Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Też mam 71ns, tyle że na CL30 i trochę mniej ciasnych dalszych timingach.

Aida64.png

Ustawienie nitro na 1 / 2 / 1 dało minimalny spadek / albo żaden - różnica na poziomie błędu pomiarowego -> 69.5ns

Edytowane przez bleidd
  • Thanks 1
Opublikowano
4 godziny temu, MarcoSimone napisał(a):

Te same nastawy RAM na obu płytach. Asus generuje 71ns a Asrock 66ns w AIDA. O co kaman?!

Być może magiczne optymalizacje oszukujące w AIDA, chyba każdy producent takie ma ;) Na ASRocku to się nazywa "ZEN5 Gaming Optimizations".

Opublikowano (edytowane)

Aktualizacja:

Asus ma w biosie Core tunings Configuration for gaming - ustawiłem na Legacy i mam 66ns w AIDA :puchar:

Fani pecetów mają w mózgu nerdowski móżdżek, zamiast gadziego. 

Mój teraz ma się tak :blant:

Edytowane przez MarcoSimone
  • Haha 1
Opublikowano
W dniu 29.11.2025 o 22:53, walewtynki napisał(a):

MSI przygotowuje się do premiery X870E MAX (...)

Sam czekam na MSI X870E ACE. 

https://www.msi.com/Landing/amd-am5-x870e-x870-b850-b840-ryzen-9000-x3d-best-ai-gaming-motherboard#MSI-X870E-MAX-EVO-SERIES

Wreszcie się doczekałem, od Maja chyba kiedy pierwszy raz ją pokazali xD

Screenshot-20251214-131303-Samsung-Inter

Ciekawe kiedy będzie w sklepach i w jakiej cenie. RAM już mam, a to najważniejsze :E

• 3 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)
W dniu 4.01.2026 o 23:28, Lameismyname napisał(a):

Jak ktoś szuka taniej płyty AM5 to na ME pojawił się w outlecie ASUS Prime B650M-A WiFi II za 471,99zł

470 za outlet na b650, a nowa msi b850 gaming plus za 519...  

pamięci drogie, płyty się nie sprzedają

https://www.morele.net/plyta-glowna-msi-b850-gaming-plus-wifi6e-15400195/

Edytowane przez miro
  • Like 1
Opublikowano

Oczywiście jak kupiłem b650 to wpadło b850 na promocje... Wziąłem tufa b650 plus za 585 z amazona, co prawda leży w pudełku ale nie chce mi się tego zwracać. Mam nadzieję że w przyszłości nie będę żałował że kupiłem starszy chipset.

Opublikowano (edytowane)

wątpliwe, na x370 chodzą wszystkie am4 5xxx

też mam nadzieję że b650 będę miał jeszcze lata i obsłuży wszystko

na tuf nawet audio lepsze..

de facto i tak już skończyła się ta promka

Edytowane przez miro
  • Upvote 1
Opublikowano
2 godziny temu, miro napisał(a):

wątpliwe, na x370 chodzą wszystkie am4 5xxx

też mam nadzieję że b650 będę miał jeszcze lata i obsłuży wszystko

na tuf nawet audio lepsze..

de facto i tak już skończyła się ta promka

Na B350 również. AMD wypracowało sobie zaufanie użytkowników.

• Upvote 1
Opublikowano
9 godzin temu, Vergil napisał(a):

Oczywiście jak kupiłem b650 to wpadło b850 na promocje... Wziąłem tufa b650 plus za 585 z amazona, co prawda leży w pudełku ale nie chce mi się tego zwracać. Mam nadzieję że w przyszłości nie będę żałował że kupiłem starszy chipset.

B650 i B850 to ten sam chip. Jedyne plusy B850 to oficjalne wsparcie USB 4.0, PCI-E 5.0 dla GPU i M.2 jednak jak powszechnie wiadomo dużo płyt głównych nieoficjalnie wspiera PCI-E 5.0 w pełni i chodzi to dobrze.
Magia cyferek ;) 

Opublikowano (edytowane)
15 godzin temu, Lameismyname napisał(a):

B850 to oficjalne wsparcie USB 4.0, PCI-E 5.0 dla GPU i M.2

to też nie jest takie oczywiste, np ta msi wyżej b850 gaming plus wifi6e nie ma pci 5.0 dla grafiki, płyta bez tego "6E" już tak ( inny kolor laminatu też )

tak informacyjnie, bo jak komuś zależy to można się naciąć na myki producentów.  magia cyferek, dokładnie, a tu lipa

ale póki co takie b850 które oficjalnie nie maja ( podobnie jak wiekszość b650 ) ma to 5.0 dl agrafiki, a czy mieć będzie z późniejszymi biosami ? loteria

obraz.png.fdc8f49a35f6be350c0988e915f5adcc.png

Edytowane przez miro
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

Bez tego "6E" na końcu dokładniej mówiąc ;) ale to i tak mniejsza motka niż np w przypadku płyta asusa B650 :E gdzie B650-E nie miało pci-e 5.0 a B650E czy B650E-E już tak, trzeba było się  pilnować w co się klika :hihot:

Edytowane przez Send1N
  • Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, sniper76 napisał(a):

Chyba jedna z najciekawszych płyt w tej cenie

tej, to znaczy jakiej ?

pewnie z 1250zł trza dać, 870 bez E.. 

- The USB4 ports share bandwidth with M.2_2 (5x4); they run at 5x2 (in reality, likely 4x2 since ASM4242 operates on a PCIe 4.0x4 interface by default) if M.2_2 is occupied in x2 mode. M.2_2 is also disabled with Phoenix 2 CPUs.
- If M.2_2 is set to x4 in the BIOS, the USB4 ports are fully disabled (or vice versa, if the USB4 is set to take all 4 lanes.)
- PCI_E3 (4x4) shares bandwidth with M.2_3 (4x2); it runs at 4x2 if M.2_3 is occupied in x2 mode. If PCI_E3 is set to x4 in the BIOS, this will fully disable M.2_3.

ona ma sporo ograniczeń, w takich pieniądzach... i alc4080 może nie musi przysporzyć problemów

za 1400zł na amazonie asus x870e-h rog strix

https://www.pepper.pl/promocje/asus-rog-strix-x870e-h-gaming-wifi7-plyta-glowna-1198737

to i tak kosmiczne ceny względem jakiejś dobrej x670e, no ale...

• Like 1
Opublikowano
19 godzin temu, Send1N napisał(a):

Bez tego "6E" na końcu dokładniej mówiąc ;) ale to i tak mniejsza motka niż np w przypadku płyta asusa B650 :E gdzie B650-E nie miało pci-e 5.0 a B650E czy B650E-E już tak, trzeba było się  pilnować w co się klika :hihot:

No ASUS namieszał, sam się na to łapałem.
A z tym wsparciem PCI-E 5.0 dla GPU to chyba najpierw trzeba sprawdzać na stronie producenta czy dana płyta oficjalnie wspiera, a potem szukać w necie nieoficjalnego źródła potwierdzającego/zaprzeczającego czy rzeczywiście wspiera.
Namotane na potęgę... 

Paradoks - kupić płytę B650 poniżej 500zł, na której PCI-E 5.0 dla GPU chodzi jak złoto, a potem kupić płytę B850 drożej na której PCI-E 5.0 dla GPU nie działa xD