Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 2.12.2024 o 18:23, boban666 napisał(a):

Niestety , dalej się nie uporałem z tym stutteringiem , czy micro stutteringiem. Próbowałem nawet pobawić się z tym stanby , czyszczeniem pamięci , niestety bez rezultatu. Szkoda ze nie mam jakiejś innej karty graficznej , bo na razie po wymianie procesora , płyty i ramu , problem nadal występuje.Chyba że te gry w które gram , nie ogarniają AMD 😁

a próbowałeś wyłaczyć deep sleep states na karcie? Podobno pomaga to ludziom na radeonach z X3D i stutterem ale nie wiem jak to wyłączyć na NV. Jeszcze z serii opowieści o procesorach AMD dziwnej treści xD Ja ostatnio kontrolnie na nowym beta biosie z nową agesą podbiłem cpu vdd18 z 1.8 na 2.0v i cuda niestworzone brak whea przy niższym napięciu niż wcześniej a wynik w Cinebenchu najnowszy na 4.7 GHz praktycznie zrównał mi się z tym co robiłem na zegarku 4.8 :E i tak 4.8 był stabilny przez 40 pętli w OCCT z avx2.  
Udało mi się też wyłączyć defendera zero ochrony w czasie rzeczywistym, zero ochrony folderów, zero łączenia się z chmurą, rzeźbienia dysku w to miejsce śmiga sobie malwarebytes premium który jakoś potrafi sobie siedzieć w tray i nagle z dupy nie obciążać na chwilę proca. 
Jeśli masz antivira swojego, to szczerze polecam wyłączenie defendera i trochę podtweakować w O&O windę telemetrie i wszelki śmietnik od reklam itd.

• Upvote 2
Opublikowano
W dniu 12.04.2025 o 12:29, Send1N napisał(a):

@Art385 chodzi ci o cpu 1P8 voltage? właśnie chwile temu czytałem że podbicie go ze standardowych 1.8v może pomóc w ustabilizowaniu wyżej if jeżeli np ktoś myśli że definitywny koniec u niego to ram 3800 fclk 1900 przykładowo :Up_to_s: 

Wydaje mi się, że to też może się tak nazywać, niestety ja mam dziurę na 1900 więc wsio po ptakach z drugiej strony jestem wstanie na tym cepie ganiać 4.8 GHz tylko sensu nie widzę pakowania 1.3v+ dla 100MHz. Nowa AGESA działa ale to nie jest tak, że nie musisz ustawiać rzeczy w kolejności, bo klasycznie w którymś momencie ram spróbuje od czapy zabootować na napięciu 1.2v. Oczywiście wersji stabilnej na razie nie widać. No ale póki da się ustawić co mi trzeba i wyłączyć C-States i DF-states to jest luks.
Ostatnio wyrwałem też z mobasa kartę Wifi intela i nagle BT nie tnie, internet po Wifi działa i nie rwie, usb przestało czkać. Kupiłem mediataka z Wifi 7 i to aktualnie śmiga.  Wyłączyłem też buforowanie zapisu na dyskach i wczoraj zakupiłem Helldiversów II i myślałem, że mi się CPU obsra przy tej sieczce a tym czasem śmiga zajebiście. Teraz tylko czekać na zen6 :)

• Upvote 1