Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, huudyy napisał(a):

co za miernoty w mundurach.

Teraz biorą wszystkich na sztukę obojętnie czy to bezdomny czy kryminalista obniżyli wymagania , za chwilę zniosą obowiązek posiadania obywatelstwa Polskiego , ważne że sztuka się zgadza w teorii masz policję w praktyce radź sobie sam bo jak ich wezwiesz to jeszcze cię zastrzelą w końcu już strzelają do siebie nawzajem 

• Upvote 1
Opublikowano
11 godzin temu, voltq napisał(a):

Teraz biorą wszystkich na sztukę obojętnie czy to bezdomny czy kryminalista obniżyli wymagania , za chwilę zniosą obowiązek posiadania obywatelstwa Polskiego , ważne że sztuka się zgadza w teorii masz policję w praktyce radź sobie sam bo jak ich wezwiesz to jeszcze cię zastrzelą w końcu już strzelają do siebie nawzajem 

widze, ze jesstes ekspertem, tym razem jako ekspert od policyjnej rekrutacji, socjologii, kriminologii i memów z komentarzy pod artykułami. :/

dzieki za ten dramatyczny raport z alternatywnej rzeczywistosci. dopisz jeszcze, ze policjancji beda nisic klapki kubota i liczyc punkty exp za strzelanie do siebie - bedzie komplet. 

• Haha 1
  • Confused 1
Opublikowano

wszystko pewno by i tak zostało zakopane pod dywan gdyby nie to, że TV nagłośniła sytuację, masakra jakaś. W tym kraju nie da się inaczej nic załatwić niż przez robienie ogólnopolskiego dymu.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Powiem wam, że jak wczoraj to obejrzałem to nie jestem w stanie ochłonąć. Na to nie ma słów!

Wiem, że alkoholizm to ciężka choroba, której polskie społeczeństwo nie uznaje za chorobę, ale choroba chorobą, ale swój rozum też się ma! Człowiek zgłasza pijanych kierowców, którzy się okazuję policjantami... Policja przyjmuje zgłoszenie i nic (prawdopodobnie) nie robi... Zgłaszający spotyka jednego z nich następnego dnia i mówi, że tak tego nie zostawi... Po czym w niedzielę o 16 policjanci wpadają na chatę do tego człowieka i na oczach płaczących dzieci wywlekają go z domu. Zapomnijcie o wylegitymowaniu się, podaniu podstawy legitymowania. Czymkolwiek... Audytor miałby tu ręce pełne roboty... Obywatel idzie na dołek na 48h i ma... zarzut gróźb karalnych i... dozór.... Prawdopodobnie powiedział w tym sklepie, że tak tego nie zostawi, ale w sensie prawnym to mu przyklepali groźby karalne i wparowali na chatę... A bardzo ciekawe jak wygląda i czy w ogóle jest badana sprawa, że byli pod wpływem alko. Pewno nie bo wtedy ich "nie znaleźli" więc nie ma dowodu, że byli pijani, chyba, że gościu nagrał...

Zaczynam się już zastanawiać czy aby wzorem z kierowców nie mieć stałego monitoringu osobistego np. kamerka na kurtce i w mieszkaniu bo niebezpiecznie nawet zwrócić uwagę... W tym wszystkim najgorsze jest to, że chłop chciał dobrze bo pijani bandyci drogowi zabijają... Trafił na policjantów i zapłacił za to... Mam nadzieję, że sprawa stanie się medialna i minister w rządzie Tuska osobiście się tym zajmie. Choć teraz jest słowo człowieka przeciwko policjantom. A jak już tu pokazywaliście o tym potrąceniu na pasach to jedno towarzystwo wzajemnej adoracji: policja, prokuratura i sędziowie to idę w tym samym szeregu.

Moim zdaniem za wszystkie przestępstwa i wykroczenia popełniane przez funkcjonariuszy publicznych zarówno dolna granica zagrożenia ustawowego jak i górna powinna być OBLIGATORYJNIE podniesiona o 1/2. Jak myślisz? @GordonLameman ? Ci ludzie powinni cechować się wyższymi standardami niż reszta obywateli, a nie niższymi.

Edytowane przez hubio
  • Like 1
Opublikowano

Ale dodaj że oni się znają z tym policjantem bo mieszkają w tej samej klatce i od lat toczą wojny ze sobą. 

Więc jak dokładnie było tego nie wiemy, są świadkowie ze sklepu że groził policjantowi. 

• Thanks 1
  • Confused 1
Opublikowano (edytowane)

Tego akurat nie wiedziałem. Ale generalnie rzeczywiście wszyscy wyglądają jak dzieciaki - zarówno ci policjanci jak i ten chłopak :) 

Jeśli się znają to tym bardziej policjant powinien zachować jak najwyższe standardy i na pewno nie robić w niedzielę o 16 wjazdu na chatę. Ani zagrożenie ustawowe za groźby karalne nie jest wielkie ani obawa ucieczki podejrzanego skoro mieszka z żoną i dziećmi. To trzeba było wysłać pocztą wezwanie na komendę. Tu ewidentnie chciano pokazać popis siły.

Edytowane przez hubio
  • Like 1
  • 2 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

To też temat do działu polityka:

https://wiadomosci.wp.pl/przesluchali-24-latka-ws-zaginiecia-11-latki-zdjecia-7156932937677312a

11 latka sobie jedzie pociągiem do innego miasta... Posiada komórkę... Ma pełny makijaż... Gościu odbiera ją z dworca i idzie na nocną zmianę do fabryki, a policji daje klucze do mieszkania... :rotfl:

WTF... Cała Polska i pół Europy postawiona na nogi... :hihot: Witajcie w XXIw... Już nie 13,14 i 15 latki udają dorosłe, ale nawet 11latki... :rotfl:Świetnie wiedzą jak rozmawiać... Świetnie poruszają się zarówno w świecie cyfrowym (poznała go podobno w realu, ale gadali poprzez sieć), świetnie porusza się w świecie realnym - musiała ogarnąć bilety, relacje do jakiego miasta jechać itp...

Ja pierwszy raz w życiu pociągiem pojechałem sam mając 16 lat i to z duszą na ramieniu... Mając 11 lat to bawiłem się żołnierzykami... :konik:

Obecne prawo całkowicie się już chyba rozminęło z tymi granicami wiekowymi... Ciekawy jestem jak się sprawa rozwinie. Czy jakieś zarzuty zostaną postawione temu 24 latkami.

Zakładając taki stan hipotetyczny, że człowiek myślał, że ma do czynienia z 16 albo 18 latką, a zobaczył na dworcu dziecko to dał jej klucze do mieszkania i poszedł do pracy :)... To nawet nie wiem jaki by przepis naruszył... Ale być może byli wcześniej parą (jakkolwiek to nie brzmi jak mówimy o 11latce :) ) tylko, że wcześniej skutecznie to dziewczyna ukrywała... Podobno znali się wcześniej...

Nie wiem jak inni, ale ja jakbym umówił się z dziewczyną podającą się za pełnoletnią, a na dworcu odebrał dziecko to bym wykręcił 112... No chyba, że np. była w bardzo złym stanie psychicznym to wtedy bym dystenie wykręcił 112 i powiadomił służby. W takiej sytuacji raczej praca nie jest najważniejsza... No, ale 24latek... Sam dzieciak :) 

Będzie ciekawie...

Edytowane przez hubio
  • Like 1
Opublikowano

U Nas to norma...

2025_05_22_1024617_eb8964.png

a tymczasem w US&A działa coś takiego jak "K9 Medevac to termin oznaczający ewakuację medyczną zwierząt, w szczególności psów, w sytuacji zagrożenia lub wypadku. Obejmuje to transport rannych lub chorych zwierząt do placówek medycznych, gdzie mogą otrzymać odpowiednią opiekę, podobnie jak ewakuacja medyczna ludzi. W przypadku psów, "K9" odnosi się do jednostek policyjnych i wojskowych korzystających z psów" 

pieseł przeżył. 

• Like 1
  • Upvote 2
Opublikowano
W dniu 15.05.2025 o 18:02, hubio napisał(a):

No, ale 24latek... Sam dzieciak

Ale.. że 24 to jeszcze niby dzieciak? No bez jaj, ja w tym wieku miałem już inżyniera, wziąłem ślub, kopałem fundamenty pod dom, rok później miałem dzieciaka w drodze. To trzeba mieć krzywo w łepetynie, żeby w ogóle z kimś takim rozmawiać, zamiast wezwać służby. Widziałem zdjęcia, nie ma opcji żeby ją pomylił nawet z 15-latka. Do paki, a dziewczynę na przymusową wizytę u psychologa razem z rodzicami 

• Upvote 2
Opublikowano

@Voodoo2 no to gratuluję :) Zarówno ja jak i 90% moich kolegów w tym wieku to byliśmy totalne dzieciaki... :) Być może kwestia dojrzałości. Nie chcę się wypowiadać o innych. Ja w wieku 24 lat byłem totalnym dzieciakiem. Grałem w hirosów i civkę. Nie miałem wtedy nawet dziewczyny. Chodziłem z kumplami co tydzień na imprezy itp.

Opublikowano (edytowane)

@Voodoo2 a nie to to oczywiście prawda co piszesz... :) Ale ja pisałem w tym kontekście, że jak np. myślał, że ma z 16 lat to nie ogarnął żeby sprawdzić jej legitymację szkolną :) O to mi chodziło w kontekście dojrzałości. Ja do dzisiaj jestem ufny i naiwny, ale w wieku 24 lat to były Himalaje naiwności i ufności. Dziewczyna ze zdjęć wygląda na starszą i tak mogła mu się przedstawiać :) 

Natomiast jak wiedział ile ma faktycznie lat to oczywiście musiał mieć świadomość, że popełnia przestępstwo.

Sprawa jest też o tyle ciekawa, że dziewczyny do dzisiaj nie przesłuchano. Nie wiadomo czy doszło do tych kontaktów. Jak znam policję to mu postawili zarzut i tyle, a teraz będą maglować dziewczynę. Jeśli były te inne czynności to oczywiście chłopak musi odpowiedzieć za swój czyn, ale może też tak być, że nie było, a ma już areszt wydobywczy. Jak znam życie nawet jak nic nie było to rodzina tej dziewczyny + psychologowie + organy ścigania tak zrobią, żeby zeznała co chcą usłyszeć... Ale potem jest jeszcze długa sprawa sądowa i wtedy już obrona może powołać nowych choć jest ta zasada jednokrotnego przesłuchania więc do końca nie wiem... Tak czy inaczej bez względu na to czy popełnił czyn zabroniony czy nie, mocno się wkopał...

Jeśli się okaże, że nie popełnił przestępstwa to ciekawe czy media równie gorąco o tym będą pisać. Sama zgoda na to, żeby u niego nocowała, kiedy nie miał np. świadomości, że jest nieletnia nie wypełnia znamion żadnego czynu zabronionego, ale mogę się mylić. Porwanie itp można popełnić wyłącznie z winy umyślnej.

Edytowane przez hubio
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Opony mu pod sklepem przebili juz, auto bylo obstawione... jak on wyjechal, ze trafil do rzeki? :E

Z jednej strony kabaret, a z drugiej pytanie, czemu mu w nogi nie strzelali w tym aucie? Z metra by trafili dobrze i z glowa by nie byli w stanie pomylic.

Opublikowano (edytowane)

Nie moje, początek usunę bo może być obraźliwe :) ale racji coś w tym jest

"...Zobacz sobie opracowania i analizy czemu służby w tym policja w USA, nie strzelają w nogi. Po pierwsze główne arterie żylne, gwarantujące bardzo szybkie wykrawanie postrzelonego. Po drugie ciężko trafić w cel z broni krótkiej w nogę w szczególności w ruchu, a po trzecie to nie film, żeby człowiek został obezwładniony po takim trafieniu. Jak się nie wykrwawi, to będzie dalej to samo robił bo działa na niego adrenalina, a w przypadku takiego gościa pewnie i środki pobudzające"

oni chyba próbowali strzelać i skończyło się... na rykoszecie w kolegę :) do tego jeszcze dochodzi nasze prawo, gdzie policjant za użycie broni by miał bardziej przejbane od tego gościa, także sami policjanci się pewnie boją jej używać przed konsekwencjami. 

Edytowane przez AndrzejTrg