Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
32 minuty temu, aureumchaos napisał(a):

Czemu przeszcze?

Dokupilem inne mocowanie na glowe niz to co bylo w zestawie i nic nie boli, mowie tak jakby sie w masce do plywania pod woda siedzialo (co niestety odbiera imersje :().

Też mam dokupione całe mocowanie ale i tak czuć dyskomfort po jakimś czasie a co dopiero 6h, szok!

34 minuty temu, aureumchaos napisał(a):

A co masz na mysli cos z PCVR? Ze Valve Index? Pane to kosztuje krocie a q2 kupilem na promocji 2 lata temu za 1600 zl z media marktu. 

Index nie, coś współczesnego ale jak ma być tanio to oczywiście nie ma tematu. Wymiana na Q3 to najlepsze co możesz zrobić. 

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, aureumchaos napisał(a):

a - bateria trzyma jak kupa w tym q2 nie wiecej jak 1,5 do 2h  wiec kabel jest niezbedny bo jak gram to 4 - 6h ciagiem. 

Kup sobie mały powerbank i go zamocuj, jak na tyle głowy to przy okazji niechcący poprawisz komfort, bo zadziała to jak przeciwwaga.

c - pomimo ze q2 sa lepsze od tel w pudelku to dalej dla mnie jakby miec maske do nurkowania, nie da sie nie widziec tej czerni wokolo i ze to jakby przez dziure sie parzy, dla mnie to dalej zabiija imersje

No wreszcie +1 do ludzi rozsądnych! Przyjacielu mój! :pijaki:

FOV to podstawa i najgorsza pomyłka w historii gier, że od 2014r. do teraz nie mamy tu żadnego postępu. 220°poziomo i 120° pionowo powinno być nie tylko obecne, ale powinno być standardem. Bez tego to nie jest VR a "VR".

W Q2 spróbuj na chwile mojego FOV moda:

- Zrozlowany pasek ręcznika papierowego kładziesz na/nad brwi, żeby plastik się nie wbijał w skórę.

- Na nos kładziesz mniejszy kawałek papieru, znowu pasek złożonego ręcznika jest OK

- zakładając, że używasz normalnego headstrapa a nie gówianej gumki od gaci jaką Fejs daje w standardzie, możesz musieć przesunąć całość pod kątem tak, że nie bardzo będzie już miało o co się na głowie zaczepić. Ja wymyśliłem kulkę z papieru, którą wciskam w odpowiednim miejscu na głowie, żeby headstrap miał jakieś oparcie i żeby mi Quest nie sfrunął z głowy przy co dynamiczniejszych ruchach głowy. 

Efekt jest jednocześnie

- niemal niedostrzegalny

- bardzo istotny

Trochę na zasadzie, że nie widzisz, ale czujesz. Poziom imersji i funu natychmiast istotnie wzrasta nawet jak po założeniu tego na łeb, nie odnotowujesz różnicy. Za to jak tak pograsz i wrócisz do standarowego to wtedy dopiero ten mniejszy FOV zaboli.

i dla mnie VR to tylk zajawka w dlaszym ciagu, dotego w Q2 ostry obraz jest tylko jak sie patrzy wprost, jak sie machnie okiem to tu to tam to nie zawsze jest ostro. 

W Queście 2 i 3S masz tą samą optykę. w Q3 masz soczewki pancake, więc właśnie ten problem odpada i masz ostro nie tylko w idealnym ułożeniu na twarzy. Mi akurat to nie przeszkadza, jest sporo ważniejszych aspektów wymagających poprawy, choć jak skaczę w grach muzycznych, to czasami widzę coś ala 50p bo 3x gorzej niż zajechana kaseta VHS :D (ale to przez fov-moda właśnie, bo wtedy potrafi kompletnie zjechać )

ale to mniejsze zło, bo wolę tak niż zbierać sprzęt z podłogi miotłą. 

Jak chcę komfortu to używam gąbki z mocowaniem na przód  firmy VRcover. Super komfort tylko że... jak przykręcisz, żeby można było ostro się wyginać przy muzyce czy w dynamicznej strzelance, to szybko parują soczewki. 

@Wu70Może nie wiesz o tych gąbkach? Mocowanie na łeb to nie jedyny sposób poprawy komfortu. Dla Ciebie bym podstawowego modelu VRcovera nie polecał. Coś z przewiewem raczej, albo i wentylatorkiem.

53 minuty temu, aureumchaos napisał(a):

Czy deal zycia czy nie, brakowalo mi tylko kabla do szczescia. Jestem okularnikiem to jeszcze musialem dokupic soczewki dodatkowo zakladane na te co sa w googlach

No jak masz minusy to to też zżera FOV. Ja mam tak, że monitor 27" w okularach wygląda jak 22" :/

W VR też niestety jest wyraźna różnica, dlatego zawsze do Questów kupowałem i będę kupował trochę za słabe soczewki. I tak gry chodzą daleeko od natywnej ekraników, więc strata mała, za to FOVu szkoda.

Co do dealu życia. 

1600 za kupę zajebistej zabawy w VR? No nie widzę tu jakoś problemu. Ja wydałem 1000 tylko na promowanie VRu wsród znajomych. I też nie żałuję, choć to nie był wydatek a nieplanowana strata :D

Ludzie wydają kasę na 5090tkę mając z tego mniej radochy niż Ty z tego Questa 2 za 1600. Tak to trzeba postrzegać. 

Edytowane przez VRman
Opublikowano

Mam wystarczajaca zabwe z q2 zeby nie wymieniac na q3. Przypomne, ze zajrzalem tu tylko po kabel 8:E Ani razu nie narzekalem na nic innego jak tylko na to. 

Tak FOV to porazka dla mnie w googlach. Gier ktore mnie interesuja tez jak na lekarstwo ale jest fajne cos innego jak juz jestem zmeczony ogrywaniem tasiemcow typu KDC. 

Pokombinuje jeszcze z routerem i moze ten powerbank ale mysle ze na razie tez kabel ogarnie to o co mi chodzilo. 

Do kompa mam monitor 34" i zeby miec imerssje to siedze od nie jakies 40cm pi razy drzwi, prawie caly obraz to monitor jak macham okiem i jest nawet czasami lepiej niz ten VR przez ten FoV wlasnie. 

Opublikowano (edytowane)

Q2 uzywany kosztuje 600 zl na olx a nowy q3 kosztuje 2200zl   no to musialbym dolozyc 1600 znowu... gra nie warta swieczki dla mnie

PS. Jelsi juz mialbym zmieniac ot pewnie na Steam Frame. Ale to tez pewnie bedzie z 4k minimum. 

PS2. Dzieki za rekomendacje Red Matter, beda w kolejce do ogrania :E

Edytowane przez aureumchaos