Skocz do zawartości

Granie bez prądu, czyli planszówki, bitewniaki, karcianki.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Temat dla fanów gier bez prądu lub osób, które chciałyby wejść w ten świat, ale nie wiedzą gdzie zacząć. Sam wkręciłem się ostro w gry planszowe, więc tutaj mogę służyć radą. Tłoku tutaj raczej nie będzie, ale może jest ktoś kto czasem odchodzi od komputera. ;)

• Like 2
  • 6 miesięcy temu...
Opublikowano

Dopiero teraz zauważyłem ten temat, również lubię pogierczyć w tego typu gry. Sam posiadam

- Space Hulk 1ed

- World of Warcraft

- Rycerze pustkowi

Do tego raz na jakiś cza grywa się też w różne gry wyobraźnie, tj.

- Warhammer

- Cyberpunk

-Dungeon&Dragons

Opublikowano

Osobiście więcej gram w karcianki TCG (FAB, Lorcana, SWU, kiedyś MTG) niż w komputerowe

Ale od planszówek też nie stronię z moich ulubionych takich bardziej średnio ciężkich pozycji na 90-120 minut rozgrywki polecam

https://boardgamegeek.com/boardgame/189932/tyrants-of-the-underdark

https://boardgamegeek.com/boardgame/397598/dune-imperium-uprising

czasem grywamy też te super ciężkie , ale imho to już lepiej by się ogrywało na komputerze jak twórca zaczyna ładować kilkadziesiąt mechanik do zapamiętania

Opublikowano

@Lypton Radlands mam na liście "do kupienia", ale jest na niej generalnie sporo gier. A widzę z dostępnością też średnio.

@michaelius33 Dune jest świetne, sam mam podstawkę + dodatek Potęga IX. 

Komputerowe edycje rzeczywiście ułatwiają zabawę, ale to jednak nie ten klimat. Co do zasad, grając regularnie nie jest problemem zapieranie ich, nawet w tych cięższych tytułach. U mnie jak na razie chyba Wojna o Pierścień Druga Edycja najbardziej mnie psychicznie zmęczyła.