Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
8 godzin temu, ernorator napisał(a):

Szukałem niedawno testów DDR5 7800-8200 w necie, że może ktoś się pokusił o zdjęcie radiatora żeby zobaczyć czy są pady na PMIC. I w kilku w pierwszej minucie albo pierwszym akapicie było "nie testujemy tego ramu na AMD bo nie ma sensu". Teki to poziom testów bwTV ;p

@ju-rek chyba zdejmuje radiatory ze swoich ramów. W wątku o AM5 chyba nawet wrzucał zdjęcia.

Opublikowano
2 minuty temu, Umpero napisał(a):

chyba zdejmuje radiatory ze swoich ramów. W wątku o AM5 chyba nawet wrzucał zdjęcia.

Patriot Viper XTREME 5 8200cl38 nie miał padów na PMIC, TG FORCE DELTA 8000cl38 też nie miał. 

Opublikowano (edytowane)

Prawie 30 stron i co osoba to inne zdanie. To jaka w końcu płyta pod AM5? Może trzeba by zrobić jakąś listę z kategoriami tanio i w miarę ok, lepiej, najlepiej 😃

Edytowane przez Onyxer
Opublikowano
Godzinę temu, Onyxer napisał(a):

Prawie 30 stron i co osoba to inne zdanie. To jaka w końcu płyta pod AM5? Może trzeba by zrobić jakąś listę z kategoriami tanio i w miarę ok, lepiej, najlepiej 😃

Podaj kwotę, jaką masz na płytę.

Opublikowano (edytowane)

Na początek 7600/7700, potem chce przejść na 9800X3D jak ceny wrócą do normalności. Chcę mieć PCIe 5.0 pod kartę, prawdopodobnie będzie next gen. Chcę się bawić z eclk, pbo, krzywymi, kalibracją pamięci, timingów więc jakiś fajny bios się przyda ale nie będę jakoś płakał jak nie wycisnę z tego ostatnich soków, nic ekstremalnego, po prostu chce się tym pobawić i mieć możliwości. Cena jak najmniej, sensownie na takie wymagania. Pełny format, może bliżej mi białej kolorystyki ale to tak na boku jak będzie to ok.

Edytowane przez Onyxer
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Onyxer napisał(a):

Na początek 7600/7700, potem chce przejść na 9800X3D jak ceny wrócą do normalności. Chcę mieć PCIe 5.0 pod kartę, prawdopodobnie będzie next gen. Chcę się bawić z eclk, pbo, krzywymi, kalibracją pamięci, timingów więc jakiś fajny bios się przyda ale nie będę jakoś płakał jak nie wycisnę z tego ostatnich soków, nic ekstremalnego, po prostu chce się tym pobawić i mieć możliwości. Cena jak najmniej, sensownie na takie wymagania. Pełny format, może bliżej mi białej kolorystyki ale to tak na boku jak będzie to ok.

(Określ budżet dokładnie, taka rada)

Edytowane przez zxc
Opublikowano (edytowane)

Skoro napisał, że chce mieć ECLK, to żadna z podanych przez Ciebie płyt tego nie oferuje. Na B650(E) to tylko Taichi(Lite) i Aorus Master posiadają ECLK z tego, co pamiętam; żadna z nich nie kosztuje mniej niż 1000 zł. Raczej koło 1200 - 1400 zł. Spełniają one oczywiście pozostałe wymagania stawiane @Onyxer.

Edytowane przez Imm
Opublikowano
7 minut temu, Imm napisał(a):

Skoro napisał, że chce mieć ECLK, to żadna z podanych przez Ciebie płyt tego nie oferuje. Na B650(E) to tylko Taichi(Lite) i Aorus Master posiadają ECLK z tego, co pamiętam; żadna z nich nie kosztuje mniej niż 1000 zł. Raczej koło 1200 - 1400 zł. Spełniają one oczywiście pozostałe wymagania stawiane @Onyxer.

Ok, wziąłem głównie pod uwagę ten procesor(7600/7700)..

@Zachy

Czy, to rozsądne brać Nove w cenie 1900zl?

Opublikowano
3 godziny temu, zxc napisał(a):

ale w testach Taichi lite przegrywa z Nova.

Rozwiń temat proszę :rotfl:

24 minuty temu, zxc napisał(a):

Nie bo ta płyta na stracie kosztowała mniej niż 1700 zł. 

Opublikowano (edytowane)
57 minut temu, Imm napisał(a):

No zdaje sobie sprawę, że powyżej 1000zł. A coś z Asusa lub MSI?

Edytowane przez Onyxer
Opublikowano (edytowane)
51 minut temu, zxc napisał(a):

https://www.techspot.com/review/2907-amd-x870-motherboards/

No, tak, tylko wiesz, w takiej cenie już nie będzie.. 

Nie chce mi się nawet tego komentować

41 minut temu, Onyxer napisał(a):

Najtańsze to będzie chyba Gigabyte x670e Master.  Nic tańszego z eclk MSI i ASUS nie oferują.

Edytowane przez kamilos69
Opublikowano
1 godzinę temu, zxc napisał(a):

Jak nie potrzebujesz eclk to jasne.

Choc to juz prog bolu.

Inna kwestia ze nova vs taichi lite jest lepiej wyposażona wiec sens zakupu lajtowej taichi jest tylko wtedy gdy ktos chce taichi jak najnizszyn kosztem... A to taka mocna budzetowka vs grubasna nova.

Opublikowano
25 minut temu, kamilos69 napisał(a):

Nie chce mi się nawet tego komentować

Najtańsze to będzie chyba Gigabyte x670e Master.  Nic tańszego z eclk MSI i ASUS nie oferują.

Tzn, te wyniki, nie są wiarygodne? Jak masz chwile, to wyjaśnij, dlaczego TL, jest lepsze od Novy?

26 minut temu, Zachy napisał(a):

Jak nie potrzebujesz eclk to jasne.

Choc to juz prog bolu.

Inna kwestia ze nova vs taichi lite jest lepiej wyposażona wiec sens zakupu lajtowej taichi jest tylko wtedy gdy ktos chce taichi jak najnizszyn kosztem... A to taka mocna budzetowka vs grubasna nova.

Już poszła, także problem z głowy.. Hmm, a może przy braku dostępności Novy/wysokiej ceny, postawić na pełną Taichi, albo Carbon, albo może wziąć coś z x670E?

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Onyxer napisał(a):

Ani Asus ani MSI nie oferują ECLK w swoich płytach opartych na B650E. Musisz wskoczyć na X670E lub X870E. W Asusie musisz będzie to minimum ROG STRIX X870-A GAMING WIFI, a w przypadku MSI na X870 - Carbon. Obie są zaporowo drogie - od około 1900 zł do góry. Za mniej możesz dostać lepiej wyposażonego Aorus Master X670E obecnie, wychodzi koło 1680 zł.

Edytowane przez Imm