Fenrir_14 1 168 Opublikowano 11 Kwietnia Opublikowano 11 Kwietnia @Elder jeśli chcesz coś eleganckiego z bardzo dobrą kulturą pracy to polecam Phanteks Glacier One 360M25 LCD. Wydajność też jest na wysokim poziomie. U mnie z wentylami podmienionymi na Noctua A12x25 Chromax uzyskuje wg wskazań na płycie ASUSA wynik 162 pts. Dla porównania Ryujin Extreme w push-pull ma wynik 168 pts. Pompka mega cicha, nawet jej nie skręcam i pracuje u mnie na 100%. W porównaniu do wspomnianego Ryujin'a jest bardzo duża różnica na korzyść Phanteks'a jeżeli chodzi o ciszę.
Elder 642 Opublikowano 11 Kwietnia Opublikowano 11 Kwietnia @Fenrir_14 Dziękuję, biała wersja jest dostępna więc to zbadam. W mobo Aorus Tachyon Ice X870 socket jest obrócony o 90 stopni i tutaj w Phanteks węże wychodzą ponad ekranem i teoretycznie powinny minąć się z kostkami ram jakie wybrałem. Corsair Dominator Titanium są wyjątkowo wysokie. Lewa strona fotki Tachyon AMD X870 prawa strona Intel Z890. No nie jest tutaj dużo miejsca między socketem a slotami ram. Nieźle się wpakowałem.
Fenrir_14 1 168 Opublikowano 11 Kwietnia Opublikowano 11 Kwietnia @Elder myślę że się zmieścisz. Węże naturalnie odginaja się na zewnątrz - od płyty a nie do niej więc nie powinny imho kolidować, tym bardziej że opadają lekko w dół. U mnie siedzą g skill'e Z5 i ekran jest nad nimi, z lekkim zapasem 👍 1
IceMan 152 Opublikowano 12 Kwietnia Opublikowano 12 Kwietnia 15 godzin temu, Fusion napisał(a): To jest dokładnie to https://pl.aliexpress.com/item/1005004833813232.html Fabrycznie jest chinski soft, który ma własne czujki, mi natomiast zależało na customowym sofce, aktualnie mogę podpiąć każdą czujkę z hwinfo Hdmi też trzeba podłączać czy wszystko po USB leci ?
bofff 209 Opublikowano 12 Kwietnia Opublikowano 12 Kwietnia fajne szkoda tylko, że nie ma własnego gniazda na czujniki temperatury
Fenrir_14 1 168 Opublikowano 12 Kwietnia Opublikowano 12 Kwietnia Godzinę temu, IceMan napisał(a): Hdmi też trzeba podłączać czy wszystko po USB leci ? Jeśli to Turing (Turzx) a taka jest informacja na opakowaniu i w opisie to nie potrzebujesz podłączać nic oprócz kabelka usb-c. 1
ket_rab 320 Opublikowano Poniedziałek o 17:50 Opublikowano Poniedziałek o 17:50 (edytowane) @Elder z tym Phanteks Glacier One 360M25 LCD chyba powinno się udać. Jeśli węże będą naciskać na pierwszy moduł, zawsze możesz obrócić blok o 180 stopni ( bracket wygląda na mocowany co 90 stopni ) W app orientację ekranu można zmieniać. Byś musiał to sprawdzić mając to chłodzenie z tym ramem. Tachyon posiada blisko socketu moduły dimm. Edytowane Poniedziałek o 18:02 przez ket_rab
Elder 642 Opublikowano Poniedziałek o 20:53 Opublikowano Poniedziałek o 20:53 Jak wpakowanie AIO będzie problemem to nie użeram się z tematem i będzie CLC. 1
ket_rab 320 Opublikowano Poniedziałek o 21:10 Opublikowano Poniedziałek o 21:10 16 minut temu, Elder napisał(a): Jak wpakowanie AIO będzie problemem to nie użeram się z tematem i będzie CLC. Wpakować AIO z fajnym ekranem
Elder 642 Opublikowano Wtorek o 09:00 Opublikowano Wtorek o 09:00 @ket_rab Wiem, AIO to szybka i prosta akcja z montażem plus ekran big size AIO też dla mnie ma swoje zalety więc IN WIN 925 jeden weekend rach ciach i można pracować. Z drugiej strony CLC to masa roboty = tydzień minimum przy tym rozmiarze projektu mimo że wszystko od dawna leży przygotowane do montażu. Buda Mk3 od dawna gotowa jak i komponenty CLC po prostu nowa platforma wjedzie zamiast HEDT DARK mainstream na TACHYON ICE. Muszę. Nowy konfig jest według testów renderingu 100% szybszy względem starego a skrócić sobie czas pracy o połowę z 8 do 4 godzin daily to mieć więcej czasu na inne aktywności. Opcja nie do pogardzenia. To wół roboczy nie maszyna do grania AIO od razu pozwala na pracę lecz CLC na 4x 480mm Hardware Labs SR2 fat po prostu roznosi to AIO wydajnością i ciszą podczas pracy w przypadku dojechania w Fusion/Blender i Solidworks. @MarcoSimone już to weryfikował z chłodnicą 560mm fat push-pull i Heatkiller PRO na tym procesorze (9950X3D). Testy wielu scenariuszy dla CPU plus ram z regulacjami timingów dalszych rzędów zostało użeranie się z GPU a tu GPU 24GB lub 32GB VRAM to must have przy tym sofcie co jest w pracy konieczny inaczej torba z komfortu pracy. Nie robię obecnie jak kilka lat temu prostych rzeczy to jest prosta rzecz... To co robię teraz zamiata takie tematy pod stół. 4
ket_rab 320 Opublikowano Wtorek o 13:17 Opublikowano Wtorek o 13:17 (edytowane) Bitspower pokazał heatsinks dla pamięci Najładniejsze i tak są full copper Edytowane Wtorek o 13:20 przez ket_rab
Elder 642 Opublikowano Wtorek o 14:17 Opublikowano Wtorek o 14:17 Mają wyczucie czasu nie ma co... przy tym szaleństwie cenowym ddr5 w 2026 już widzę kolejkę userów do prucia kostek ram ddr5 aby blok wodny mieć zamontowany i miedziane radiatory. Ręka do góry kto rozpruł kostki w tym roku Ale...z kilometra widać moją słabość do tej firmy i Carbon Black...czas na... wizytę u psychiatry? 1
sideband 2 569 Opublikowano Wtorek o 14:33 Opublikowano Wtorek o 14:33 Większość fabrycznych radiatorów na pamięciach to porażka i nawet chiński radiator za 30zł jest lepszy V-color Manta 8200Mhz nawet na lajtowym napięciu po zmianie na tanie chinole to okolice ~10stopnie mniej. Nawet w czasach taniego ramu to były drogi model, ale i tak radiator efektywnie odprowadzał ciepło tylko z jednej strony PCB. Poza tym te radiatory muszą specjalnie przygotowane pod dany model, ponieważ przy RGB diody i inne podzespoły mogą skomplikować montaż lub wręcz uniemożliwić. Także w moim przypadku pozbyłem się całej drobnicy z PCB, która odpowiada za RGB Pamięci nie są aż takie drogie, że nagle nikt nic przy nich nie robi
ket_rab 320 Opublikowano Wtorek o 15:45 Opublikowano Wtorek o 15:45 @ju-rek coś tam wodował? masz przykręcany blok czy te radiatory też zmieniałeś?
ju-rek 661 Opublikowano Wtorek o 15:51 Opublikowano Wtorek o 15:51 (edytowane) Radiatory mam IceManCooler RAM Memory i blok od nich przykręcany. Mam też blok IceMan Direct Touch Memory. https://pl.aliexpress.com/item/1005004116475124.html?spm=a2g0o.order_list.order_list_main.128.13ee1c24aKqJqu&gatewayAdapt=glo2pol https://pl.aliexpress.com/item/1005004068923905.html?spm=a2g0o.order_list.order_list_main.63.13ee1c24aKqJqu&gatewayAdapt=glo2pol https://pl.aliexpress.com/item/1005006385094033.html?spm=a2g0o.order_list.order_list_main.158.13ee1c24aKqJqu&gatewayAdapt=glo2pol Edytowane Wtorek o 15:52 przez ju-rek 1
Elder 642 Opublikowano Wtorek o 16:28 Opublikowano Wtorek o 16:28 Omijam te radiatory na ram od dawna rozwalają mi design w projektach, komplikują połączenia w loop z tych piździków bloków to więcej sensu ma zgaszenie blokiem wodnym NVME gen5 piekła w scratch dysku w workstation bo do gier...do gier to nie potrzebne.
bofff 209 Opublikowano Środa o 16:28 Opublikowano Środa o 16:28 wszelki duch, Ampinela wysłali wojna będzie
ket_rab 320 Opublikowano Środa o 18:35 Opublikowano Środa o 18:35 @bofff z oficjalnego brałeś czy Angela?
bofff 209 Opublikowano Środa o 19:07 Opublikowano Środa o 19:07 od niemca, w dniu premiery, ale jakoś tak ok 11
ket_rab 320 Opublikowano Środa o 19:13 Opublikowano Środa o 19:13 (edytowane) To coś się ruszyło. Ja zamawiałem w Angela ale brak jeszcze info. Niby w około połowie kwietnia ale poślizg był więc trudno powiedzieć kiedy będą mieć dostawę. V3000 plus to kawał obudowy Edytowane Czwartek o 09:49 przez ket_rab Na miniaturce rurki a w filmie co innego ;)
Elder 642 Opublikowano Czwartek o 09:21 Opublikowano Czwartek o 09:21 To zastanawiające że pod workstation właśnie Lian Li V3000 jest często pierwszym wyborem a to dosyć wiotka konstrukcja która po napełnieniu sprzętem i próbie relokacji do montażu CLC czy serwisu/czyszczenia układu giba się i jest potwornie ciężka (50kg +) z taką ilością gratów wewnątrz. To samo z Corsair Obsidian 900D potem 1000D. Ludzie od workstation mają jakiś wewnętrzny opór przed migracją do split system CLC. Nie ma opcji... midi buda plus węże połączeniowe 4 metry plus MORA400 lub 600 zmiata ze stołu wydajnością i kulturą pracy wszelkie Obsidiany i V3000. Z tym nie wygrasz w wydajności pod superpower workstation... To samo dotyczy serwisu takich split system...wygoda. Co do eksperymentów...coraz bardziej dziwaczne kombinacje CLC widzę. 3
AudRob 351 Opublikowano Czwartek o 10:32 Opublikowano Czwartek o 10:32 Dziś na gorącym obudowa x-kom.pl/goracy_strzal Wygląda ok. ale brak filtrów przeciwkurzowych ją deklasuje.
Elder 642 Opublikowano Czwartek o 11:17 Opublikowano Czwartek o 11:17 @AudRob No jak dasz dobre filtry Demciflex to z tej dobrej ceny budy nici... a tanie filtry to w buty można sobie włożyć bo nic nie dają poza psuciem airflow. Paczajta... https://www.chiphell.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2621535&extra=page%3D1&mobile=no 1 3
AudRob 351 Opublikowano Czwartek o 11:22 Opublikowano Czwartek o 11:22 3 minuty temu, Elder napisał(a): a tanie filtry to w buty można sobie włożyć Zgadza się. W tej budzie jeszcze jedna rzecz jest nieprzemyślana , zasilacz siedzi centralnie z tyłu procka😊
Elder 642 Opublikowano Czwartek o 11:28 Opublikowano Czwartek o 11:28 (edytowane) Te budy cube tak mają...im mniejsza tym gorzej wypozycjonować PSU ostatnio to przerabiałem. MEG 700 nieco wyżej ma PSU jak TK-2 gdzie jest ciasno od strony PSU ale i tak nie jest to rozwiązane prawidłowo a ciął jej nie będę aby go obniżyć mimo że jest taka opcja. Nie mam weny. Top perforacja w TK-2 to kpina,dusi airflow zamiast pomagać tu MEG wygrał. Tanie nie jest dobre a dobre nie jest tanie. Edytowane Czwartek o 11:36 przez Elder
Rekomendowane odpowiedzi