Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
24 minuty temu, Slayer napisał(a):

może lekki offtop ale która część jest najbliżej czwartej części? Bo to są moje ulubione herosy i ciekawi mnie też, w którą stronę bardziej golden era pójdzie

Szósta jest najbliższa czwartej, tak mi się wydaje.

• Thanks 1
  • 3 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

image.thumb.png.82cca6a8f51ba33b37b3180ec78f1815.png

Jeszcze sie troche poczeka. Mialo byc Q2 2025 o czym nawet zapomnialem, bedzie moze w tym roku.

Z filmikow mi sie bardzo podoba no ale jak widac jeszcze nie teraz. Na premiere to dalej bedzie jako EA ale oby nie jakos za bardzo zbugowane ;)

• Upvote 1
  • 3 miesiące temu...
Opublikowano

Zrobiłem jedną grę. Na razie jest naprawdę przyzwoicie, jeśli chodzi o mechaniki. Sporo jednostek, możliwość płynnego switchowania danego typu jednostki w zależności od wymagań mapy, fajne pasywne bonusy do rozwoju, całkiem dużo czarów. Sam feeling momentami zahacza o klimaty starszych odsłon, ale ostatecznie to jednak całkiem inna bajka. Animacje spoko, trochę lepszych trochę gorszych. Na razie gra fest zbugowana, niektóre przyciski nie działają, brakuje dźwięków przy akcjach budowy, opcje po ustawieniu się nie zapisują. Brak siatki ruchu. Sporo pracy przed twórcami.

Opublikowano (edytowane)

Obejrzałem trochę więcej gameplayu i jakąś reckę czy dwie.

Myślę, że gra może być niezła, tylko muszę jedną rzecz poprawić:

Zwolnić wszystkich grafików i projektantów UI i dać to zrobić od nowa komuś kto zaczynał naukę wcześniej niż w erze robienia giereczek na komórki. 

Spoiler

Daj pan spokój. Nawet tekst wygląda słabo.

Co ciekawe i co mnie zaskoczyło, to że w recenzjach słychać krytykę tego aspektu. Także od recenzentów którzy mają poniżej 30tki. Myślałem, że oni to ugotowana żaba, że się "przyzwyczaili" do tego typu "jakości" i "stylu". 

Po jaką cholerę to pchali w silnik 3D, zamiast zrobić grafę 2D. Byłoby ładniej i można by było pograć w 4K grając na tablecie czy innym steam decku.

No ale można zrobić zoom na mapkę! Wow! Przez każdą sekundę grania w H1-3 mnie to męczyło. Nareszcie! :clap:

Straszna bieda, serio. To obok trójki graficznie nawet nie stało, o dwójce nie mówiąc.

Edytowane przez VRman
Opublikowano

Tak, tak, wizualnie jest jak jest. Co powtarzane było już dziesiątki razy, więc o czym tutaj więcej pisać? Akurat z tym nikt problemu mieć nie powinien, bo wystarczy spojrzeć na screeny lub obejrzeć filmik - od razu człowiek wie na czym stoi. Styl się nie podoba, można zrobić skip i tyle.

Opublikowano (edytowane)

Trochę pograłem na szablonach Jebus Cross i Memory Lane, głównie dostawałem w tyłek od AI :E przede wszystkim przez brak znajomości jednostek (ile co ma życia, jak mocno bije, a przede wszystkim jakie ma zdolności).

Takie moje pierwsze wrażenia:
* na razie przytłacza różność mechanik / zdolności poszczególnych stworzeń,
* niewielkie pole bitwy wymusza zupełnie inne podejście do walk niż w H3,

* AI gra inaczej, olewa 'jedynki' stworów, idzie w mocniejsze czy bardziej liczne stacki (coś jak w VCMI, jak ktoś kojarzy), utrudnia to odciąganie mocniejszych stworów i zadawanie obrażeń 'strzelakiem' - i jest to WADA w kontekście gier multiplayer (gra będzie wolniejsza),

* ulepszenia poszczególnych zaklęć - no nie wiem, jakoś mało to zmienia tak mi się wydaje,

* grałem głównie Necro i co mi się podoba: wampir jako jednostka T7, jedno z ulepszeń szkieleta to wersja strzelająca, zjawy potrafią się regenerować (20% / 40% zadanych obrażeń wraca jako punkty życia).

Osobną kwestią jest grafika - całkowicie nie mój klimat. Mam nadzieję, że twórcy udostępnią możliwość modowania (przede wszystkim podmiana modeli jednostek).

Edytowane przez rzymo
Opublikowano
3 godziny temu, rzymo napisał(a):

AI gra inaczej, olewa 'jedynki' stworów, idzie w mocniejsze czy bardziej liczne stacki (coś jak w VCMI, jak ktoś kojarzy), utrudnia to odciąganie mocniejszych stworów i zadawanie obrażeń 'strzelakiem' - i jest to WADA w kontekście gier multiplayer (gra będzie wolniejsza),

Ale też jest to logiczne rozwiązanie, bo one-stacki były mocnym exploitem w poprzednich odsłonach. Tutaj trzeba główkować. Wampir na wyższym poziomie, super. Archangel bez możliwości resurekcji, mniej super. Do tego wygląda słabo.