Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

@PCLab 

Cytat

BitArena - wygląda ok, wytłoczenia na dysku sugerują 2022r. skany przeszedł pozytywnie, bez bedów, bez zwieszek etc. zobaczymy  jak będzie za rok. w tej cenie to żal nie brać jako drugi dysk na śmieci. (mam w sumie w kompie chyba już z 4 dyski, teraz wywale 2 HDD na rzecz 1 HDD) nowe z pudła mi też kiedyś padły - crucial ssd 512gb padł po 6 miesiącach, a tak to w starych czasach samsungi. ja jestem bardzo pozytywnie nastawiony. a ważne rodzinne foty czy video i tak archiwizuje na bd-r i na dwóch HDD. Mam jakies w kompie WD 3tb ktore maja z 5-7 lat i wierzyć mi się nie chce że są w lepszym stanie niż ten "naprawiany", zależało mi tylko na CMR

@Killer85

Cytat

Seagate-10-TB.png

Seagate-10-TB.png

@blabla123 "W maju 2023r. kupiłem takiego Seagate 10TB na śmieci, działa po dziś dzień. Jak nie zapomnę to wrzucę wieczorem smarta jak to wygląda po ponad roku."

Kup sprawdź, masz 14 dni na zwrot.

Edytowane przez zakk87
  • Upvote 1
Opublikowano

Dyski recertyfikowane/refurbished są po różnych usterkach i sprawdzanie któregokolwiek z nich nic nam nie powie o innym konkretnym egzemplarzu. Zakup takich dysków zawsze jest obarczony ryzykiem. Producenci wykorzystują je na wymiany na dojechanie do końca gwarancji, ale sprzedawcy robią na nich biznes i sprzedają je, pół biedy, kiedy jako poserwisowe, ale też nieraz jako nowe.

Opublikowano (edytowane)

Kupiłem

Przeskanuję, a potem postaram się zapisać co najmniej połowę tego dysku kopiując foldery ze zdjęciami i plikami gier. Mój recertyfikowany WD 80GB (800JB z tego co pamiętam) wytrzymał dłużej niż nowy więc może ten też długo pożyje.

Ten sprzedawca sprzedał też zbiorczo kilka odnowionych przez producenta dysków, które miały uszkodzone sektory. Uczciwie napisał jaki jest problem, ale to wskazuje na to, ze część z nich szybko przestaje prawidłowo działać.

Edytowane przez indexinfio
Opublikowano
12 godzin temu, Kaleron napisał(a):

Dyski recertyfikowane/refurbished są po różnych usterkach

Niekoniecznie po usterkach. Część z nich bierze się z zakończonych leasingów, gdzie firmy masowo je zwracają. Sądzę, że dysk odnowiony przez producenta wcale nie musi być takim fatalnym rozwiązaniem.

Innym oczywiście tematem jest pochodzenie dysków sprzedawanych na Allegro.

Opublikowano

Sam jakiś miesiąc tematu przeglądałem te dyski od BitArena. Może kiedyś kupię 12 TB. 499 zł za zwykły model 12 TB, 539 zł za niby Enterprise Pro :D Został mi jeden port SATA na płycie głównej wolny i jeśli w niego coś włożę, to 12 TB Seagate z Allegro.

Opublikowano

Ja z miesiąc temu kupiłem 2x 12TB EXOS X14, w crystalu wyniki są całkiem dobre, bede z tego budował nasa z raidem 1 (żeby była redundancja), jak sie popsuje to zdam relacje.

20241017_165856.jpg

Opublikowano
17 godzin temu, indexinfio napisał(a):

U mnie sytuacja wygląda tak:

Jak utworzyć partycję na obszarze całego dysku? Nawet Seagate Disk Wizard proponuje tylko 2TB.

Seagate Exos 6TB.png

zobacz w cmd diskpartem co pokazuje

• Upvote 1
Opublikowano
17 godzin temu, indexinfio napisał(a):

U mnie sytuacja wygląda tak:

Jak utworzyć partycję na obszarze całego dysku? Nawet Seagate Disk Wizard proponuje tylko 2TB.

Seagate Exos 6TB.png

Przekonwertuj dysk z MBR na GPT. MBR ma ograniczenie partycji do 2TB (2048MB)

• Upvote 1
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
18 godzin temu, Johnny Tomala napisał(a):

Waszym zdaniem mogę dać HDD w miejsce na SSD

O ile to hdd 2,5". Standardowego dysku 3,5" tam nie zamocujesz bez kombinacji.

Jak nie masz zajętych górnych slotów 5,25", to tam można dać dyski, tylko trzeba dokupić adapter/sanki. Lekki minus, że będą się trzymać na 3 śruby, ale to nie powinno robić problemów.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Popularne tematy

• Najnowsze posty

• Jakby co znalazłem problem stara wersja jakiegoś urządzenia  sterownika od ahci Sata jakoś tak i dałem aktualizacje i nagle powiadomienie że znaleziono nowe urządzenie dyski d i e. 
    • @LeBomB Co ma wspólnego nałóg z własnej nie przymuszonej woli do SM się pytam (palacze i alkoholicy robią to sobie sami) , leczenie -  można próbować jedynie ją spowolnić (metyloprednizolon , interferon , teruflunomid , HET , RRSM , wlewy , eksperymentalne ... , ćwiczenia i rehabilitacja - w większość z własnej kieszeni) , @crush zgadza się.   Jestem opiekunem osoby chorej na SM po 3 rzutach (nauczycielka zdiagnozowana po 1 rzucie 23 lata temu , nie pijącej i nie palącej) i należeliśmy do niedawna od lat do stowarzyszenia zrzeszającego osoby chore na SM w Polsce i Niemczech (spotkania , wyjazdy , kolonie dla młodzieży , itd... - zmieniła się władza i polityka stowarzyszenia i sporo osób zrezygnowało). Najmłodsza zdiagnozowana osoba którą znam ma 13 lat (kesimpta) , rozstrzał wiekowy choroby jest naprawdę duży i dość często diagnoza jest stawiana dopiero po 1 rzucie. Co do samej skuteczności preparatów się nie wypowiem , jeden bardzo obiecujący eksperymentalny XXXXX (HET obecnie w II fazie) o rzekomo bardzo dużej skuteczności spowodował rzut u 16 z 20 osób które brały udział w badaniach klinicznych. Znam wiele przypadków osób które stosowały HET , RRSM  i którym się pogorszyło w krótkim czasie (około roku) , ale to tylko i wyłącznie moje wnioski na podstawie moich obserwacji.   @Bono_UG Moja mama po 1 rzucie miała podawany interferon i było dobrze przez jakiś czas , potem jedno eksperymentalne (wtedy II faza HET - obecnie ogólnodostępny) - wkrótce nastąpiły 2 rzuty w bardzo krótkim czasie , prawie pół roczna hospitalizacja i powrót do interferonu - od 15 lat , odpukać , choroba nie postępuje.   Wiele osób które znam w wieku obecnie 40-70 lat miały właśnie za młodu podawany interferon i w większości przypadków choroba nie postępowała - powtarzam że to tylko moja obserwacja.   Śp. dobry znajomy i opiekun po 3 rzutach odzyskał niemal 100% sprawność (nie do odróżnienia od osoby zdrowej) na ponad 40 lat (interferon , ciężka rehabilitacje i ćwiczenia) , potem nastąpił 4 rzut i był jedynie w stanie ledwo mówić , wkrótce potem zmarł z racji wieku.   @Bono_UG Z moich skromnych obserwacji mogę zasugerować że interferon podawany do 25-30 roku życia po 1 rzucie najlepiej rokuje na spowolnienie/zatrzymanie przez dłuższy czas postępowanie SM , nowe HET i RRMS wchodzące obecnie na rynek od lat tkwiły w 1 i 2 fazie (z drobnymi zmianami) , długoterminową skuteczność i skutki poznamy dopiero w przyszłości.   Powtarzam że nie posiadam wiedzy ani kompetencji do wyciągania daleko idących wniosków , to tylko i wyłącznie moja opina na podstawie obserwacji osób (ok. 5000) które poznałem na przestrzeni 20 lat będąc w stowarzyszeniu/wyjazdach.
    • Czyli nadal bardzo dobrze.    Vita ma terkoczący wentyl więc nawet bym mnie patrzył w tym kierunku, za dużo ludzi na to narzeka.     Ten C850 w tej kasie spoko opcja ale widzę tylko na Allegro ofertę od mało znanego sprzedawcy, pytanie jak z ewentualną gwarancją i jej realizacją.
    • W dobrej cenie też bym kupił. Ja świadomie nabyłem MSI i najbardziej co mnie dupa boli z tym zasilaczem, to nawypełniałem się pierdół na stronie msi aby odebrać klucz do gry aby się dowiedzieć, że wszystkie rozdane. Sam zasilacz ok kupiony pod blackwella ale jak widzę co oni zrobili z 5080 to czekam na 5080 Super
  • Aktywni użytkownicy

• Dodaj nową pozycję...