Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Jak, macie problem z wyborem płyty, to najpierw odpowiedzcie sobie na pytanie, ile mogę na nią wydać, znajdźcie najlepszą w tym budżecie, i potem ewentualnie sprawdźcie, czy jak dołożycie od 100-200zl, to czy dostaniecie coś dodatkowego, i wtedy podejmijcie decyzje, czy warto dokładać. Faktycznie, jak się ogląda sprzęt, porównuje, czyta recenzje, to potem może być problem z wyborem.. Czyli, w skrócie "określ budżet" , i na czym wam zależy.

Edytowane przez zxc
Opublikowano (edytowane)

Ja bym to napisał z goła inaczej. Masz nielimitowaną gotówkę i potrzebujesz dla użytku domowego 6 sata + 4 m2 + pcie x16 5.0 + 2 dodatkowe pcie. I nie kupisz bo amd/intel nie potrafią ogarnąć większej ilości linii na cpu i czipsecie. Zawsze musisz coś poświęcić względem czegoś.

Edytowane przez kamilos69
Opublikowano
1 godzinę temu, kamilos69 napisał(a):

Ja bym to napisał z goła inaczej. Masz nielimitowaną gotówkę i potrzebujesz dla użytku domowego 6 sata + 4 m2 + pcie x16 5.0 + 2 dodatkowe pcie. I nie kupisz bo amd/intel nie potrafią ogarnąć większej ilości linii na cpu i czipsecie. Zawsze musisz coś poświęcić względem czegoś.

Wydaje mi się, że ludzie z nielimitowaną gotówką biorą płyty, i po 3000-4000zł, i raczej nie myślą, czy im  to potrzebne, czy nie. Nie mają tych dylematów, które większość ma :)

Opublikowano

Jak by kogoś interesowało to w Taichi X870E miałem problem z wyłączeniem integry.
Czytałem, że problem występował także w płytach Taichi X670E oraz modelach od Gigabyte.
O dziwo za którymś razem załapało i integra się wyłączyła.

Opublikowano (edytowane)

od ładnych paru lat już asrock nie ma nic z asustekiem

choć faktem jest że w 2002roku to asus stworzył ta firmę do produkcji tanich podzespołow

uczeń przerósł mistrza. obecnie asrock robi świetne rzeczy, a płyt głównych produkuje już więcej niż np msi

pamiętam jakie badziewie to zawsze było, płyty dl a "ubogich:" jak wcześniej np  shuttle

teraz jeśli chodzi o jakość/możliwości/wycenę  porównałbym je z nieistniejącym abitem

https://www.pepper.pl/promocje/plyta-glowna-gigabyte-x670-aorus-elite-ax-mozliwe-713zl-927491

840zł za X670, fajna cena

Edytowane przez mimuszek
  • Like 1
Opublikowano

Jak w Asrockach wygląda customowe ustawianie wentylatorów bo nigdzie nie mogę znaleźć dokładnej informacji. Jak z ustawieniem opóźnień reakcji wentylatorów itd. tak jak jest w MSI chociażby ? Interesuje mnie BIOS, nie programy zewnętrzne.

Informacje które znalazłem jednoznacznie pokazują ze nie ma takich opcji nawet na drogich płytach. Ale pewności 100% nie mam.

Opublikowano

a co ukradli teraz to :

asrock 001.jpg

asrock 002.jpg

42 minuty temu, Kadajo napisał(a):

tak jak jest w MSI chociażby ?

msi pod tym względem jest petarda, dlatego też m in zawsze mam msi, lubię, ale to też kwestia przyzwyczajenia. asrock biosy musi jeszcze dopracować, wcześniej w ogole chyba tez ustawienia miał procentowe... 

Opublikowano
2 godziny temu, Passt napisał(a):

ASRocka miałem dawno płytę Z87 Extreme 6. Bardzo dobra płyta. 

Ale czy mozna mieć obecnie zaufanie do tej firmy? 

Poczekaj na ASRock Nove x870e Nove(niedługo będzie dostawa) , albo weź Taichi/Lite

Opublikowano

W MSI wygląda to tak i jest to super rozwiązanie:

msi_snapshot_21-fan1-png.154173

Ustawienia po prawej tam gdzie mamy temperatury i % są w pełni edytowalne ale to jest chyba wszędzie.

Natomiast po lewej mamy CPU Fan step up i step down.
Są to wartości którymi możemy dostosować jak "szybko" wentylatory reagują na zmiany temperatur co jest mega pomocne jak nie chcesz co chwile słyszeć jak wentyl wyje a za chwile jest cicho.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   2 użytkowników

• Popularne tematy

• Najnowsze posty

• Ale to CO negative odpowiada za undervolting, jak chcesz bez tego to zrobic
    • Miałem podobnie, książki czytałem przed grą i mnie szybko odrzuciło, mimo że bardzo dobry FPS, człowiek wiedział o co chodzi, znudziłem się. Może teraz z ciekawości na obecnym sprzęcie bym te Reduxy czy jak to się tam zwało ograł ale nie mam ciśnienia na razie na takie gry.
    • Tyle, że tutaj była masa cięć i gra nie prezentuje się już tak dobrze jak na pierwszych trailerach. Niby to logiczne i oczywiste ale w tym konkretnie przypadku optymalizacja pod Xboxy ciągnie szatę graficzną w dół. Oczywiście gra będzie miała swoje momenty i wizualne smaczki jak każda inna tego typu produkcja ale tutaj bardziej chodzi o to, że assety, tekstury i cała reszta Unreala 5 są tłuste z natury i to kwestia silnika.
    • Witam szanowne grono. Ziomek poprosił mnie o pomoc w ogarnięciu nowego kompa do nowego CODA.   Posiada taki monitor  https://www.amazon.co.uk/dp/B08CKNH2ZM?ref=cm_sw_r_cso_fm_apan_dp_8B5YF8YVQ12P0A6308GJ_2&ref_=cm_sw_r_cso_fm_apan_dp_8B5YF8YVQ12P0A6308GJ_2&social_share=cm_sw_r_cso_fm_apan_dp_8B5YF8YVQ12P0A6308GJ_2&starsLeft=1&skipTwisterOG=1   Sam znalazł taki komputer https://www.amazon.co.uk/dp/B0CXJDW5L1?ref=cm_sw_r_cso_fm_apan_dp_F8W3Y681YY6ZH6MZCHWX&ref_=cm_sw_r_cso_fm_apan_dp_F8W3Y681YY6ZH6MZCHWX&social_share=cm_sw_r_cso_fm_apan_dp_F8W3Y681YY6ZH6MZCHWX&starsLeft=1&skipTwisterOG=1   Doradzam mu żeby ten komputer sobie odpuścił i złożył coś samemu. Komputer będzie składany w UK. Chciałby mieć możliwość rozbudowy procesora do 7800x3d lub mocniejszy. Ja ogarnę temat składania. Moja propozycja    Ram https://www.amazon.co.uk/G-SKILL-Trident-CL30-36-36-96-Desktop-Computer-white/dp/B0CJX8K4XT/ref=pd_ci_mcx_pspc_dp_d_2_t_3?pd_rd_w=JnLk4&content-id=amzn1.sym.f21b52e8-064b-4d66-b5df-46184b7475ff&pf_rd_p=f21b52e8-064b-4d66-b5df-46184b7475ff&pf_rd_r=JQD42XZW0EHB7JKECFMZ&pd_rd_wg=9VHSl&pd_rd_r=2cb7272c-c7a7-4c46-89dc-de25dd6dc258&pd_rd_i=B0CJX8K4XT&th=1   Płyta główna https://www.amazon.co.uk/ASUS-B650-PLUS-motherboard-support-Ethernet/dp/B0BHJKR3BV/ref=sr_1_4?crid=G3O5DWV3UKO6&dib=eyJ2IjoiMSJ9._uxnN7XPN_oWOPDn-_vGLgFJvCd_D4cnTxZKaUk3AdbPtqQ8p3I9h_N1fQBVJH9hlJ5DjgzPKkG7bGshzxAPToPRQBmH1T3bIAus-7trcpJ7QOh1NLV80IBtLxGiECop8gJg2-t28OQ-_jQ-dSePC9qh1cmUzlv0xHa6NqwvUupo8_OwqicK9BlUPvJMROzHNdveWItnVVvGBIO4gP8qNld0R2GkM0jSvVVMN3cIDgkp2haommmkUu5ZK9q4QgdJ4TH4oVWudHWwNCU9Tyzdd3r78oQw2mJK1tDJaU9E2XA.hFHD1fC6GAeaD5kevW9bB_cguB-sDD3c9kgeYYo6-vQ&dib_tag=se&keywords=am5+motherboard&nsdOptOutParam=true&qid=1731674810&s=computers&sprefix=am5+%2Ccomputers%2C63&sr=1-4   Zasilacz https://www.amazon.co.uk/MSI-MPG-A1000G-PCIE5-Supply/dp/B0BQJPPNTM/ref=sr_1_16?crid=B54G3D9ZWQA0&dib=eyJ2IjoiMSJ9.ONJ-pSpKH4SUODo8NVT6mlDWxWJkDmez3tqsQwFXocTB6z_-OOic7T3q1QlDPrXFWkVT8ec330mX__Hh1wl8nsYnAqdro8fXjaDZBtNGqO3MUAnTlGIuf3nqXbT0M8RamZG9Eztg6FZ2izFQCLsWA5y3uFzzJ67hC5a-PxU11DwCNhUhHJaF8kJqeroDsBryZPT-ueoFkNQxdMNMxcYoMYmVDGHytxoL4iuhGWNBjpG_Y-oRGqKcj7WeArgJlIj5jjTq3yCw0KAj9QYw68wefuxegyaEGn956k_aX3Q4NUo.OPOLafY8UngnoBkEftkOHvTRD0T_RChzxpBtPFRXULo&dib_tag=se&keywords=corsair%2Bpower%2Bsupply&nsdOptOutParam=true&qid=1731674952&s=electronics&sprefix=corsair%2Bpower%2Bsupply%2Celectronics%2C61&sr=1-16&th=1   Dyski myślę że dwa m.2 jeden 500GB na system i dugi 1t może 2t się zobaczy jak z kasą i chyba ma jakieś w laptopie a żeby to sprawdzić to musze mieć kompa u siebie. Skrzynkę wybierze na koniec. Teraz najtrudniejsze jaki procesor i chłodzenie do niego. Jaka grafika będzie optymalna pod ten zestaw. Możliwość kupienie słabszej grafiki, procesora i do roku wymiana na coś wydajniejszego jak będzie kasa. Kasa najlepiej w okolicy      Ps. Ceny przykładowe z Amazon ale będę patrzył we wszystkich sklepach nie tylko Amazon.   Pozdrawiam.    
  • Aktywni użytkownicy

• Dodaj nową pozycję...