Skocz do zawartości

Zdrutowane przez Pentiuma

Pentium D

Rekomendowane odpowiedzi

22 godziny temu, trybcio86 napisał(a):

a to nagrzeje do 180 st cokoliwiek poza samym soba ? 

Obciążnik 200 gramów od 50*C do 180*C w niecałe 6 minut. 200*C w niecałe 8 minut.

Resize_20241111_113313_3652.thumb.jpg.a26bb1747cc77cc6771c0608638cba03.jpg

Dzisiaj podgrzewacz został też nieźle przepalony bo gotowałem na nim GD2 w 250*C przez 10 minut :E

• Upvote 1

1 godzinę temu, Pentium D napisał(a):

Obciążnik 200 gramów od 50*C do 180*C w niecałe 6 minut. 200*C w niecałe 8 minut.

Resize_20241111_113313_3652.thumb.jpg.a26bb1747cc77cc6771c0608638cba03.jpg

Dzisiaj podgrzewacz został też nieźle przepalony bo gotowałem na nim GD2 w 250*C przez 10 minut :E

Fajnie by było jakbyś to mógł pirometrem sprawdzić czy jest te chińskie 200C bo w ich skuterkach to "w uszach szum w oczach łzy na liczniku 43" XD 

• Haha 1

@trybcio86 to bym musiał przez papier mierzyć bo aluminium źle odczyta. 

Edit: zarezerwowałem taki cooler na RAM. To moje zdrutowane coś działa, w TLOU jak na razie więcej jak 42*C nie widziałem, ale to (jak zapłacę) wyjdzie mnie 16 złotych lub mniej :E 

623016909760185235.jpg

576828925-2040208635.jpg

Edytowane przez Pentium D

13 godzin temu, Mar_s napisał(a):

:woot:

Faktycznie, Ty wspomniałeś...  ;D

@Mar_s To Send1N czy Pentium w końcu wspomniał Kaina?

70167d9c8b6e1.jpg

To chłodzenie jonsbo na ram pamiętam że marcosimeone miał wrzucone kiedyś w swoim pc, bardzo fajnie to wizualnie wygląda ;) 

Edytowane przez Send1N

Bardziej można się obawiać dźwięku samego łożyska bo obroty zawsze można skręcić a tego drugiego nie ogarniesz panie wiadomo ;) jak łożyska są ok to takie 2000-2500rpm przy rozmiarze 60mm jest ok, niestety przy tych małych wentylach to wiecej jest badziewia niż dobrych modeli...

W dniu 11.11.2024 o 13:16, trybcio86 napisał(a):

Fajnie by było jakbyś to mógł pirometrem sprawdzić czy jest te chińskie 200C bo w ich skuterkach to "w uszach szum w oczach łzy na liczniku 43" XD 

Podczas nagrzewania góra jest kilkanaście stopni cieplejsza, ale to dlatego, że czujnik urządzenia jest pod płytką. Gdy już czujnik urządzenia nadgoni jest ok. Jak ktoś chce podgrzać coś czułego na temp np do 100 to na urządzeniu najlepiej ustawić 75 i później powoli zwiększać w skokach co 5 stopni. 

Resize_20241113_120454_4946.thumb.jpg.79248c3161df31ac285e081d6212d70b.jpg

Dzisiaj coś drutowałem, ale szczegóły później. 

• Upvote 1

Projekt zaczął się jeszcze przed wyrwaniem szyby z frontu i wsadzeniem siatki. Zamysł był taki aby dać więcej świeżego powietrza GPU.

Materiały użyte to jak zazwyczaj to co pod ręką aby hajsu nie wydawać z wyjątkiem wentyli z Chin. Jakieś stare wentylatory, kartoniki po czymś lub kartony po pizzy. Wersja pierwsza z kartonu po latarce, wentyl stary 80 mm umieszczony w środku. Trochę niewypał bo kartonik podnosił GPU.

tv1u5t9.jpeg

aK7rSgy.jpeg

ETOGlW3.jpeg

KRTdJ0K.jpeg

EKuv3Is.jpeg

8i97MDD.jpeg

fXTuAgO.jpeg

EGiSp80.jpeg

Wersja druga to już pudełko wycięte z kartonu po pizzy i z wentylatorem 70 mm umieszczony na zewnątrz aby lepiej mu się zaciągało. Wentylator to jakaś Delta 7015 z czujnikiem temp wzięta ze starego nieużywanego chłodzenia z czasów AM2. Łożysko cichutkie.

9IWd6HP.jpeg

BN9g0kj.jpeg

U0xifk5.jpeg

l7uV6jU.jpeg

Wersja trzecia miała składać się z dwóch wentylatorów 7025. Czyli nie dość, że dwa to jeszcze grubsze więc w teorii więcej powietrza. Jednak rzeczywistość zweryfikowała i kanał o wymiarach 30 na 75 mm ma za mały przelot. W obudowie byłoby jeszcze gorzej bo byłby trochę przysłonięty kratką. Pokazane na filmiku jak kawałek papieru praktycznie się nie rusza z jednej strony wentylatorów. Tak to te wentyle od chińczyka. Jakość tak dobra, że po kilku ruchach uebał się jeden kabel i musiałem lutować.

wAvITfw.jpeg

qF9zD5O.jpeg

l3dGfco.jpeg

jo1JvsU.jpeg

pCufIyB.jpeg

1wmMWdi.jpeg

Zostaję przy wersji drugiej bo działa najlepiej.

• Haha 1
  • Upvote 1

58 minut temu, Mar_s napisał(a):

LINK

A gdzie testy temperatury karty przed i po? :Up_to_s:

GPU -4*C 

HS -1*C

To jeszcze gdy była szyba na froncie. Teraz to nie wiem czy to coś polepsza.

50 minut temu, Send1N napisał(a):

Psiknij ten karton na czarno jakimś sprayem to jeszcze będzie to jakoś wyglądało :E trzeba przyznać pomysł nieszablonowy :wariat:

Przecież jest na czarno pomalowane a za szkłem i ciemną buda i tak nie widać, ale może coś tam jeszcze zrobię jak będę kartę wyciągać do nałożenia PTMa.

50 minut temu, AndrzejTrg napisał(a):

Uważaj, bo jak zapłonie to cały dom z dymem pójdzie 🙂

Ps.

Jaka ta cheedarowa Giuseppe? 

Nic nie będzie płonąć a pizza spoko choć dla mnie najlepsza z szynką i pieczarkami.

• Upvote 1

23 minuty temu, Pentium D napisał(a):

To jeszcze gdy była szyba na froncie. Teraz to nie wiem czy to coś polepsza.

W teorii bezpośredni nadmuch chłodnego spoza obudowy zawsze będzie ciutkę lepszy niż takie już lekko ogrzane zasysane od frontu  :) 

No ale to teoria.  ;) 

7 minut temu, Send1N napisał(a):

U mnie to wygląda jak kolor buraka :P ale że to ty to już wiem, pewnie to markerem pomalowałeś a on właśnie taką barwę daje jak wyschnie :E 

A tam cicho być, jest czarne jak noc listopadowa, to po prostu wina Twojego IPS'a  :P 

Szpreje...to są drogie rzeczy panie....  ;D