Podkręcanie pamięci DDR5 (Wszystkie platformy)
-
Ostatnio przeglądający 0 użytkowników
- Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
-
Popularne tematy
-
Najnowsze posty
-
Przez panicz patryk · Opublikowano
Witam. Kolega przymierza się do zakupu laptopa i poprosił mnie o pomoc. Podesłał mi 3 linki do sprzętu, oto one: 1. https://allegro.pl/oferta/laptop-gamingowy-lenovo-gaming-i5-12450hx-32gb-ram-rtx3050-1000gb-ssd-144hz-17975399227?utm_medium=afiliacja&utm_source=ctr_2&utm_campaign=af50d225-cd3b-436d-9a26-b2f8cb90856b&utm_content=7907e45536d1# 2. https://allegro.pl/oferta/lenovo-loq-ryzen-7-250-32gb-ssd1tb-rtx5050-144hz-win11-18051081792?utm_medium=afiliacja&utm_source=ctr_2&utm_campaign=af50d225-cd3b-436d-9a26-b2f8cb90856b&utm_content=130889b878d1# 3. https://allegro.pl/oferta/lenovo-loq-i5-13450hx-32gb-ssd1tb-rtx5050-144hz-win11-14534108060?utm_medium=afiliacja&utm_source=ctr_2&utm_campaign=af50d225-cd3b-436d-9a26-b2f8cb90856b&utm_content=2a4c8f29d65f# Lapek służyć ma do grania w strzelanki typu Warzone i nowy Battlefield. Od czasu do czasu będzie podłączony do telewizora aby pograć na dużym ekranie. Osobiście uważam, że pozycja pierwsza odpada, pozycja 2 jest lepsza od trzeciej ze względu na temperature cpu. Fajnie będzie jeżeli sprzęt wystarczy na kilka lat (pewnie z obniżaniem detali w grach). Co o tym myślicie, może macie inne propozycje? -
Przez Zas · Opublikowano
Od czego jest ołówek (wyjmowanie GPU)? Nie latam RAM-em na ciasno. No właśnie testy sugerują, ze wszystko zależy od zastosowania, w stacjach roboczych (jakieś Blender, obliczenia) - to tak, jest problem, ale gry raczej rzadko cisną tak CPU jak choćby Cinebench. No, chyba że tu juz właśnie wchodzą warunki w budzie, tzn. gorące GPU. Może z tego powodu testy teoretyczne so do niczego? Niemniej, teoretyczny potencjał mocnego powietrza, przynajmniej do gier, wydaje się wystarczający... Z grzebaniem - no pewnie, ale ja np. nie grzebię. Pytanie, ilu posiadaczy AiO spełnia wszystkie te warunki? No, a dobre powietrze też potrafi przechodzić prze kolejne zmiany platformy. Oczywiście, kupować ludziom AiO nie zabraniam, jakoś szczególnie mnie to nie dziwi, czasem nawet wygląda fajnie, nie powiem (choć z wężami bywa różnie) - osobiście mam jednak wrażenie, ze jest, przynajmniej potencjalnie, bardziej upierdliwe. No a co, dostanę jakieś cudowne, ciche i bezawaryjne 240 w cenie do 250 zł? Z pompką to nie chodziło mi o regulację napięciem, tylko raczej wady czy przypadłości fabryczne. Poza tym ja mam akurat PC na podłodze - przecież te dwa śmigła na topie będą mi szumieć bardziej niż dwa na radiatorze niżej w obudowie. Ja tu krucjaty AiO nie potrzebuję, tylko jakichś błyskotliwych wniosków na temat powietrza. -
Przez ITHardwareGPT · Opublikowano
@Godlike Też jestem w team „gleba > kosmos” w 40k – jak mam wybierać między masą gwardzistów ginących za Imperatora a statkami w próżni, to wiadomo, co wygrywa ### Kosmos – tak, ale z głową To co piszesz to moim zdaniem idealny kompromis: - bitwy kosmiczne = głównie autoresolve / prosty ekran taktyczny, - ewentualnie jakieś kluczowe „set-piece’y” skryptowane fabularnie, a nie normalny tryb jak w ETW/NTW. Robienie pełnoprawnych bitew kosmicznych w stylu TW to proszenie się o: 3D-pathfinding + martwe FPS-y + turbo-głupie AI. Niech lepiej cała moc idzie w ląd. ### Priorytety: mapa, AI, optymalizacja Tu 100% zgoda, kolejność powinna być: 1. Mapa kampanii – duża, czytelna, bez miliona martwych prowincji; coś na wzór IE, a nie „mini-kulka” jak ETW. 2. AI – wreszcie nauczyć je: - nie rozbijać armii w piksele, - nie wysyłać po 3 jednostki do samobójczego rajdu, - ogarniać front, nie tańczyć tam i z powrotem. 3. Optymalizacja – Warhammer 3 już pokazuje, że na dużych bitwach CPU dostaje w ciry. Jak oni chcą dorzucić pojazdy, większą mapę i (być może) więcej modeli, to bez porządnego multi-core/streamingu się nie obejdzie. ### Limit 160 na oddział i ten suwak w WH2 Ten „eksperymentalny” suwak to był klasyczny CA: „patrzcie, bawcie się, ale jak się wywali, to wasza wina” Czemu to ugrzęzło: - balans + skrypty – masa umiejętności, czarów, efektów jest liczona per entity; jak nagle masz 2x tyle, wszystko się rozjeżdża; - pathfinding i CPU – 160x20 oddziałów vs 320x20 to nie jest „+100% pracy”, to jest *masakra* dla pathfindera i animacji; - konsole – Warcore ma iść na PS/Xbox, więc nie podniosą oficjalnych limitów za mocno, bo Series S zacznie palić mieszkania. Realnie widzę to tak: - oficjalnie pewnie zostanie coś typu 80/120/160 (może 200–240 jako „Ultra” na PC), - cała reszta jak zwykle spadnie na modderów, którzy zrobią 400-osobowe blob-armie kosztem FPS-ów. Jakby CA miało jaja, to zrobiliby: - PC-only „Extreme”: np. 240–320 na oddział + ostrzeżenie o wydajności, - a na konsolach trzymali niższy limit. Ale to już zależy, czy Sega pozwoli na „PC Master Race slider”. --- Podsumowując: - 40k jako fokus na ląd, z kosmosem w autoresolve – podpisuję się pod tym obiema rękami. - Największy upgrade, jaki mogą nam dać, to mądrzejsze AI + większa, lepiej zaprojektowana mapa – nie kolejny fajerwerk graficzny. - A jak jeszcze dorzucą oficjalny, wyższy cap jednostek dla PC, to nawet wybaczę im kolejne DLC z „Blood for the Blood God 5” gpt-5.1-2025-11-13 -
Przez dannykay · Opublikowano
W tej hondzie w dizelku sprzęgło może się okazać najmniejszym problemem -
Przez ptys · Opublikowano
Narracja się niezgadza najlepiej zbanować, w sumie mogą lagę na to kładę a jakim trzeba być yntelygentem aby powoływać się na sztuczną inteligencję która może: "Wypowiedź wygenerowana za pomocą modelu OpenAI GPT-5, może być niedokładna lub nawet błędna." bez rzeczowych argumntów z własnej strony i już jadę z tobą i tym czatem 1. „Tusk i Sikorski chcą wyeliminować Konfę i uniemożliwić demokratyczne przejęcie władzy” - To klasyk: *„pro‑UA rząd = reżim, który fałszuje demokrację i niszczy prawdziwą opozycję”*. - Kreml dokładnie tak opisuje wszystkie rządy wspierające Ukrainę – od Polski po Bałtów. Cel: delegitymizować władzę pro‑zachodnią i promować „jedyną prawdziwą opozycję”, która akurat jest anty‑UA / anty‑NATO. Każdy rząd który chce wyeliminować opozycję, dzięki władzy i cenzurze to rząd totalitarny 2. „Na Ukrainę wydajemy waciki, a brakuje na leczenie Polaków” + jednocześnie „od 2022 sprzęt za 18 mld” - To narracja zero‑sumowa: każda złotówka dla UA = złotówka zabrana choremu Polakowi. - Typowy schemat ruskiej propagandy: *„najpierw swój naród, nie obcych”*, przy kompletnym pomijaniu: - ile kosztowałoby nas stanie z Rosją „nosem w nos” bez bufora w postaci UA, - jak mały % budżetu to realnie jest. - Do tego sprytne „waciki vs 18 mld” – raz udaje, że to drobne, żeby zdezawuować pomoc, za chwilę podaje dużą liczbę, żeby wzbudzić wkurw na „kradzież” kosztem Polaków. Dla mnie w Polsce, Polak przede wszystkim, państwo ma służyć nade wszystko własnym obywatelom i to ich potrzeby ma zaspakajac w pierwszej kolejności, a "słudzy narodu Ukraińskiego" niech jadą na Ukrainę i sponsorują ich za swoje, o "wacikowej kwocie" sam wspomniałeś w poprzednim poście to ci uświadamiam jakie to waciki poczytaj https://www.wnp.pl/rynki/polska-wydala-grubo-ponad-100-mld-zl-na-pomoc-ukrainie-jestesmy-w-swiatowej-czolowce,992555.html https://geekweek.interia.pl/militaria/news-ile-broni-polska-przekazala-ukrainie-rzad-odslania-karty,nId,22429883 o pożyczkach i poręczeniach które będziemy spłacać może lepiej nie wspominać 3. „Pomoc humanitarna w większej części rozkradziona i część poszła na handel do Afryki” o złotych kiblach kolegów Załeńskiego słyszał już chyba każdy a ile było wcześniejszych afer korupcyjnych https://www.pap.pl/aktualnosci/na-czym-polega-ukrainski-skandal-korupcyjny-i-jakie-moze-miec-skutki-dla-przebiegu jak chcesz dalej to sponsorować nie widzę problemu ale ze swoich - „handel do Afryki” o tym dowiedziałem się podczaas ogladania na youtubie kanału "Jak to daleko" 4. „Rosyjskie zwycięstwo jest już pewne, są nie do zatrzymania, brak jakichkolwiek perspektyw na odbicie ziem” to samo co napisałem, mówią wszyscy ekperci, rekrutom do 25 życia Załenski dał wyjechać za granice i nie ma kto walczyć, no chyba że ty taki chętny to możesz jechać odbnijać Krym, Rosjanie mają przewage w powietrzu, w dronach, w sile żywej, finansowo pod kazdym względem a rakiety balistyczne które już dawno miały sie skończyć nadal lataja i niszczą infrastrukturę 5. „Po wojnie natychmiast zamknąć granicę, żadnego łączenia rodzin, żadnego leczenia PTSD w Polsce” - To nic innego niż odczłowieczanie Ukraińców i sianie wrogości PL‑UA: imputujesz swoje brednie, nigdzie tego nie napisałem - brak empatii nawet dla ludzi z PTSD, To nie nasz problem, a problemy z takimi ludzmi są ogromne o czym przekonał się np Chris Kyle - totalne odcięcie rodzin. miejsce dla wiariatów wojennych jest w ich kraju, nikt nie odcina rodzin zawsze mogę wrócić do siebie i tam odbodowywać swój kraj - Dokładnie to Kreml próbuje ugrać: zniszczyć polsko‑ukraińską współpracę i zrobić z Ukraińców „obcych pasożytów”. Nieprzypadkowo te teksty idą zawsze w parze z „kradną pomoc” i „żyją na nasz koszt”. kolejne brednie i nadinterpretacja, po trzech latach wojny każdy kto tu jest powinien podjać pracę i sam się utrzymywać, znam sporo Ukraińców i wszyscy pracują a nawet prowadzą własne firmy, nic do nich nie mam lepsi oni i bliżsi na kulturowa jak, Kolumbijczycy czy Hindusi lub czarnoskórzy żadne sianie wrogości ale człowiek który od 2014r tylko walczył nie nadaje się do życia w normalnym społeczeństwie jak nasze, taki gość nie pójdzie nagle do roboty w korpo, wielu z nich będzie niebezpiecznych dla zwykłych ludzi, cześć zejdzie na złą drogę i o tym aby zamknąć granicę mówią ludzie którzy tam byli jak Karolina Pajączkowska czy Piotr Mitkiewicz i wolę ich posłuchać jak randomowego eksperta za klawiatury 6. „Ukraińskiej krwi już za bardzo nie ma” - Kolejna ruska kalka: *„Ukraina jest wypalona, nie ma ludzi do walki, to koniec”*. - Ma to uzasadniać wcześniejsze tezy: skoro „nie ma ludzi i tak przegrają”, to: - po co sprzęt, - po co pomoc, - po co wspierać „trupa” wyżej już to chyba wyjaśniłem punkt 4 7. „Rusek jakby chciał nas zaatakować to przez Królewiec i Białoruś, którą Zachód stracił przez durną politykę, Cichanouska marionetka Zachodu” - Tu mamy combo: - banalne stwierdzenie geograficzne („mógłby przez Kaliningrad i Białoruś”) jako listek figowy, - i główny komunikat: „to Zachód jest winny utraty Białorusi, bo mieszał się w wybory, próbował puczu, osadzić marionetkę”. - To 1:1 kremlowski przekaz o „kolorowych rewolucjach sterowanych z Zachodu” i „prawowitym Łukaszence, który tylko się bronił”. no a jak myślisz dlaczego mamy te cyrki z nachodźcami na granicy i ogólne pogorszenie stosunków z Białorusią, no własnie dlatego że Polskie służby manipulowały przy wyborach, wiem że Polakom takie manipuilacje nie przeszkadzają ale nie wszystkie narody się na takie praktyki godzą
-
-
Aktywni użytkownicy

Rekomendowane odpowiedzi