Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 godzin temu, Imm napisał(a):

Niby gdzie, które? Większość poszła znacząco do góry. Kupowałem Taichi Lite B650E za 1120 zł miesiąc po premierze, teraz jest za minimum 1590 zł. Aorus Mastera B650E kupowałem za 1220 zł, dziś nie do kupienia poniżej 1700 zł. Wszystkie praktycznie poszły do góry. Nawet budżetowy ASROCK HDV2 na B650 obecnie najtaniej 519 zł, a wcześniej można było kupić bez problemów za 410 - 450 zł.

Taichi b650 lite kupowałem dlugo po premierze x3d i kosztowala nowka najtaniej 1500zl w morele 

Mowisz ze nova to kicha - no to podaj mi lepszy model x870e pod katem dooakowania i wyposażenia, wlacznie z backplate... Powodzenia.

Farmazony wciskaxc to sobie mozna, ze cos bylo za tyle, albo ze sa lepsze modele x870e w podobnej/lepszej cenie 

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, Zachy napisał(a):

Mowisz ze nova to kicha - no to podaj mi lepszy model x870e pod katem dooakowania i wyposażenia, wlacznie z backplate... Powodzenia.

Farmazony wciskaxc to sobie mozna, ze cos bylo za tyle, albo ze sa lepsze modele x870e w podobnej/lepszej cenie 

? Chyba nie patrzysz komu odpisujesz i na co.

Gdzie ja napisałem cokolwiek o NOVA lub x870e w podobnej/lepszej cenie? Zupełnie do tego się nie odnosiłem.

Odniosłem się do cen, bo tak było wtedy i jest teraz(od dłuższego czasu już), nic więcej.

Edytowane przez Imm
Opublikowano (edytowane)

Zle mi zacytowalo, sorry z tel pisze i nawet cytatu nie moge poprawic.

A co do cen.

B650 taichi lite na start kosztowalo 1520-1550 zl, patrzmy na premiery chipsetow i plyt, a nie ile cos kosztuje po 2,5 roku.

Nova jest na wyżej pozycjonowanym chipsecie i ma bogatsze wypsoazenie.

Wiec wg mnie, jak na premierowy zakup, jest to obecnie dobra opcja.

Wyjda b850 i tez beda tansze przeciez.

Edytowane przez Zachy
Opublikowano
7 minut temu, Zachy napisał(a):

Wiec wg mnie, jak na premierowy zakup, jest to obecnie dobra opcja.

Nie twierdzę inaczej. Jak zawsze, wszystko zależy od tego, kto, ma jakie potrzeby.

Opublikowano
14 godzin temu, muszka napisał(a):

Potwierdzam, że dzwięk na tomahawk x870 jest strasznie słaby. Problem rozwiązałem kupując soundblaster audigy fx V2 na PCIe za 180zł, która dźwięk w porównaniu do tej zintegrowanej ma kapitalny. Niedroga i taka mi w pełni wystarczy.

Ale wiesz że w tej audigy siedzi kodek realtek ALC1220 a na tym tomahawku masz 4080 - czyli praktycznie to samo, więc nie poprawiłeś magicznie jakości dźwięku tylko zwyczajnie integra na płycie nie ma wzmocnienia na słuchawki i przez to jest efekt słabego basu, płytkiego brzmienia i ogólnie cichego dźwięku jak na 100% głośności, ten sam efekt uzyskałbyś kupując zwykły dac na usb poniżej 100zl  np sound blaster g1 czy nawet jakiegoś chinola z ali za 5 dych ;)

Opublikowano

@Send1N otóż nie, bo ja nie chce niczego wystającego z kompa, a dodatkowo ten co podałeś ma jedno wejście a ja słucham 50/50 głośniki i słuchawki często się przełączając więc wygoda czyli po prostu podłączanie słuchawek pod panel przedni i przełączający się sam dźwięk dla mnie też są istotne :)

I co z tego, że ten sam kodek, dźwięk jest o niebo lepszy!

• Upvote 1
Opublikowano

Wiem że jest lepszy bo miałem chwile temu audigy 2 fx tylko że "V1" która miała ten sam lipny kodek realteka co płyta do której ją podłączyłem :E całą robotę zrobiło wzmocnienie na słuchawki i to wszystko ;) 

• Like 1
Opublikowano

Panowie jaka płyta jak nie będę robił żadnego OC

9800X3D, 5070Ti, 64GB RAMu 6000 CL30.

Tylko jeden dysk, 4TB Kingston KC3000.

Internet będzie podłączony po kablu.

Byle było na przyszłość po jednym PCIe 5.0 do GPU i SSD.

Myślę, że kwota 1000-1500zł w zupełności wystarczy.

Opublikowano
57 minut temu, Spychcio napisał(a):

Panowie jaka płyta jak nie będę robił żadnego OC

9800X3D, 5070Ti, 64GB RAMu 6000 CL30.

Tylko jeden dysk, 4TB Kingston KC3000.

Internet będzie podłączony po kablu.

Byle było na przyszłość po jednym PCIe 5.0 do GPU i SSD.

Myślę, że kwota 1000-1500zł w zupełności wystarczy.

https://www.morele.net/plyta-glowna-asus-prime-x670e-pro-wifi-11796677/

https://www.morele.net/plyta-glowna-asus-rog-strix-b650e-e-gaming-wifi-11947327/

Obie mają dobre opinie, ale są też tańsze... Jeśli chcesz dołożyć, i brać coś z x870, to bierz Nove xDD

Opublikowano (edytowane)

Nie lepiej Steel Legend X870 za 1200zl

Lepsza karta dzwiekowa ALC 4082 vs ALC 1220 i korzystniejszy podzial linii. 

Podział dysków:

STEEL LEGEND X870

Screenshot_20241207_101257_Chrome.jpg

RS PRO X870

Screenshot_20241207_101318_Chrome.jpg

Podział USB:

usb.jpg

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano
30 minut temu, DżonyBi napisał(a):

Lepsza karta dzwiekowa ALC 4082 vs ALC 1220

w czym ona jest lepsza ?  przecież to to samo, tylko 4080/82 , tylko nowsze wykorzystują magistralę USB , na rededicie znacznie więcej tematów o problemach, trzaskach itd jest właśnie z rodziną 4....

steel legend b650E który wkleił Send wyżej jest spoko opcją, w outlecie moreli jest tez b650 steel legend za 850zł...  generalnie słaby czas na zakup płyty, nic nie ma, a to co jest to tylko drożeje..

może warto poczekać jak minie okres świąteczny.

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, miro napisał(a):

w czym ona jest lepsza ?  przecież to to samo, tylko 4080/82, na rededicie znacznie więcej tematów o problemach

W dupie mam reddita, tam ludzie maja problemy sami z sobą. Mam ALC 4080 u siebie w Tomahawku Z690 i gra bez problemow, masz wieksze wzmocnienie sygnalu na wyjsciu.

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano
14 minut temu, DżonyBi napisał(a):

masz wieksze wzmocnienie sygnalu na wyjsciu.

i to jest jedyna różnica ? ale muzycznie to to samo jak rozumiem i wszędzie piszą, więc raczej nei ma się co podniecać tym lepszym audio

15 minut temu, DżonyBi napisał(a):

reddita, tam ludzie maja problemy sami z sobą.

niby tak, ale skądś te tematy się biorą , nie tylko tam, jeden ma, drugi nie ma... jak na tym forum..

Opublikowano
2 godziny temu, zxc napisał(a):

Właśnie trochę nie rozumiem dlaczego ta płyta jest tu tak pomijana. Moim zdaniem w kwocie tysiaka nie ma nic lepszego. Normalny, pełny chipset, żadnego ucinania linii, 4 dyski NVME z pełnymi prędkościami, pełno portów USB, duże możliwości konfiguracji i często aktualizowany bios. Jedynym jakimś tam minusem jest słaby kodek audio, ale akurat w moim przypadku i tak siedzi Sound Blaster, więc nie ma to dla mnie większego znaczenia.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Uważam, że Asrock Steel Legend x870 za 1200 to bardzo dobry, jak nie najlepszy wybór. Dostajesz dobre audio, wyjscie optyczne, sensowny podzial usb z tyłu, nie zabraklo zlacza 3.2 gen2, usb 4.0, wifi 7, wysokie oc pamieci, zadne gniazdo dyskowe m.2 nie jest dzielone z gpu, wiec jak masz tylko gpu to wszystkie gniazda m.2 sa do wykorzystania.  Fakt, zlacza m.2 sa trzy, 1x pcie5 i 2x pcie4, plus 4x sata, ale to juz kwestia indywidualna czy potrzebne wiecej. Plyta natywnie gotowa na ryzeny 9000 bez flashowania. Sekcja zasilania taka sama jak w MSI X670E GAMING PLUS WIFI.

Zakup na pewno warty rozwazenia.

Edytowane przez DżonyBi
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

To juz zalezy, gdybym musial wybierac to wolalbym usb 4.0 i wifi 7 zamiast dodatkowych gniazd m.2, ktorych i tak nie wykorzystam. To sa indywidualne kwestie. 

X870=B650E - 12 użytecznych linii z chipsetu

X870E=X670E - 20 użytecznych linii z chipsetu

Za 1000 zlotych i tak nie dostaniesz lepszej plyty B650E czy X670E, wiec po co sie upierac.

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano

Ja zamówiłem w końcu Taichi x870e lite.

Na procek w preorderze w Mindfactory nie wiem ile przyjdzie mi poczekać, może tydzień z odrobiną szczęścia, a może do końca grudnia :E Więc nie wiadomo czy na święta złożę, ale i tak się nie pali, na święta walę na Kanary się wyluzowywać w ciepełku 8:E.

Opublikowano (edytowane)

Jeden potrzebuje, płyty za 1000zł, a drugi 1000-1500zl, więc teoretycznie jeśli budżet daje ci możliwość, to możesz wybrać coś nowszego, ale z drugiej strony, możesz wydać 1500 na lepiej wyposażonego x670e. Ludzie, podają budżety, ale czy chcą wydać cały dostępny? Z moich obserwacji, raczej nie chcą, dlatego nie muszą iść koniecznie w nowość..

22 minuty temu, lukadd napisał(a):

Ja zamówiłem w końcu Taichi x870e lite.

Gratki, powiedz, jak się korzysta xd.. Ps.. Mam taki sam procek, a płytę też strixa z490, tylko E-gaiming xd

Edytowane przez zxc
Opublikowano (edytowane)

Wyjdzie w praniu jak Asrock się sprawuję, ale polecany i wart uwagi jest. Ale, że Asus się psuje jako marka i jeszcze sobie dodatkowo ładnie krzyczą dopłatę za markę to ich na razie opuszczam :E

Edytowane przez lukadd