Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No i pięknie, procesor w sockecie, ram w bankach, czekam na piątek po pracy by to wszystko poskładać do Qpy.

Jak ktoś siedzi na AM3 i AM4 przez lata i nagle idzie mu wsadzić proca w AM5 to serce w gardle 8:E

20250219_175405.thumb.jpg.6550e3e7c46a9f1ee7cd92323dc1118e.jpg

• Like 2
  • Upvote 1
Opublikowano

@NoviAMG B650 zamiast b850, ale też wygląda na wypasioną, na media expert w komentarzach mają problemy z bootowaniem, bo im RAM wywala i nawet odpala się minutę- może przez trening?, ten opis na Amazonie jakiś taki dziwny, "Asus Rog Strix 90MB1BP0-M0EAY0 Płyta Główna, Biały/Czarny, ATX"
Ten Asrock też ma 3 wyjścia audio ale kosztem gorszej dźwiękówki ALC897 a nie typu ALC1220. https://www.x-kom.pl/p/1306580-plyta-glowna-socket-am5-asrock-b850-pro-rs-wifi.html na proline 10zł taniej.

Pewnie po niedzieli będę chciał coś zamówić, albo jeszcze przed końcem weekendu, zobaczę, może się trafi jakaś promocja.

Dawno wkładałem procka w socket, szczególnie gdzie piny są w sockecie. To było jeszcze za czasów s1155.  Fajna płytka, zawsze mogę używać wyjścia na przodzie do podłączenia 5.1, tylko sprawdzić muszę czy działa przejściówka 3.5mm- miałem do słuchawek, to jest chyba to samo, więc powinno jakoś zaskoczyć. Wtedy puścić kabel z prawej strony obudowy by mi się plątał pod biurkiem, tylko wtedy tak sobie to wygląda i blokuję ewentualne gniazdo mic, ale na szczęście mało rozmawiam przez mikro.

Niby lubię grzebać w kompie, ale jak przychodzi co do czego to ciężko się za to zabrać. Płyta, proc, ram i ewentualnie assassin w pogotowiu w razie problemu, ale żaden zabójca, tu mowa o chłodzeniu procka.

• Haha 1
Opublikowano

Mając w perspektywie czekanie miesiąc na b850 steel legend, zastanawiam sie czy nie dołożyć 280 do X870 steel legend póki jeszcze są, ale nie wiem czy jest sens. Jest więcej różnic między njmi niż USB4? 

Opublikowano
2 godziny temu, Tomek1623 napisał(a):

czekanie miesiąc na b850 steel legend,

jak nie musi być biała, to masz przecież to samo w czerni, riptide w morelach 1030zł ( post wyżej kolega wrzucił zdjęcie tej płyty )

X870 steel czy riptide ok 1300zł , czy warto ? i tak i nie, wszystko zależy co kto potrzebuje

w tej cenie jest też tomahawk od msi

popatrz sobie na rozkład wyjść, czy ci odpowiadają, na podzielenie linii pod dyski itd itp

https://docs.google.com/spreadsheets/d/1NQHkDEcgDPm34Mns3C93K6SJoBnua-x9O-y_6hv8sPs/edit?gid=454171143#gid=454171143

13 godzin temu, Reddzik napisał(a):

B650 zamiast b850, ale też wygląda na wypasioną,

i tylko i aż tyle, ale jak kupujesz nowe to warto jednak mieć to pci 5.0 już, może się przyda

po taniości to mozna wziąć pro rs za 850zł albo pro-a za 700, też 9800x3d znakomicie obsłuzy..

skoro miałeś alc892 czy tam 7 na msi b450 i ci wystarczało, to akurat audio nie jest priorytetem

zawsze można kupić za 100 xonara czy sound blastera na pcie albo zewnętrzna kartę, zagra to lepiej niż wszystkie ALCxxxx , 5.1 obsłuzy bez ciągnięcia kabli po obudowie itd itp

Opublikowano

można by się zastanowić nad b650E , aurus elite x ax ice to ok 900-950zł

https://www.gigabyte.com/Motherboard/B650E-AORUS-ELITE-X-AX-ICE#kf

https://www.oleole.pl/plyty-glowne/gigabyte-plyta-glowna-gigabyte-b650e-a-elit-x-ice.bhtml?from=ceneo&p=949.00&cr=0&t=20250220-0923&utm_source=ceneo&utm_medium=referral&ceneo_cid=30eab8d6-6038-9c3c-bca8-fad4fdc95829

na amazonie ona jest dużo tańsza, ale są niejasności, bo niby model bez wifi, na zdjęciach z wwifi, kody z wifi

https://www.amazon.pl/dp/B0CT5TC3VW/?tag=ceneo0c-21&creative=380333&creativeASIN=B0CT5TC3VW&linkCode=asn&utm_source=ceneo&utm_medium=referral&ascSubtag=8aa15b97-3a03-c6a9-9c47-de75610a76b6&th=1

jest też b650 steel legend, ona jako jedyna na b650 ma też pci 5.0 dl agrafiki

https://hard.rozetka.pl/434878628/p434878628/

a nie to czekać, w mindfacotory i caseking niby zapowiadana dostawa na 28.02

Caseking wysyła do PL

Opublikowano
33 minuty temu, miro napisał(a):

a nie to czekać, w mindfacotory i caseking niby zapowiadana dostawa na 28.02

Caseking wysyła do PL

Tak chyba zrobię, B850 albo x870, nie biorę nic innego pod uwagę. Tydzień mnie nie zbawi.

Opublikowano

w przypadku aorusa B650E ciekawy jest dopisek :

- The USB-C port on the rear I/O supports USB4 40Gbps if a
Ryzen 8000 CPU is installed. However, this also cuts the PCIe
lane configuration down depending on the model, as with other boards.

ciekawe jak się ma sprawa z procesorami 9xxx, gdyby było tak samo, to masz i pci 5.0 dla grafiki, dla dysków i usb 4.0

Opublikowano
Godzinę temu, miro napisał(a):

Zainteresowałem się płytą, nie wydaje się być taka zła, ale nie mogłem sprawdzić jakie ma audio, szukałem jakiejś recenzji, opisu, na stronie gigabyte zero wzmianki czy to alc1220 czy inny Realtek, w manualu tak samo. Teraz sprawdziłem na morele, to tam piszą o alc897, chyba też poczekam na dostawę Asrocka, może dojdzie b850m steel legend, jestem ciekaw czy będzie u nas w sklepach. Zawsze mogę wziąć asrocka b850 pro rs wifi. Poza audio nie jest złym wyborem. Nie patrzę na kolor, liczy się funkcjonalność, cena.

Opublikowano (edytowane)

Chciałem dorwać steel legend którą tu polecacie ale niestety niedostępna. Więc prawdopodobnie zrezygnuje z białej kolorystyki i pójdę w riptide. Niestety i ją ciężko dorwać. Powie mi ktoś w skrócie w czym jest gorsze ASRock B850 Pro RS WiFi od tych wcześniej wymienionych?

Edit: Na morele była jeszcze jedna sztuka riptide, zamówiłem i mam nadzieję że będę zadowolony z dopłaty w porównaniu do pro rs

Edytowane przez Nightdew
Opublikowano
25 minut temu, MarioDee napisał(a):

No właśnie nie ma u mnie czegoś takiego, mogę wybrać tylko która karta ma mieć priorytet :D

Możesz to zrobić inaczej czyli: Advanced/ AMD CBS/ NBIO Common Options/ GFX Configuration, i tam: dGPU Only Mode - Enabled.

• Upvote 1