janek25 191 Opublikowano 27 Października Opublikowano 27 Października 5 minut temu, wallec napisał(a): Pomiędzy procesorami AMD/Intel nie widzę różnic wartych uwagi to nie jest test cpu 5 minut temu, wallec napisał(a): Patrzę na np te wykresy i autentycznie nie wiem co jest przetestowane: to co robisz na forachit.Jest to znane od 2014 roku
wallec 799 Opublikowano 27 Października Opublikowano 27 Października (edytowane) To czego to jest test jak nie test cpu? Cyberpunk: Ryzen 7600 botleneckuje wszystkie karty i7 12700k nie wiem czy botleneckuje czy nie bo wiem jakie karty nvidi/amd są użyte i nie mam pewności czy to proc się skończył (12700k) czy też GPU się skończyły Dragons Dogma - 74fps na RYzen to więcej niż 81 fps na Intel Sry, takie przedstawienie danych wygląda jak artykuł robiony pod tezę/artykuł sponsorowany. Moja opinia. Tylko i aż. Edytowane 27 Października przez wallec 1
janek25 191 Opublikowano 27 Października Opublikowano 27 Października 1 minutę temu, wallec napisał(a): To czego to jest test jak nie test cpu? narzutu https://www.purepc.pl/test-ryzen-7-5800x-i-radeon-rx-6800-xt-w-miejscach-procesorowych https://www.purepc.pl/test-zestawow-core-i5-4460-vs-fx-8300-oraz-gtx-970-vs-r9-390 https://www.purepc.pl/test-ryzen-5-3600-vs-core-i5-10400f-na-rtx-2060-super-vs-rx-5700-xt 1
wallec 799 Opublikowano 27 Października Opublikowano 27 Października I jak mogę tu zobaczyć czy narzut jest czy go nie ma? Wg. mnie nie ma narzutu. Jest tylko szybszy i wolniejszy procesor + zbugowane stery w jednej grze.
janek25 191 Opublikowano 27 Października Opublikowano 27 Października Na PowerPoint nie zobaczysz. Musisz uwierzyć redaktorowi że tak było 21.00s
Maxforces 295 Opublikowano 31 Października Opublikowano 31 Października (edytowane) W dniu 27.10.2025 o 12:29, wallec napisał(a): I jak mogę tu zobaczyć czy narzut jest czy go nie ma? Wg. mnie nie ma narzutu. Jest tylko szybszy i wolniejszy procesor + zbugowane stery w jednej grze. Jestes w duzym bledzie bo nie masz pojecia o tym. Temat rzeka bo jest z nami od pierwszych akcelatorow 3d i kart graficznych 3d. Z arc powrocil jak bumerang jak AMD i NV sobie poradzili, na pocieszenie mozna powiedziec ze z kazdym wydaniem sterownika jest lepiej. Edytowane 31 Października przez Maxforces 1
Spl97 1 291 Opublikowano 31 Października Opublikowano 31 Października https://videocardz.com/newz/intels-bmg-g31-gpu-appears-in-engineering-driver-could-the-arc-b770-still-happen
Send1N 4 153 Opublikowano 4 Listopada Opublikowano 4 Listopada W dniu 27.10.2025 o 20:29, wallec napisał(a): Wg. mnie nie ma narzutu. Jak w tym samym miejscu na tym samym cpu masz na 6800XT o 40% klatek mniej względem 2080Ti która jest znacznie wolniejsza kartą to co to niby jest? radeon i DX11 to temat rzeka od lat (oczywiście nie każdy tytuł na DX11 miał takie zjazdy w przypadku radka)
janek25 191 Opublikowano 6 Listopada Opublikowano 6 Listopada https://www.purepc.pl/test-intel-arc-b580-limited-edition--na-nowych-sterownikach-bottleneck-cpu?page=0,3 troche inaczej niż wyszło tomcgowi
wallec 799 Opublikowano 6 Listopada Opublikowano 6 Listopada (edytowane) Dalej nie widzę narzutu sterownika. Widzę optymalizację sterowników pod dane gry tj. gra działa do dupy, optymalizuje sterownik, gra działa lepiej. Narzut widziałbym wtedy, gdybym w teście miał do porównania maksymalnie wydajny CPU, średni CPU i kartę graficzną od Intel, AMD i NVIDIA. Jeżeli maksymalny CPU maksowalby karty na 100% i osiągnelyby one FPS na poziomie 100fps, 100fps, 100fps a potem średni CPU osiągnąłby wyniki 100fps, 85fps, 95fps to wtedy wiedziałbym że najmniejszy narzut sterownika na procesor ma sterownik 1, potem 3 a największy sterownik 2. W teście narzutu sterownika jako punkt odniesienia muszę wiedzieć ile maksymalnie FPS może wyciągnąć KARTA GRAFICZNA a potem obserwować % spadek wydajności po podmianie procka i porównać ten spadek pomiędzy producentami karty. Edytowane 6 Listopada przez wallec
janek25 191 Opublikowano 6 Listopada Opublikowano 6 Listopada (edytowane) 4 minuty temu, wallec napisał(a): Jeżeli maksymalny CPU maksowalby karty na 100% a skąd wziąłeś ? tytuł wskazuje na niepełne gpu load w teście A pośrednio fps bo są niskie Edytowane 6 Listopada przez janek25
wallec 799 Opublikowano 6 Listopada Opublikowano 6 Listopada (edytowane) Jako punkt odniesienia Musze znać jaka maksymalna wydajność ma karta graficzna (pełne GPU load) a potem porównac % spadek wydajnosci pomiędzy sterownikami na innym, słabszym CPU bo tak to chłopaki sobie robią testy procesorów i patrzą, który wyciąga więcej FPS:-) Tak jak tomcugowi wyszło że 12700k jest lepsze od 7600 a purepc wyszło, że nowsze sterowniki dają więcej FPS jak wprowadzimy optymalizację sterowników. Edytowane 6 Listopada przez wallec
janek25 191 Opublikowano 6 Listopada Opublikowano 6 Listopada (edytowane) Nie ,nie musisz test z niepełnym gpu load to test cpu lub narzutu sterownika Sam zamysł z 12400i FHD wskazuje ze to test narzutu. Jakby użyli 9800x3d to by go było cieżej pokazać Edytowane 6 Listopada przez janek25
wallec 799 Opublikowano 6 Listopada Opublikowano 6 Listopada I call bullshit. Nie da się zobaczyć narzutu sterownika testując na jednym CPU na niepełnym GPU load. Ten test to test optymalizacji sterowników a nie narzutu sterownika na procesor. 1
janek25 191 Opublikowano 6 Listopada Opublikowano 6 Listopada 5 minut temu, wallec napisał(a): Nie da się zobaczyć narzutu sterownika testując na jednym CPU nie można a trzeba
wamak 332 Opublikowano 6 Listopada Opublikowano 6 Listopada W teście PURE widać jedynie, że jest poprawa z narzutem sterownika. Czy jest jednak dobrze czy nadal źle, to należałoby na tym samym CPU sprawdzić jeszcze z kartą Nvidii i AMD i tego mi brakuje.
janek25 191 Opublikowano 6 Listopada Opublikowano 6 Listopada Teraz, wamak napisał(a): W teście PURE widać jedynie, że jest poprawa z narzutem sterownika. no dokladnie ale na ithardware wyszło inaczej
wamak 332 Opublikowano 6 Listopada Opublikowano 6 Listopada (edytowane) Zgadza się, tylko że testowane było na innych grach. Część wspólna, to Cyberpunk 2077 i Spider Man. W CP 2077 na obu portalach jest poprawa na nowych sterownikach. W Spider Man na PURE jest poprawa, na ITH brak poprawy. Jeszcze jest CS2 (na PURE poprawa, na ITH mała poprawa) Pewnie zależy od miejsca w grze. O naciąganie nie posądzam żadnego z portali. Podsumowując jest ogólnie poprawa, ale nie w każdej grze (patrz A Plague Tale: Requiem na ITH ) Edytowane 6 Listopada przez wamak
janek25 191 Opublikowano 6 Listopada Opublikowano 6 Listopada Intel Arc - test wydajności CPU z nowymi sterownikami. Nie, Intel nie naprawił narzutu Tytuł z ithardware jest wymowny.... 9 minut temu, wamak napisał(a): Część wspólna na purepc % wyszło to lepiej
wallec 799 Opublikowano 6 Listopada Opublikowano 6 Listopada (edytowane) 35 minut temu, janek25 napisał(a): nie można a trzeba Dalej nie widzę tutaj narzutu sterownika na procesor. Widzę optymalizację sterownika i wzrost wydajności GPU. Procesor pracuje tak samo tj. 23% a GPU działa lepiej i generuje więcej FPS. Sterownik odblokował potencjał GPU. Powtórzę: Narzut widziałbym wtedy, gdybym w teście miał do porównania maksymalnie wydajny CPU, średni CPU i kartę graficzną od Intel, AMD i NVIDIA. Jeżeli maksymalny CPU maksowalby karty na 100% i osiągnelyby one FPS na poziomie 100fps, 100fps, 100fps a potem średni CPU osiągnąłby wyniki 100fps, 85fps, 95fps to wtedy wiedziałbym że najmniejszy narzut sterownika na procesor ma sterownik 1, potem 3 a największy sterownik 2. Edytowane 6 Listopada przez wallec 1
janek25 191 Opublikowano 6 Listopada Opublikowano 6 Listopada 1 minutę temu, wallec napisał(a): Dalej nie widzę tutaj narzutu sterownika na procesor. zmień forum na zegarkowe...
janek25 191 Opublikowano 6 Listopada Opublikowano 6 Listopada Nie nadaje sie tam a ty tu.Narzut znany jest od 11 lat 1
wallec 799 Opublikowano 6 Listopada Opublikowano 6 Listopada Mam 729 plusików na 1500 postów co daje 48% postów wywołujących reakcję u innych użytkowników -> 48% moich postów ma wartość np. rozrywkową, merytoryczną, zabawną, żałosną ale docierającą do szarych komórek odbiorcy. Masz 145 plusików na 611 postów co daje 24% postów wywołujących reakcję u innych użytkowników -> 76% Twoich postów nie ma wartości dla użytkowników i wpadają do pudełka nijakości. 1
janek25 191 Opublikowano 6 Listopada Opublikowano 6 Listopada (edytowane) mozesz mieć 100% twoje % mialby wartośc jakbym ja je przyznał....a tak przyznali ci je Tobie podobni. Edytowane 6 Listopada przez janek25
Rekomendowane odpowiedzi