zxc 1 Opublikowano 20 godzin temu Opublikowano 20 godzin temu (edytowane) Jak, macie problem z wyborem płyty, to najpierw odpowiedzcie sobie na pytanie, ile mogę na nią wydać, znajdźcie najlepszą w tym budżecie, i potem ewentualnie sprawdźcie, czy jak dołożycie od 100-200zl, to czy dostaniecie coś dodatkowego, i wtedy podejmijcie decyzje, czy warto dokładać. Faktycznie, jak się ogląda sprzęt, porównuje, czyta recenzje, to potem może być problem z wyborem.. Czyli, w skrócie "określ budżet" , i na czym wam zależy. Edytowane 20 godzin temu przez zxc
kamilos69 18 Opublikowano 19 godzin temu Opublikowano 19 godzin temu (edytowane) Ja bym to napisał z goła inaczej. Masz nielimitowaną gotówkę i potrzebujesz dla użytku domowego 6 sata + 4 m2 + pcie x16 5.0 + 2 dodatkowe pcie. I nie kupisz bo amd/intel nie potrafią ogarnąć większej ilości linii na cpu i czipsecie. Zawsze musisz coś poświęcić względem czegoś. Edytowane 19 godzin temu przez kamilos69
zxc 1 Opublikowano 17 godzin temu Opublikowano 17 godzin temu 1 godzinę temu, kamilos69 napisał(a): Ja bym to napisał z goła inaczej. Masz nielimitowaną gotówkę i potrzebujesz dla użytku domowego 6 sata + 4 m2 + pcie x16 5.0 + 2 dodatkowe pcie. I nie kupisz bo amd/intel nie potrafią ogarnąć większej ilości linii na cpu i czipsecie. Zawsze musisz coś poświęcić względem czegoś. Wydaje mi się, że ludzie z nielimitowaną gotówką biorą płyty, i po 3000-4000zł, i raczej nie myślą, czy im to potrzebne, czy nie. Nie mają tych dylematów, które większość ma
wrobel_krk 139 Opublikowano 17 godzin temu Opublikowano 17 godzin temu Myślisz że w płycie za 3000zl nagle przybędzie linii PCIE w CPU: https://rog.asus.com/motherboards/rog-crosshair/rog-crosshair-x870e-hero/spec/ Też masz Cięte linie i masz 4 x Sata 2
Umpero 109 Opublikowano 13 godzin temu Opublikowano 13 godzin temu Jak by kogoś interesowało to w Taichi X870E miałem problem z wyłączeniem integry. Czytałem, że problem występował także w płytach Taichi X670E oraz modelach od Gigabyte. O dziwo za którymś razem załapało i integra się wyłączyła.
Johnny Tomala 3 Opublikowano 12 godzin temu Opublikowano 12 godzin temu 16 godzin temu, krukkpl napisał(a): Z czego wynika ta różnica między X870E a X670E jeśli w tej tabelce różnią się jedynie w wierszu USB? Na X670E są płyty z USB 40Gbps, sam taką mam.
Passt 26 Opublikowano 3 godziny temu Opublikowano 3 godziny temu Którą z tych dwóch byście wzięli i dlaczego: MSI MPG X870E CARBON WIFI czy ASUS ROG STRIX X870E-E GAMING WIFI Warto dopłacać do Asusa? Ewentualnie polecicie coś b. dobrego w tej cenie?
wrobel_krk 139 Opublikowano 3 godziny temu Opublikowano 3 godziny temu Tak w tej cenie Taichi: https://ithardware.pl/testyirecenzje/asrock_x870e_taichi_test_recenzja_opinia-35626.html Ja bym i tak nie brał takiej drogiej płyty, 1
Passt 26 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu ASRocka miałem dawno płytę Z87 Extreme 6. Bardzo dobra płyta. Ale czy mozna mieć obecnie zaufanie do tej firmy?
wrobel_krk 139 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu Właśnie pod AM5 AsRock zaczął robić najlepsze płytki, dobrze wycenione też. Nie wszyscy wiedzą ale to spółka córka ASUS-a;)
mimuszek 69 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu (edytowane) od ładnych paru lat już asrock nie ma nic z asustekiem choć faktem jest że w 2002roku to asus stworzył ta firmę do produkcji tanich podzespołow uczeń przerósł mistrza. obecnie asrock robi świetne rzeczy, a płyt głównych produkuje już więcej niż np msi pamiętam jakie badziewie to zawsze było, płyty dl a "ubogich:" jak wcześniej np shuttle teraz jeśli chodzi o jakość/możliwości/wycenę porównałbym je z nieistniejącym abitem https://www.pepper.pl/promocje/plyta-glowna-gigabyte-x670-aorus-elite-ax-mozliwe-713zl-927491 840zł za X670, fajna cena Edytowane 2 godziny temu przez mimuszek 1
wrobel_krk 139 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu @mimuszekCórka która sę rozstała z ojcem, i w wielu aspektach jest lepsza, masz rację, cos źle doczytałem. 1
Kadajo 256 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu Jak w Asrockach wygląda customowe ustawianie wentylatorów bo nigdzie nie mogę znaleźć dokładnej informacji. Jak z ustawieniem opóźnień reakcji wentylatorów itd. tak jak jest w MSI chociażby ? Interesuje mnie BIOS, nie programy zewnętrzne. Informacje które znalazłem jednoznacznie pokazują ze nie ma takich opcji nawet na drogich płytach. Ale pewności 100% nie mam.
galakty 137 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu (edytowane) Wentyle to się ustawia w Fan Control, a nie BIOS Chyba że chodzi o CPU, a nie obudowę to spoko. Edytowane 1 godzinę temu przez galakty
Kadajo 256 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu O to chodzi żeby wszytko z BIOS'u zrobić i się niczym nie przejmować. FC to się używa właśnie jak BIOS lezy i kwiczy w tym względzie 1
galakty 137 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu Co kto woli, restart do BIOS żeby ustawić wentyle, czy szybka korekta w sofcie...
krukkpl 12 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu W biosie chyba nie da się sterować wentylami w zależności od temp. GPU. 1
galakty 137 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu Dokładnie, przynajmniej u mnie się nie dało. A tak ustawiam krzywą zależną od GPU i petarda, pełny automat. Tylko CPU mam ustawiony w BIOS.
mimuszek 69 Opublikowano 57 minut temu Opublikowano 57 minut temu a co ukradli teraz to : 42 minuty temu, Kadajo napisał(a): tak jak jest w MSI chociażby ? msi pod tym względem jest petarda, dlatego też m in zawsze mam msi, lubię, ale to też kwestia przyzwyczajenia. asrock biosy musi jeszcze dopracować, wcześniej w ogole chyba tez ustawienia miał procentowe...
Kadajo 256 Opublikowano 14 minut temu Opublikowano 14 minut temu Nie no ja wiem ze jest sterowanie ale czy można ustawiać czas reakcji wentylatorów, po jakim czasie maja zwiększać lub zmniejszać prędkość i z jaka predkoscia maja to robic
zxc 1 Opublikowano 3 minuty temu Opublikowano 3 minuty temu 2 godziny temu, Passt napisał(a): ASRocka miałem dawno płytę Z87 Extreme 6. Bardzo dobra płyta. Ale czy mozna mieć obecnie zaufanie do tej firmy? Poczekaj na ASRock Nove x870e Nove(niedługo będzie dostawa) , albo weź Taichi/Lite
Rekomendowane odpowiedzi