Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 minuty temu, Zachy napisał(a):

Mozliwe

fajnie

a w wolnej chwili sprawdź jeśli możesz, to o czym pisze  @Kadajo  czy da się ustawić w biosie asrocka opóźnienia w starcie wentylatora itd,  przeczytaj posty wyżej

Opublikowano (edytowane)
W dniu 15.11.2024 o 11:48, Kadajo napisał(a):

Jak w Asrockach wygląda customowe ustawianie wentylatorów bo nigdzie nie mogę znaleźć dokładnej informacji. Jak z ustawieniem opóźnień reakcji wentylatorów itd. tak jak jest w MSI chociażby ? Interesuje mnie BIOS, nie programy zewnętrzne.

Informacje które znalazłem jednoznacznie pokazują ze nie ma takich opcji nawet na drogich płytach. Ale pewności 100% nie mam.

Nie mam jak porownac tego z MSI bo od z490 ace nie mialem zadego mobo MSI, same Asusy i teraz ASRock 

Opoznien reakcji?

Widzę:

-fan control mode

-fan setting (tryb pracy silent itp)

-Fan temp source

- fan step up - w sekundach 

- fan step dow- w sekundach 

Dla kazdego ze zlaczy plyty glownej

Osobno krzywe wentylatorow

I auto fan tuning

To moze ten step up/down to te opoznienia, przynajmniej tak to wygląda.

Edytowane przez Zachy
  • Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Nie daj się namówić na nic innego poza MSI, miałeś MSI, najlepiej znasz MSI i tego się trzymaj. Kto drogi prostuje ten w domu nie nocuje jak to się mówi. ASRock ma cygański BIOS, jakbym miał na chama wybierać to zrobiłbym przeskok ale z MSI na ASUSa bo tamtejszy BIOS jest spoko - i wizualnie i funkcjonalnie, pamiętam jeszcze z czasów Z-97 Pro Gamer.

Edytowane przez caleb59
  • Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, miro napisał(a):

Wiem wiem, mam to już od czasów 3600, gdzie przy jego skokach to było przydatne.

Asrocka jeszcze nie miałem, składałem parę kompów na tym nawet ostatnio, ale zawsze dość tanie płyty, taki pro rs za to co kosztuje naprawdę super.

Musi przyjśc ktoś kto ma dłużej  asrocka ,  @Lameismyname  , paru panów tu widać że kupiło asrocki w cenie samochodu ale się nie odzywają

Oto jestem. Generalnie w przeszłości miałem raczej płyty Gigabyte (w większości), czasem Asusa lub MSI.
Można powiedzieć, że oprócz płyt użytych w kompach które składałem, ASRock z sygnatury jest moim pierwszym ASRockiem w prywatnym PC.
Urzekł mnie tym ile oferuje w cenie, jest produkcji innej niż czajna (Vietnam), błyskawicznie bootuje, ma intuicyjny BIOS z ciekawymi opcjami itd. itd.
W sumie moje obecne ustawienia BIOSu różnią się względem fabrycznych wczytaniem EXPO do pamięci, UV procka przez PBO oraz customowe ustawienia wentylatorów.

Co do ustawień wentylatorów - najpierw robimy "FanTuning" przez co mobas tj. uczy się możliwości każdego wentylatora i ustawia im krzywe obrotów. Działa to nieźle jednak najniższe i najwyższe stany lepiej skorygować ręcznie - mi np. w najniższych jeden z wentylatorów stał w miejscu z charakterystycznym "piskiem" - wystarczyło zmienić z 20% na bezpieczne 25%. Najwyższe stany było coś 90% przy 75*C więc przesadyzm (zmieniłem na 90% przy 90*C). Oczywiście wszystkie te tweaki robi się w "FAN-Tastic Tuning".

Edytowane przez Lameismyname
  • Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

@Quassar Raczej nie na dzień dzisiejszy. Żeby wbić 128gb musisz zastosować dual ranki i w tym przypadku to już zbyt duże obciążenie dla kontrolera. Natomiast 4x24gb (single rank) ludzie puszczają na 6000mhz na nowych płytach - x870

Edytowane przez Fenrir_14
Opublikowano (edytowane)

Mozna tez 2*48 nie trzeba w 4dimm isc i powinno 6000mhz byc jak plyta ruszy

Na x870e ponoc latwiej duzo wbic 6000mhz na x4 dimm niz na x670e takze conieco poprawili w tej sprawie

Edytowane przez Zachy
Opublikowano
34 minuty temu, Zachy napisał(a):

Mozna tez 2*48 nie trzeba w 4dimm isc i powinno 6000mhz byc jak plyta ruszy

Na x870e ponoc latwiej duzo wbic 6000mhz na x4 dimm niz na x670e takze conieco poprawili w tej sprawie

no w sumie 96GB też powinno mi styknąć