Skocz do zawartości

Termopad Honeywell PTM7950

Rekomendowane odpowiedzi

TUTAJ macie oryginał, sprzedaje jeden z kolegów z PCLaba, nie wiem, czy przeszedł tu na forum, ale kupowałem u niego już dwa lub trzy razy tego PTMa i wszystko jest w jak najlepszym porządku.

Miałem go już na kilku kartach, jest OK. Testowo wrzuciłem na Ryśka 5600X i był tam jakoś ok roku - temperatury w normie, spadły względem pasty o jakieś 4-5stC. Taki pro-tip - jak będzie ktoś docinał termopada na taki CPU, to polecam go zrobić o 2-3mm mniejszego, niż rozmiar IHSa, bo przy dociskaniu przez chłodzenie, potrafi się "wycisnać" poza podstawę (tak jak pasta), a szkoda go marnować.

Edytowane przez CryptTM
  • Thanks 1

1 godzinę temu, Send1N napisał(a):

Po pierwsze to ptm nie ma sensu na ihs więc strata kasy po drugie w połowe tańszej cenie jest ptm w pudełku z logiem gelida :E https://proline.pl/gelid-heatphase-ultra-intel-ph-gc-02-i-40x30x0-2mm-p8120290 aż dziwne że tańszy a nie droższy ;) 

Skąd wiesz, że to oryginał? Nawet PTM ma podróbki od chinoli, a ten gelid chyba czajna jest: https://pl.aliexpress.com/item/1005006268980708.html

Tu się nie zgodzę, że nie ma różnicy. Jest różnica. Dokładnie będzie ją widać, jak masz kiepski obieg powietrza, co zaobserwowałem u siebie. W bardziej przewiewnej obudowie nie ma za bardzo sensu kłaść PTMa na CPU, ale jak masz coś małego i gorącego z założenia - to na pewno nie zaszkodzi. Nie bez przyczyny kładą go we wszelakich laptopach zamiast pasty.

Przy bardzo wysokich temperaturach jak np w gamingowych laptopach na cpu zwykła pasta się momentalnie degraduje i po aplikacji świeżej możesz mieć nawet i po tygodiu już 5c więcej wracając do tej temperatury która była przed wymianą, na ptmie takie zjawisko nie występuje + nie zalicza efektu "pump out" z rdzenia, jak komuś potrzebne większe rozmiary to można brać gelid ultra phease, tak jak pisałem wcześniej to jest ptm w innym opakowaniu.

Edytowane przez Send1N

To zupełnie nie tak, ale mniejsza juz o to. PTM najlepiej działa w okolicach 80-85'C i wtedy też jego wydajnosc jest lepsza od najlepszych past o okolo 2-3'C. Jeżeli masz 60-70C to nie zauwazysz roznicy. Na co wskazuje sama nazwa

"PTM (Phase-Change Material) oznacza materiały, które zmieniają swój stan fizyczny w odpowiedzi na zmiany temperatury. Typowym przykładem jest PhaseSheet PTM, podkładka termiczna stosowana do chłodzenia komponentów elektronicznych. W temperaturze pokojowej jest stała, ale przy wyższych temperaturach ulega upłynnieniu, co skutecznie odprowadza ciepło."

Także, oczywiscie warto tam gdzie temp ma byc mozliwie najnizsza. Przy temperaturach 90C i wiecej pasty potrafia szybciej wysychac i tracic swoje wlasciwosci. Inna sprawa, że jest to dosc drogie rozwiazanie.

Jak drogie jak kawałek ptma masz za 3 dychy na tyle duży że starcza na docięcie na laptopowe rdzenie gpu i cpu i jeszcze połowa zostaje a wersję od gelida można kupić jeszcze o 13zł taniej :E Testowaliśmy jeszcze za czasów pclab pare lat temu w dziale laptopy na kilku modelach z cpu które osiągają wysokie temperatury, po aplikacji zwykłej świeżej pasty cpu potrafiło przykładowo spaść z 95-97c do 90 co pozwoliło też na to że proc nie wpadał w throttling po czym po jednym dniu znów wpadał i znów miał te 95-97c jak przed wymianą, następnie położony był ptm i zdawana relacja co jakiś czas przez kolejne miesiące po jego aplikacji o braku degradacji i co za tym idzie throttlingu ;) 

Edytowane przez Send1N
  • Upvote 1