D . Ustawiłem zegar na 0 i mam dalej 430fps

Dziwne, u mnie jest porównywalnie co wczoraj.

Zrzutekranu2025-05-25114530.thumb.png.e7c0f9d1185748495dc44009d7918a26.png

Edytowane przez ju-rek
Opublikowano

Już wiem, czemu fps zaczęły się nie zgadzać , płyta jak jej się chce zmienia mi pcie z gen5 na gen4. Wymusiłem gen5, ucięło mi do 8x ... Wymuszam 16x znika dysk co jest zamontowany w slocie m2_2 (według instrukcji slot nr3 nvme ucina linie dla gpu...)

IMG20250525143241.jpg

Opublikowano
4 godziny temu, NoviAMG napisał(a):

Oki. Pewnie ten typ tak ma :).

@Adikon może spróbuj dać vddp 1.08v do 8000mhz ? Tomcug wspominał, że musi dołożyć vddp u siebie aby 8000mhz banglalo. 

8000 mi działa bez problemu. Kwestia terminacji pozostaje, bo to jakoś kiedyś ogarnąłem, ale teraz znów nie chce współpracować. 

3 godziny temu, NoviAMG napisał(a):

Zastanawia mnie, czemu wczoraj w sotr miałem okolice 440fps bez podnoszenia zegara cpu, dziś podniosłem zegar +200, dałem asekuracyjnie co -10 i mam 430fps :D . Ustawiłem zegar na 0 i mam dalej 430fps ... Reset biosu poszedł, wczytałem profil na nowo i dalej fps leży. Przepisze ustawienia ramu do zakładki zaawansowanej, ustawie nitro mode i zobaczę co z fps. 

Ja już się przyzwyczaiłem do takich akcji 😛

RttNomWr i Rd podobno pomaga jeśli procodt pd wbija ma HiZ.

Opublikowano
31 minut temu, NoviAMG napisał(a):

Już wiem, czemu fps zaczęły się nie zgadzać , płyta jak jej się chce zmienia mi pcie z gen5 na gen4. Wymusiłem gen5, ucięło mi do 8x ... Wymuszam 16x znika dysk co jest zamontowany w slocie m2_2 (według instrukcji slot nr3 nvme ucina linie dla gpu...)

IMG20250525143241.jpg

M2 i M3 ucinaja pcie

M4 i M5 nie

Opublikowano
4 godziny temu, sniper76 napisał(a):

@Adikon

Przenieś wszystko w zaawansowane to Proc up down wskoczą same :D

To też niewiele pomaga. ProcOdt spoko, ale pd już nie chce się zmienić. Zresztą nie widzę dużych różnic między 6000, a 8000 o ile w ogóle są w moim przypadku, bo jak widać co komp to inne wyniki. Wolę stabilne 150 klatek niż latające 300. Możecie wierzyć lub nie, ale w simracingu widać od razu każdy skok. W innych grach to tak nie przeszkadza. 

Opublikowano (edytowane)

@Zachy

Co dziwne gen4 16x działa bez problemu w parze z dyskiem w 2 slocie ... Pogmatwane to wszystko. Karta mi zegary zbija w sotr benchmark dodatkowo, więc już wiem skąd anomalia.

Niestety na 9070xt nie da się ustawić minimalnego zegara gpu ehh. Szkoda, więc benchmarki w grach mogę traktować z przymrużeniem oka, jedynie pograć i kontrolować minimalny fps. Coś tam pogrzebałem w sterowniku i widać jakiś efekt. Wszystko zależy jak karcie czapka stoi.  Myślę że 450fps+ bym miał gdyby karta nie zrzucała zegarów. 

IMG20250525162603.jpg

Edytowane przez NoviAMG
Opublikowano
38 minut temu, NoviAMG napisał(a):

Niestety na 9070xt nie da się ustawić minimalnego zegara gpu ehh. Szkoda, więc benchmarki w grach mogę traktować z przymrużeniem oka

Mój najlepszy wynik na 9800x3d w SOTR :)

Zrzutekranu2025-05-25163950.thumb.png.2891bad35071cbd3985240923dc7665e.png

Opublikowano

Z ciekawości jak ram ustawiony ? I to na starszym windowsie z tego co widzę, mam ten najnowszy chłam win11 ... 

Cóż, dziś poza ustawieniem nitro na 1 3 1 nic nie zrobiłem przy pc. Gram sobie jedynie. Chyba zostane przy 8200mhz, ew coś postaram się wyrzeźbić solidnego dla 8000mhz, bo z 8400mhz czuję że będą schody z stabilizacją (jednak 4slotowa płyta). 

Opublikowano

W następnym tyg spróbuję wbić stabilnie 8400mhz.  8200 zaliczyło linx, ycrunchera vt3/vst po 30min , tm5 anta extreme. Dobrze że wziąłem jednak bohatera, zamiast 870e-e , jednak topowa płyta, kosztem wyposażenia bo cenowo podobnie wyjdą.  E był box, tu mam totalnego oema