Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

wraca do mnie z RMA nowa X670E taichi i  tak sobie myślę co z tym fantem zrobić

chciałbym mieć 2x pcie5x8 i 3xM2

a w ludzkich pieniądzach to widzę tylko x670e carbon (1400 z MSI) bo wszystkie x870e poniżej top tier zostały nieludzko okaleczone względem x670e

czy jest coś co  mi  umyka? 

ew rzucić to  i w Bieszczadach MPG B850 EDGE TI WIFI za 900pln?

Edytowane przez bofff
  • Haha 1
Opublikowano
1 minutę temu, Krzysiak napisał(a):

@Lameismynamebardzo dobra płyta...syna sztuka przestała przyjmować wszystkie biosy po którymś z 2024 wywalając błąd podczas próby upgrade (choć jeszcze muszę spróbować przez flashback) :E Nie, nie mylę rewizji płyty podczas tych prób :rotfl2:

Ty to masz szczęście do Gigabyte muszę przyznać ;) 
Moim zdaniem flashback załatwi sprawę, tylko pewnie nie chce Ci się robić :D 

Opublikowano
Teraz, Krzysiak napisał(a):

@Lameismynameogólnie nie ciśnie, bo tam i tak siedzi 7600...zresztą na swoim b850 też już chyba jestem w plecy 2 czy 3 biosy, bo...działa więc po co ruszać? To nie asrock że strach kompa włączać i każdy kolejny bios może być zbawieniem :E 

No na chwilę obecną żaden bios ASRocka nie rozwiązał tematu, bo nawet na 3.50 ludzie zgłaszają padnięcia.
Ja w tym momencie mam F36b w którym odblokowali PCI-E 5.0 x16. Najnowszy jest F36d ale nie chcę ryzykować utraty tego ficzera, poza tym nie czuję potrzeby update.

Opublikowano

Pany,

warto przy przeskoczeniu z AM4 na AM5 nie pakować się w płyki b850 tylko zostać przy b650? Póki co będę szukał raczej 7800x3d do tej płyty. Vendor to prawie napewno MSI. Jedyne płyty na których do tej pory się nigdy nie przejechałem.

Opublikowano
20 minut temu, Qrdello napisał(a):

Pany,

warto przy przeskoczeniu z AM4 na AM5 nie pakować się w płyki b850 tylko zostać przy b650? Póki co będę szukał raczej 7800x3d do tej płyty. Vendor to prawie napewno MSI. Jedyne płyty na których do tej pory się nigdy nie przejechałem.

Chipset w B850 to dokładnie ten sam układ co w B650.
Jedyną zaletą B850 jest pełne wsparcie PCI-E 5.0 x16 dla GPU i PCI-E 5.0 dla m.2.
Z tym, że jak to praktyka pokazuje płyty B650 nieoficjalnie to też wspierają.
Na plus dla B850, że z kopyta pójdą najnowsze procki - przy B650 może być potrzeba wgrania nowszego biosu.
Chociaż jak jest flashback nie stanowi to większego problemu moim zdaniem.

Bierz co lepiej po pieniądzu wychodzi i co więcej oferuje. Proste.

• Upvote 3
Opublikowano

Tak też właśnie myślałem. Jeżeli nie będzie dużej (czyt 5 stówek i więcej) różnicy między tomahawkiem b650 i 850 to pewnie pójdę w 850tkę. Planuję wskoczyć w 7800x3d, posiedzieć na nim z 2-3 lata i przejść na finalnego zenka na am5 z x3d (10th, 11th gen?). Więc w takim kontekście płyta musi być w stanie udźwignąć bez paniki dalsze procki. Jedno co mnie martwi to masakryczne ceny ddr5. Jeszcze miesiąc temu aresy 6000MT kosztowały 5 stówek za 2x16, teraz to już 700zł :/ 

Opublikowano
55 minut temu, Qrdello napisał(a):

Jedno co mnie martwi to masakryczne ceny ddr5. Jeszcze miesiąc temu aresy 6000MT kosztowały 5 stówek za 2x16, teraz to już 700zł :/ 

Ja za każdym razem jak patrzę to widzę dużo wyższe ceny za ram i dyski. Jeszcze z tydzień temu 5600MHz były mega tanie, a teraz nawet je już dosięgła podwyżka. Podobno lepiej nie będzie.

Opublikowano
Godzinę temu, Qrdello napisał(a):

Tak też właśnie myślałem. Jeżeli nie będzie dużej (czyt 5 stówek i więcej) różnicy między tomahawkiem b650 i 850 to pewnie pójdę w 850tkę. Planuję wskoczyć w 7800x3d, posiedzieć na nim z 2-3 lata i przejść na finalnego zenka na am5 z x3d (10th, 11th gen?). Więc w takim kontekście płyta musi być w stanie udźwignąć bez paniki dalsze procki. Jedno co mnie martwi to masakryczne ceny ddr5. Jeszcze miesiąc temu aresy 6000MT kosztowały 5 stówek za 2x16, teraz to już 700zł :/ 

Pamiętaj, że zawsze zamiast dopłacać do B850 możesz do X670 czy tam X670E

Sw

amd_am5_chipsets.png

A co do pamięci, za niecałe ~450zł masz GOODRAM IRDM 32GB 2x16GB 6400MHz DDR5 CL32 (IR-6400D564L32S)
No ale jak się jest niewolnikiem światełek, to się płaci premium xD 

Swoją drogą nie rozumiem fenomenu pamięci Lexara.
W 2017 wykupił go chiński Longsys, no i z amerykańskiej marki zostało tylko logo.

• Like 1
  • Thanks 1
  • Upvote 1
Opublikowano
Godzinę temu, HappyLittleGamer napisał(a):

Ja za każdym razem jak patrzę to widzę dużo wyższe ceny za ram i dyski. Jeszcze z tydzień temu 5600MHz były mega tanie, a teraz nawet je już dosięgła podwyżka. Podobno lepiej nie będzie.

Ramy to fakt w kosmos wywaliło i podwyżki są drastyczne. 

Ale dyski chyba nie specjalnie widzę wzrosty. Raczej ceny w normie z grubsza, jedynie może poszczególne sklepy po prostu już na Black Frajera się szykują :E 

20 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Ja mam te

A GoodSramy poszły do żyda :E 

Opublikowano
6 minut temu, lukadd napisał(a):

A GoodSramy poszły do żyda :E 

A puściłem za 350zł. Tak jak pisałem w którymś wątku - dwóch różnych kompletów 2x16GB nie potrzebowałem, a kręgosłup moralny nie pozwolił mi pozbyć się nagrody konkursowej, więc pod młotek poszły Goodramy ;) 

Opublikowano
W dniu 19.10.2025 o 21:42, Lameismyname napisał(a):

Nie no OK. Bardziej chodzi o inną kwestię. 
Zawsze priorytetem ściągałem sterownik chipsetu bezpośrednio ze strony AMD, bo u różnych AiB często był lag i mieli starsze wersje. 

Też to zauważyłem ostatnio bo przez długi czas jeszcze do niedawna mówiło się: "stery do chipsetu tylko ze strony amd" :E najnowszy na ich stronie jest w wersji 7.06.02.123 , na stronie mojej płyty b550 - 7.06.24.2226 a na gb - 7.09.23.2230 z tym że sprawdziłem przed chwilą z ciekawości odinstalowując ten najnowszy ze strony amd następnie instalując ten ze stronki mojej płyty że każda wersja danego sterownika z paczki jest taka sama i tylko numerek instalatora jest inny, dopiero instalując te ze strony gigabyte jeden sterownik ma nowszą wersję (AMD PSP) reszta nadal bez zmian ;) 

• Upvote 1