Skocz do zawartości

ASRock B650/B650E/X670/X670E

ernorator

Rekomendowane odpowiedzi

1 minutę temu, wamak napisał(a):

Drugi zestaw masz na tej samej płycie, co ja. Mogę ustawić 2,07 u mnie. Z czego może wynikać różnica? Bios 3.09.

Procesor 3D pewnie ogranicza napięcia. Bios jeden z ostatnich 3.xx ale nawet na starszych 2.xx było 1.43

Edytowane przez kekeke

VDD/VDDQ nie ma nic wspólnego z napięciami CPU, to prąd do kości ram. 

Gdybym był podejrzliwy to bym pomyślał, że ASRock chce zmusić entuzjastów do kupna X870E/X870. X870E=X670E a X870=B650E, możliwości oc są te same to jakąś różnicę trzeba było wygenerować......

Ktoś zasugerował, że problem może być z pmic renesas, podobno na gigabyte też zablokowany. Na pewno jest na ramie Lexara, nie wiem jak na innych. 

Edytowane przez ernorator

Jak ja nie lubię jak ktoś zmusza mnie do uczenia się. 

Układy zarządzania zasilaniem PMIC, znajdujące się na ramie. Mogą być zablokowane lub odblokowane (limit napięcia lub jego brak). Te zablokowane mogą być odblokowane przez BIOS (tak mi się wydaje z tego co wyczytałem). Również producenci ram mogą umieść na swoich kościach układ odblokowany nawet jeśli był kiedyś zablokowany.

Lexary maja zablokowany PMIC i w BIOSie 3.10 ASRocka na B650/650E nie ma opcji jego odblokowania (chociaż w starszych BIOSach była). 

Więc teraz do wszystkich rzeczy jakie trzeba wiedzieć wybierając podzespoły PC dodajemy RAM z odblokowanym PMIC \o/