Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

śmiem twierdzić, że mało kto wcześniej wiedział, że Afterburner w odniesieniu do karty B580 - działa tak dziwacznie. Dziękuję Ci za zangażowanie się aby mi to uświadomić. :thumbup:

Opublikowano
13 godzin temu, tomcug napisał(a):

W Cyberpunku nie chce mi się sprawdzać, ale mogę Ci podać wartości dla Plague Tale: Requiem, mierzone PCAT:

• B580 Steel Legend: 199 W,
  • RX 7600 Hellhound: 171 W,
  • RTX 4060 Windforce: 124 W.

Amen.

Piekna katastrofa Intela w kwesti wydajnosci na wat, do tego narzut na cpu i wymagany RBAR.

• Upvote 1
Opublikowano

@sert w kartach które wymieniłeś (rx 7600 i rtx 4060) softy raportują pobór prądu całej karty "board power draw" a na intelu jest to samo co np w rdna2, raportowany jest "gpu chip power draw" u mnie przykładowo realnie 6950xt pobiera jakieś 40W więcej niż pokazują programy ;) 

• Like 1
Opublikowano

Jako, że na pewnych sprawach się nie znam -  pytam i opieram się na zdaniu mądrzejszych i ostatecznie im ufam. Problem ze zrozumieniem i zaufaniem pojawia się u mnie wtedy gdy wśród nich - nie ma jednomyślności, nawet przy użyciu tych samych narzędzi pomiarowych. Przykład innego spojrzenia na pobory energii przez B580 przedstawiam poniżej - od 9min 56 sekundy

b58nrg.thumb.jpg.0cdbb97c9a13eb871fd94c0f0638f1a2.jpgb58nrg1.thumb.jpg.97ea84425c5486e71cc9ea71076ecc94.jpgb58nrg2.thumb.jpg.29b33974eecc16588a80c54e67573d57.jpg

Opublikowano

Karty są różne, na tym samym GPU jedna ma większy limit mocy, inna mniejszy. Gry też są różne, jedne bardziej dociskają GPU (wyższy pobór), inne słabiej. Także rozbieżności nie są niczym niezwykłym. Nie zmienia to faktu, że uśredniając, efektywność Arca jest słaba.

Opublikowano

To Ty próbujesz wcisnąć tezę, że Arc jest efektywny energetycznie, wybierając do tego wyłącznie takie pomiary, które Ci do niej pasują, a ignorując wszystkie pozostałe :cool: Tak dyskutować się nie da.

Opublikowano
4 minuty temu, Phoenix. napisał(a):

Fajnie tak sobie pod teze dobierac 4letnie karty, zeby wyszlo na twoje :boink::hahaha:

Oczywiście, że jest tak, jak piszę - Nvidia cały czas produkuje i sprzedaje 3060 - 8, 12 Gb za chore pieniądze - to teraz ma konkurencję, ot co.

Opublikowano
2 minuty temu, Phoenix. napisał(a):

A 4060 to juz nie produkuje :hahaha:

Produkuje - 8GB za wyższą albo podobną cenę.

Lada chwila wyjdzie 5060 8GB za 1600 zł., ceny B580 spadną - to dopiero mogą być dylematy.

Opublikowano

Rozmowa byla o efektywnosci energetycznej wiec tego sie trzymaj, fakty sa takie, ze chocby skaly sraly to intel wypada najgorzej z calej trojki i tego w zadne sposob nie podwazysz, swoje narracyjne bajeczki zchowaj dla siebie, a jak nie masz nic wiecej do powiedzenia to po prostu nie zmieniaj tematu ;)

• Upvote 1
Opublikowano

Szanowny Kolego - zachowaj pewien poziom rozmowy. A jak Ci się nie podobają moje wypowiedzi - to odwróć się na pięcie i weź parę oddechów. Gdybyś był bardziej lotny, to doszedłbyś do wniosku - że chodzi mi o to, że na temat efektywności energetycznej B580 są różne spojrzenia testerów. Proszę, tu masz odsyłacz: https://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/intel-arc-b580-recenzja-test-opinia.html#9

Powinieneś już dawno dojść do wniosku, że nie jesteś dla mnie żadnym guru.

Opublikowano (edytowane)

Nie ma roznych spojrzen, fakty sa jedne i pomiary tez, juz to Tomcug tlumaczyl skad roznice. Dla mnie temat jest wyczerpany a ty tam baw sie dobrze :Crash:

4 minuty temu, sert napisał(a):

Powinieneś już dawno dojść do wniosku, że nie jesteś dla mnie żadnym guru.

I nie chcialbym byc guru dla kogogs z betonowa glowa do ktorej nie docieraja fakty ;)

Edytowane przez Phoenix.
Opublikowano
6 minut temu, sert napisał(a):

"Beton" to moim zdaniem Ty reprezentujesz, nie próbując nawet wytłumaczyć skąd sie bierze inna interpretacja faktów u różnych testerów.

Mow do slupa slup jak dupa ;)

• Haha 1
Opublikowano
11 minut temu, Karro napisał(a):

w dodatku jak mam wymienić najgorszą karte nvdii to wymienie fx a najgorszy proces to samsung 8nm.

Co  dla jednych jest podłogą dla innych to sufit

Kupuj sobie co chcesz, nikogo to nie obchodzi i nie o tym byl temat ;)

Opublikowano (edytowane)
W dniu 3.05.2025 o 13:16, wallec napisał(a):

Wiadomo, ale jeszcze nie zaobserwowalem tego u siebie. Jak się pojawi to dam znać.

Karta sama w sobie ma top jakość wykonania, a to czy pojawia się jakieś arcowe głupawki, to się jeszcze okaże.

Wersja limited edition to był koszmar, nie dało się używać na telewizorze -> film poniżej.

Nie wiem po co mnie atakujecie pisząc coś o porównaniach do 4060ti, 7800xt i graniu w indianie w 4k gdzie kupiłem sobie bo było tanio i żeby pograć diablo.

W dodatku od razu napisałem, że 4k@120hz dalej nie działa, co jest patologią bo nawet na rtx 2080ti dało radę odpalić 120hz w ograniczonej palecie kolorów a tutaj nic, zero, dupa nawet 4:2:0 nie ogarnia 120hz.

Wtedy nawet sterowniki były tak kiepskie, że menu start/chrome otwierały się kilka sekund a aplikacja Intela wieszała się po zmianie jakiegokolwiek parametru xD

Nowe sterowniki -> działa 4k 120hz z VRR po HDMI

image.thumb.png.bae9f98a190119fa8af0549b672e931b.png

Video w chrome w 4k

image.thumb.png.70e4612968b8bac3753f8fa0cb64e0f3.png

A tu jeszcze odnośnie zużycia energii.
Obrońcy Galaktyki, wszystko maks bez ray tracing, 4k, fsr ultra jakość. 74fps

Raportowane przez msi afterburner - 120w
image.thumb.png.8ec2992d37834922c4b99ad6802059f8.png

HWInfo 166W

image.thumb.png.ad2f4e77e55fa4592b5463d30ea20d3b.png

Pobór prądu przy OC do 3050mhz - zwykły ofset +200mhz bez ruszania power limitu i napiecia.

Edytowane przez wallec
  • Upvote 1