Skocz do zawartości

Polecane wentylatory - testy, opinie, dyskusja.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Fluctus na ssaniu (założony w pull) to jeden z najgłośniejszych wentylatorów na rynku, w sumie to nie wiem dlaczego ale może te wycięcia na łopatkach są przystosowane tylko do pracy w push i robią jakieś jaja w dodatku można trafić jakieś stukanie w niektórych sztukach albo od razu po wyjęciu z pudełka albo pojawiające się po czasie (nie jest to dźwięk klasycznego terkotania) :/ 

• Upvote 1
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Mam stado wentylatorów, ale jednak muszę dokupić coś co jest wydajne i całkiem ciche.

P12 w wersji co , czy jednak zwykle PWM pst? 

Ogólnie nie chce dmuchać więcej niż 1000rpm, a od tylu gdzieś zaczyna się rezo w P12, w wersji co jest tak samo ? A jak z głośnością tych co powiedzmy przy 400rpm? Ciche są, czy raczej głośniejsze od zwykłych P12 PWM pst ?

Niestety, karta 250w siorbie i ram płakać zaczyna, a O11d xl zapchana 3ma chłodnicami nie jest mistrzem airflow :). 

Opublikowano

tanio i  dobrze to to rzeczywiście P12 max, jest nieco  cichszy  niż zwykła wersja, więc może chodzić odrobinę szybciej + masz tryb3k turbo jak chcesz szybko  schłodzić ;)

wentyle z 5paka nie mają niestety kabla męski+żeński,  więc potrzeba albo rozgałęziacza albo  huba

a w o11 flow z chłodnic dół-góra rozumiem, że karta zatrzymuje?  może riser? ew reversy  na górę wrzuć i boczny flow na out? U mnie tak RAM ma 30-35C na XMP (ale mam GPU na riserze)

btw widziałem gdzieś buildy na wszystkich  chłodnicach  na IN i tylko tylny wentyl na OUT, że niby najniższe tempy, ale nie wiem czy  nie kosztem airflow wewnątrz to było  właśnie

• Upvote 1
Opublikowano

Nie tylko z 5cio paka nie mają możliwości łączenia szeregowego jak np zwykłe p12 ale ogólnie zrezygnowano z tej opcji z niewiadomych przyczyn w sumie :E natomiast sama jakość wykonania maxów to minimum 2 półki wyżej niż zwykłe p12/14 który potrafił mi pęknąć kiedyś przy dokręcaniu na chłodnicy ;) Jedyny minus maxów że mają okropnie głośny dźwięk startu (jeżeli ktoś zatrzymuje je całkowicie) to przy rozkręcaniu załącza się jakieś koło zębate na sekundę xD 

Opublikowano

Oki, w takim razie kliknę na sprawdzenie 3szt maxów ;) . Mam rozgałęziacze na 3-4 wentyle i to używam, mając misz-masz wentyle to jedyna opcja. Niestety mam wtopę z wentylami na chłodnicy na topie NB-eLoop B14-PS ... Niby specka mówi, że ładnie dmuchają, a realnie ledwo przepychają powietrze przez chłodnicę, i strumień najcieplejszego powietrza idzie tylko tyłem, przez eloopa 120mm... Flow mam tak : bok zasysa, dół zasysa, góra wypycha, tył wypycha. Musiałbym się wziąć i pozbyć się chłodnicy na górze, cpu i tak jest niesamowicie zimny, mimo że gpu podgrzewa i rurki clc i chłodnice na topie, wtedy wpakować 3x140 na górę, to podejrzewam, że flow by się sporo polepszył. Na topie mam ac XT45 280. Niestety, karta ciut blokuję flow, riser pewnie by trochę sytuacje poprawił. Ram w grach dobija do 49*. Właśnie na bok, chce dać te p12 max, mam teraz 3xmsi, ale właśnie hałasują niemiłosiernie łożyska, 2 miałem odpięte, tylko jeden pracował. Sprzedawałem na dniach kartę, mówię człowiekowi, że cewki piszczą, przyjechał, skręciłem wszystkie wentylatory na 0, i się okazało, że karta miała niesłyszalne cewki, a to wentylator wydaję dźwięk piszczących cewek ... Teraz właśnie mam inną kartę, skręciłem wentylatory i karta też ma cewki ciche... Taka trochę stodoła z tym. Ew zostawię eloopy na topie, bez chłodnicy, tylko przeniosę je ku tyłowi obudowy. p14 pwm pst mam w szafie, to bym zapiął na chłodnicę, ale od dołu, na bok bym przerzucił fluctusy. 
Największym problemem obecnie, jest to, że bez rozpinania układu/demontażu płyty głównej nie zdemontuję jednego eloopa, bo śruba będzie wadziła o górny radiator płyty :E. A nie bedę wentylatora nacinał, żeby go wysunąć. 

Opublikowano

Zamówiłem 3x p12 max z amazonki... Dziś sobie przypomniałem o wentylatorach, wchodzę na amazon a tam jakiś bon na 20zł, dodałem do koszyka 3szt, bon się przyjął, 61.60 jakoś wyszło za 3szt arcticów. Więc myślę, że będę zadowolony... 

Szukam jeszcze rurki do rezerwuaru, wkręcanej w dekielek, gdzieś mi przepadła, a za jednym zamachem bym zrobił zmianę pompy, wywalenie jednej chłodnicy, zmianę pasty na cpu i oczywiście ogarnięcie huraganu w budzie... 

Opublikowano (edytowane)

Obczajał ktoś wentle na nowej wersji thermalright peerless assassin v2?

https://pl.aliexpress.com/item/1005008347669257.html?spm=a2g0n.store_m_newArrival.newArrivals_2002246491163.1005008347669257&gatewayAdapt=glo2pol

Siedzą tam TL-C12C-X28 

Generalnie ciekawe jak całe chłodzenie bo to jakias odświeżona wersja. Niby heat pipe tez w nowszej wersji, nowszej od phantom spirit 🤔

@Dobra widzę, że są jeszcze jakieś inne wersje. Chyba za dużo tego 😆 różnią się prędkością i ciśnieniem oraz przepływem. Ciekawe który z nich jest najcichszy przy dobrej wydajności 

Edytowane przez Azdragor
Opublikowano (edytowane)

W ostatnim czasie obejrzałem kilka filmów z targów ces 2025 w las vegas usa.

W jednym zauważyłem Polską firmę silentiumpc czyli endorfy.

Liczyłem, że tym razem pokażą coś nowego, czym mogli by się wyróżnić, np. prawdziwe nowości w chłodzeniach wieżowych, wentylatorach, aio, obudowach, nowe konstrukcje, nietypowe rozwiązania, a przynajmniej jedno, dwa. by przyciągnąć uwagę. Brak nowości, tylko kolory pozmieniali, nic nowego nie pokazali. W takim tempie to oni zachodniego rynku nie podbiją, bo niczym się nie wyróżniają, ich produkty nie są trwalsze od konkrecji, tylko awaryjniejsze, ani wydajniejsze, w wyższej cenie. Ich fortis 5 dual w cenie 230zł szału nie robi, obecnie chłodzenie Thermalright Peerless Assassin 120 SE w cenie do 200zł pozamiatało rynek. Wydajne, ciche w cenie 180zł na polskim amazonie, taniej chyba tylko na aliexpresie.

Dla mnie to było odświeżenie starych terkoczących chłodzeń w 2025 roku, a raczej ich fluctusów.

Zgłaszałem problem z terkotaniem 2 fluctusów 140 z Navis F280 do supportu, dostałem wysyłkę za darmo bez oddawania starych dwa nowe fluctusy.

Jeden terkocze tak samo jak dwa tamte stare, miałem pecha i uszkodziłem mu łopatkę to go reklamować nie będę w żaden sposób.

Już miałem dość i dokupiłem osobną sztukę na xkom, z pudełka, też terkocze.... tylko znacznie mniej. Ale znowu...

Posiadam 5 sztuk fluctusów, dwa z oryginalnego navisa F280 oba terkoczą, dwa z dosłania mi w ramach "pretensji", jeden sprawny działa a drugi terkoczący uszkodziłem, mimo wszytko.

No i nowy zamówiony też terkocze ale najciszej. Fluctusy sprawność 1/5, no może 1,5 /5 sztuk.... już mi się nie chce tego reklamować znowu....

Moje wideo do weryfikacji, co wysyłałem do obsługi klienta co mi wysłali nowe sztuki, pech chciał że po tym mając kolejne 3 sztuki, 2 były terkoczące.... jedna na 5 działały właściwie, podsumowując jednym słowem jakościowa tragedia i brak kontroli jakości.

Film jako dowód:

Edytowane przez Pawcio
  • Upvote 2
Opublikowano

U mnie podobny problem z jednym fluctusem (140mm) dlatego pozbyłem się obu z chłodnicy na topie i tak się składa że tydzień temu z ciekawości wyciągnąłem go z szafy bo chciałem sprawdzić czy w pionie nie wydaje takich dzwięków, i nie wydawał :E tylko w poziomie stuka/terkocze, co do ces to ludki z PL czekali na grandisa 5 którego nie było :rotfl:

Opublikowano

Z tym fluctusem to tragedia jakaś. Mam aktualnie zamontowane w taki sam sposób 3x fluctus 120 argb i jest cisza, jeśli chodzi o łożyska.

Zamontowałem p12 max i trafiłem chyba dobrze, bo żaden nie wydaję najmniejszego niepokojącego dźwięku. Skręcone na 2% w fancontrol są bezgłośne, puszczam je do 1100rpm +- podczas gry i słychać tylko minimalnie silniki/ruch powietrza. Zdecydowanie cichsze niż fluctusy przy tych ich 900rpm. A ciągną jak S.Grey w pierwszych odcinkach telenowel dla dorosłych :E. Wiem co wybrać teraz do kompów co składam. Dzięki za polecenie ich ;) .

Ram teraz lajt, przy cichym pc 43* max widziałem na dualrank ddr5, więc tyle co kot napłakał. Wcześniej to i pod 50* biło. 

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

U mnie MAX'y wydają tylko nieprzyjemny dzwięk przy starcie z 0rpm wtedy słychać takie "zachrobotanie" na 2 sekundy a jak już się zaczną kręcić to jest elegancko ;) więc to nie problem, mówiłem że fluctus jest głośniejszy nawet na znacznie niższych obrotach :faja:

Edytowane przez Send1N
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ma ktoś może albo może coś napisać o 120 reverse i Tranquil 140 od Anteca? Ciężko cokolwiek sensowne o nich znaleźć w sieci. Chodzi mi o to jak się one mają w porównaniu do innymi, a szczególnie z Silent Wing 2 140.

Opublikowano (edytowane)

"Silent wings 2" to jeszcze żaden wentylator nie przebił jeżeli chodzi o ciszę trójki czy czwórki może są wydajniejsze ale też głośniejsze, na drugim miejscu ze stajni BQ co do ciszy można postawić Shadow Wings 2, do tej pory mam jednego SW2 w gratach ma już 10 lat i jak go czasem odpalę dla porównania to nadal nic go nie przebiło jeżeli chodzi oczywiście o dzwięk ;) także moge powiedzieć tyle że zapewne lepiej nie będzie :E xD na drugim miejscu

Edytowane przez Send1N
  • Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano

@Send1N Anteci są na pewno głośniejsze, ale generalnie wydają się wydajniejsze niż SW2 przy podobnych obrotach. Generalnie bym chyba musiał wentyle zamienić w obudowach i przetestować to w praktyce.

Te 120 reversy są jeszcze głośniejsze niż te 140, choć nie powiem, wiejo kurła nieźle.

Niestety człowiek ma trochę zbyt czuły słuch i weź tu się zadowól, a co to będzie, jak tu jeszcze się 5090 włoży. xD

A tak przy okazji, zastanawiam się czy by tu jeszcze dołożyć trzeci wentyl, byłby bezpośrednio nad zasilaczem, ale jednak coś by tam w kartę dmuchał.

2794007.thumb.jpg.f004169b1ea6454fa31e1d7b02c01157.jpg

Opublikowano (edytowane)

Na logikę to raczej zły pomysł, szczególnie gdy zasilacz się rozgrzeje i cieplejsze powietrze by szło do karty. Z 5090 byłby to pomysł tragiczny. :hihot:

Tam można jeszcze w piwnicy zamontować wentyle, ale czy one by bardzo pomogły? Do końca nie wiem, ale wiem, że byłyby to dodatkowe źródła hałasu. xD

Kto wie, co przyniesie przyszłość. Teraz to śmichy-chichy, a może będę szukać jakichkolwiek sposobów na urwanie choćby jednego stopnia i w piwnicy też będzie hulać wiatr. 

flux-pro-pdt11.thumb.png.32e49c0f7c5580304faec431d1a14f9f.png

A i jeszcze taka, chyba, ciekawostka.

Jak szukałem sobie informacji o powyższym, to trafiłem na coś takiego:

antec-flux-pro-noctua-build-v0-mnsgwloaxhrd1.thumb.webp.a50b0cbffd568b09654b41502e6d4840.webp

Jakiś "Noctua Fanboy" czy coś. :lol2:

Edit: Wentyle na podłodze w piwnicy wiele nie dają, ale te na piwnicy sporo dają, wierząc w poniższe testy:

Edytowane przez Kakarotto
Opublikowano

@Kakarotto zasilacz wentylatorem w dół zaciąga powietrze od spodu i wypuszczaa cieple kratką nic do góry przez piwnicę się nie dostaje, bardziej chodziło mi o to czy w tego typu miejscach gdzie wentylator nie ma jak zaciągnąć powietrza bezpośrednio z poza obudowy tylko z piwnicy ma sens :E na moje coś tam może dać bo w piwnicy ciepła.

Opublikowano (edytowane)

@Send1N Porządnie obciążony zasilacz się rozgrzewa siłą rzeczy i trochę ciepła w górę idzie, prosto do wentylatora. Tak na logikę by to wyglądało, choć w praktyce się o tym przekonam z 5090 w budzie, wtedy będzie dobre obciążenie i temperatura.

Z tego, co widzę, między zasilaczem, a wentylatorem byłby mały prześwit i teoretycznie z frontu jeden wentylator tłoczy powietrze do piwnicy, plus jeszcze ściany piwnicy są meshowe i może by to w jakimś stopniu zadziało.

Edytowane przez Kakarotto
  • Upvote 1