Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
22 minuty temu, tommiyacht napisał(a):

Max wczoraj kolo minuty czekalem.

stanowczo za mało

oczywiście pamięci w slotach 2 i 4 licząc od procesora..

nic nie uwaliłeś,

msi robi to za pierwszym rzem wyjątkowo dług, potem z nowymi biosami to już nie tzreba nawet memory context restore włączać

o ile oczywiście nie uwaliłeś czegoś przez nieumiejętny flash...

• Thanks 1
  • Upvote 1
Opublikowano
3 minuty temu, tommiyacht napisał(a):

ale nie uwalilem ramow przez shutdown podczas trenowania ? 

Raczej nie. Trenowanie przypomina liczenie każdego kB zawartości pamięci na platformach socket A czy nawet jeszcze pod LGA 775 wieki temu. Tylko, że tam było widać że płyta przelicza zawartość ramu, tutaj nie :D 

• Thanks 1
Opublikowano
17 minut temu, Qrdello napisał(a):

Raczej nie. Trenowanie przypomina liczenie każdego kB zawartości pamięci na platformach socket A czy nawet jeszcze pod LGA 775 wieki temu. Tylko, że tam było widać że płyta przelicza zawartość ramu, tutaj nie :D 

I trochę tego nie rozumiem, jaki problem dać taką informację? Czy dzisiaj ludzie są zbyt głupi jak zobaczą tekst podczas uruchamiania PC i się obsrają? :E 

image.thumb.png.3152aa9dabf4e3c244d02d95666764e9.png 

• Upvote 4
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, miro napisał(a):

msi robi to za pierwszym rzem wyjątkowo dług, potem z nowymi biosami to już nie tzreba nawet memory context restore włączać

Enablujecie to ? Czy to taka opcja BSOD-friendly w zamian za kilka sekund krócej przy boocie ? Czytalem o tym i zdania rozne. 

Edytowane przez tommiyacht
Opublikowano
5 minut temu, tommiyacht napisał(a):

Czytalem o tym i zdania rozne. 

no to nasze zdania też mogą być różne

rok temu jak składałem coś na msi to włączałem, bo przyspieszało start diametralnie, żeby ludki nie plumkali

potem z nowymi biosami usprawnili to znacznie i nie ma potrzeby

jak będziesz miał enabled to i tak raz na kilkadziesiat razy zrobi dłuższy trening..

a w ogóle ruszył ci ten komputer ? czy dalej macasz...

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Na pewno nie, ja ustawiam 60 bo przez dwa miesiące mam spokój a później niech się komp przetrenuje, a nóż widelec jest niestabilność na ramie. Można interwał na 180, można w sumie wyczerpać limit.

Edytowane przez Qrdello
  • Like 1
Opublikowano

niestety komp nie bootuje do biosu dalej. Zamienilem kosci ze sobą, ten sam efekt z tą roznicą ze na początku przez chwile pali sie czerwony CPU, potem sam żółty DRAM któy chwile przed zgaśnieciem swieci na zielono. Kaszana. 

Opublikowano

pogubiłem się już..

jeśli diody led świecą a potem gasną czytaj. żadna nie świeci, to teoretycznie wszystko jest w porządku, przetestował...

na pewno masz dobrze podpiętą kartę graficzną ? procesor masz z integrą ? to może podepnij pod płytę główną

jak czekasz po tym jak zgasną diody to on się resetuje ? znowu się na chwilę świecą i po kolei gasną ?  

zresetuj jeszcze raz dla pewności zworką bios, a jak nie umiesz to wyjmij baterię..

pierwsze uruchomienie po całkowitym resecie zrób tylko z jedną kością ram

jak nie ruszy to ja bym rozebrał wszystko jeszcze raz, wyoglądał i żłożył na stole

tylko goła płyta, nic nie podpięte oprócz zasilań, jedna kośc ram i procesor, tyle

Opublikowano (edytowane)

1) tak, na koncu gasną. (po ok 10 sec)

2) nie mam zamontowanej karty graficznej, podpinam monitor do integry (z 9800x3d)

3) nie resetuje sie, nic sie nie dzieje, wentylatorki sobie chodzą, ekran czarny

4) mam przycisk CMOS i robilem to juz

5) zdaje sie ze musi byc podpiete chlodzenie (czytaj, sygnał do cpu_fan) bo inaczej plyta sie zabezpiecza przed przegrzaniem cpu i nie bootuje. poprawcie jesli sie myle. 

na ktory slot wpina sie jedna kosc ramu ?

Edytowane przez tommiyacht
Opublikowano
11 minut temu, tommiyacht napisał(a):

na ktory slot wpina sie jedna kosc ramu ?

A2

11 minut temu, tommiyacht napisał(a):

5) zdaje sie ze musi byc podpiete chlodzenie (czytaj, sygnał do cpu_fan) bo inaczej plyta sie zabezpiecza przed przegrzaniem cpu i nie bootuje. poprawcie jesli sie myle.

oczywista oczywistość, bez przesady..  mowa o jakichś front panel usb, sata  itd

Opublikowano
Godzinę temu, tommiyacht napisał(a):

2) nie mam zamontowanej karty graficznej, podpinam monitor do integry (z 9800x3d)

jesli uzywasz portu usb-c jako zrodla sygnalu powodem moze byc tez sam przewod usb-c

chyba, ze mobo ma hdmi / dport porty wyprowadzone.

Opublikowano

Jeżeli gaśnie wszytko to teoretycznie znaczy, że POSTuje do UEFI bez problemów. Jeżeli nie ma obrazu to powodów może być też kilka.

Np. nieodpowiednie ustawienia co do grafiki - tzn. możesz mieć na szytwno wybrane dGPU a tutaj na iGPU próbuje i nie daje obrazu. W takim wypadku komp musi startować z wpiętą grafiką i do niej podłączone źródło obrazu.

Z moich doświadczeń niektóre uefi nie wyświetlały się poprawnie przy użyciu złącza HDMI. Miałem tak kilka razy na różnych socketach w MSI i ASUSach. Natomiast zawsze wstawały na display port.

Warto uruchomić komputer bez wpiętego ramu zupełnie - jeżeli wtedy dioda RAM będzie się świecić to znaczy że jak wpinasz ram to jest przez uefi widziany. Bo z tego co rozumiem POST test przechodzi i gaśnie.

Organoleptycznie warto też jeszcze wyjąć proc i obejrzeć czy jakiś paproch nie poleciał w socket przy montażu, a także - chociaż to raczej oczywistość powinna być - spróbować przeflashować uefi jeszcze raz bez jakichkolwiek wpiętych gratów. 

Jeżeli to nie zadziała to niestety ale czeka Cię zaniesienie do serwisu który ma na podmiankę inne podzespoły i testowanie co umarło.

• Thanks 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, kamilos69 napisał(a):

@sniper76

Dopłać 100zł do X870E TOMAHAWK.

X870E TOMAHAWK jakby co to w sklepie MSI była do wyrwania z kodem MSI-PGA-15  za 1189 cebulionów , moze jeszcze promka działa (ja kupiłem i czekam na dostawę).

Edytowane przez Oldman
  • Upvote 1