Skocz do zawartości

Polecane wentylatory - testy, opinie, dyskusja.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Nie śmiałbym nawet tak napisać, klękam przed majestatem noctu'a :uklony:

Ale żeby nie pisać o tym że 4x taniej można mieć chłodzenie o tej samej wydajności to można mieć też dwa dobrej jakości aio 360 :E jeżeli nh-d15 g2 będzie za te 700zl

Edytowane przez Send1N
Opublikowano
12 minut temu, Send1N napisał(a):

Ale żeby nie pisać o tym że 4x taniej można mieć chłodzenie o tej samej wydajności to można mieć też dwa dobrej jakości aio 360 :E jeżeli nh-d15 g2 będzie za te 700zl

Jeśli chodzi o chłodzenie to nie ma co się pakować w noctua. Wystarczy ALF z skręconą pompką, wydajność mega, cisza mega.

Tylko wywalić fabryczne wentyle Arctica i wrzucić na to te od Noctua :E 

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Tylko że fabryczny arctic jest cichszy przed i za przeszkodą niż ta noctua na tych samych obrotach a różnica w wydajności zamknie się w 2 stopniach na procku z takim tdp jak ryzen 9800x3d po zmianie wentyli na lepsze :E 

Edytowane przez Send1N
Opublikowano
6 minut temu, Send1N napisał(a):

Tylko że fabryczny arctic jest cichszy przed i za przeszkodą niż ta noctua na tych samych obrotach a różnica w wydajności zamknie się w 2 stopniach na procku z takim tdp jak ryzen 9800x3d po zmianie wentyli na lepsze :E 

Mi nie zależy na temperaturach bo one i tak są niskie. 

Ja sam używam wentyli na niskich RPM, więc głównie liczą się jak najcichsze łożyska, najmniejsze wibracje i ogólnie to co słyszę w realu. Noctua tutaj dla mnie zdecydowanie wygrywa.

Testy na necie robione są zwykle przy 1000rpm+, a mi takie testy nic nie dają bo ja takich obrotów nigdy nie mam na co dzień pod obciążeniem.

• Upvote 1
Opublikowano

Slilent Wingsy 4 miałem 5 sztuk :E 120mm, wszystkie miały problem z łożyskami do tego stopnia, że do 1000rpm na pierwszy plan wychodziły łożyska, dopiero powyżej 1k rpm przepływ powietrza zaczynał je zagłuszać. Nie do użytku dla mnie, przy 5 sztukach odpalonych naraz miałem dosłownie koncert, jak cewki na GPU, mimo, że przepływ powietrza był bardzo przyjemny i cichy przy niskich rpm :E 

• Upvote 1
Opublikowano
6 minut temu, Kadajo napisał(a):

A Ile musiałeś przewalić sztuk aby odnaleźć te perełki ? :E

Nie musiałem arctici nie mają problemu z łożyskiem na niskich obrotach ;) jedyne co to może występować to charakterystyczne buczenie w zakresie 1000 - 1100rpm na zwykłych p12/14 bez połączonych łopatek ;) 

Teraz, Kadajo napisał(a):

To be quiet! taki badziew robi?

Ta w SW4 to znany problem.... 3x tańsze pure wings 3 go nie mają jakoś ze stajni bq :E w poprzednich Silent Wings 3 też było słychać łożysko, ostatnie SW w których była absolutna cisza to dwójki ;) Obecnie najcichsze wentylatory od BQ to Shadow Wings 2 tylko że wydajność na chłodnicy kiepska w ich przypadku.

Opublikowano
2 minuty temu, Kadajo napisał(a):

To be quiet! taki badziew robi?

A ja TR zjebałem...  :E

Ponoć później coś poprawiali po cichu, ale nie wiem nie testowałem już nowszych rewizji. Nie stety mają wpadki z wentylami i łożyskami od jakiegoś czasu.

Opublikowano
18 minut temu, Send1N napisał(a):

w poprzednich Silent Wings 3 też było słychać łożysko

Widywałem na necie takie opinie, ale jeśli chodzi o moje sztuki SW3 mam po kilka sztuk 140mm i 120mm, ale te nisko rpm wersje regular, a nie high-speed. Wszystkie mają ciche łożyska.

Opublikowano

Miałe dwa 140 SW3 zwykłe i 3 SW3 120 zwykłe we wszystkich jak przystawiłeś ucho z bardzo bliska słychać było pracę łożyska ;) w Silent wings 2 tego nie było, stary SW2 mam do dzisiaj ma już grubo ponad 10 lat i łożysko bezgłośne jak w shadow wings 2.

Opublikowano (edytowane)

Przy SW4 nie trzeba było ucha przykładać, łożyska z 5 sztuk w całym pokoju było słychać, przy moich SW3 140mm, 4 sztuki w kompie nie słyszę łożysk siedząc kilkadziesiąt cm od kompa na low rpm.

Nic niedługo zobaczę co te 140tki Noctua warte :E 

A przy okazji tej rozmowy o wentylach Bequiet właśnie zajarzyłem, że niedawno wydali nowe zasilacze Dark Power 14 :E Z trybem pasywnym, w końcu. A DP 13 co mam teraz nie ma trybu pasywa i już dawno się przymierzam, aby go zmienić na pasywa tylko, że nie mam weny do przekładania kabli w budzie.

No, ale jak wyszedł ten DP 14 to też sobie wziąłem wersję 1200W, potestuję przy okazji. A, że kable te same to podmianka tylko chwilę będzie trwała i nie trzeba się będzie bawić z układaniem kabli w budzie :E 

Kuźwa już chyba na całego Black frajera i święta jestem obkupiony, bo jeszcze żonie prezent robię i nowego kompa składam :E 

Edytowane przez lukadd
  • Upvote 1
Opublikowano
2 godziny temu, tommiyacht napisał(a):

zacna obudowa. Polecam ;P

Nom, Corsair fajne te budy ma, mój syn ma 7000D, też kawał solidnej budy z świetnym przepływem powietrza. 

A do mnie z rana kurier zapukał i oto są i one :E 

Wwpk3X2.png

Ale chyba poczekam na zasilacz i razem wszystko złożę.

• Like 4

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Popularne tematy

• Najnowsze posty

• Dokładnie...u ciebie widać syf na dole budy, u mnie nie...bo jest biała     Dlatego wolę jasne kolory
    • Witam, Jak w temacie, chciałbym się dowiedzieć czy wśród aktualnych modeli znajdę jakąś perełkę która spełni moje oczekiwania i nie przetrzepie przesadnie kieszeni. Żeby było prościej może opisze w skrócie co mi się podoba w sprzęcie z którym mam styczność:   Eizo CG277 od niedawna w robocie - praca w coreldraw oraz adobe photoshop, grafika głównie pod druk - wysoki komfort pracy, świetne kolorki(pełne 10bit), teksty i krzywe wyraziste jak nigdy, no i tam chyba odświeżanie monitora jest prądem stałym a nie zmiennym jak w typowych monitorach - nie męczy nawet po kilku godzinach siedzenia, ale do grania się nie nadaje, za wolny - bo to nie jego przeznaczenie, wiadome   TV sony 65XF9005 - matryca LCD (PFS LED – “TRILUMINOS”) typ. VA, Direct LED(Full Array Local Dimming) - z tego co wyczytałem to taka technologia analogiczna do QLED (kropka kwantowa) czy LCD LG (NanoCell), zapewnia wysokie pokrycie barw i wszystko wygląda bardzo naturalnie, atrakcyjnie cieszy oko ale nie jest przesadnie przejaskrawione, maksymalna jasność po kalibracji 600cd/m2 (pełny ekran klasyczna treść SDR), 1 100 cd/m2 (HDR, skrawek ekranu), kontrast statyczny 6000:1, kontrast ANSI 3500:1, świetne kąty, czarny bardzo dobry - przy zgaszonym świetle w pokoju i czarnej planszy z białymi napisami końcowymi w filmie, widzisz wyraźnie tylko białe napisy, ostre i wyraźne, dla porównania u kumpla to samo oglądałem na OLED to czerń spoko ale napisy i jasne elementy dużo słabiej wypadały, za mocno świeciły i stawały się przez to mało wyraźne, jak dla mnie przegrywa z oledem jedynie płynnością ruchu, mimo że matryca jak na swój rodzaj do wolnych nie należy.   iiyama G2770HS 180Hz FastIPS, 0,2ms - monitor kupiony okazyjnie bardzo tanio jako tymczasowy, szybka matryca, ale max 1080p w 27" i praca z tekstem to słabe połączenie, używam go na zmianę z Dell 2713hm   Dell 2713hm - chyba najdłużej na nim siedziałem i w pracy w domu głownie do pracy z grafiką zanim pojawił się Eizo, do pracy ok, ale w grach za wolny   Lenovo R27q-30 - kupiony dla syna do grania, jakoś nie mogłem znaleźć sensownych ustawień dla niego, obraz wydawał mi się za ciemny, albo za jasny, coś w nim nie pasowało, mimo że na papierze wydawał się spoko wyborem   No i teraz pytanko czy jest coś na rynku co mogłoby spełnić moje oczekiwania? przeznaczenie to głównie granie 75%, czytanie 20%, grafika 5%, praca z grafiką na nim to raczej sporadycznie raz na jakiś czas, ale wtedy mocno i intensywnie -  mam też taki zamysł że może zamiast skupiać się przy monitorze na tym aspekcie - olać to i po prostu brać monitor z roboty na czas prac i tyle, a docelowy mieć tylko pod rozrywkę, chociaż zapewne jak dobry monitor by sie trafił to jak sRGB będzie niezłe bo to się głównie w grach liczy to i Adobe RGB też będzie nienajgorsze:) Idąć dalej... dużo czytam i przetwarzam danych tekstowych, więc komfort pracy z tekstami, czcionkami itd. tu bardzo się liczy i gdyby nie to pewnie celowałbym w OLEDY, ale tam teksty to słaby temat, tak więc... co by tu wziść na celownik? jeżeli chodzi o budżet to sam niewiem ile trzeba by wydać? 1400-2200zł to jakieś sensowne pieniądze? czy za mały budżet na takie potrzeby?
    • Oj za małe mam doświadczenie, ale np. Lies of P w ogóle mi nie przypadł do gustu. Jakiś taki koślawy i mało soczysty. Dziwny, krótki unik. Przeciwnicy to paralitycy, nie czułem "ciężaru" starć, a jednak LoP ma lepsze przyjęcie niż Khazan, gdzie już walka ze śnieżną bestią w demku dała mi tego pierwotnego kopa z DS1 (w Demona nie grałem).
    • Nie no, Breath of the Wild mnie zabije ta gierka. Z moim stylem gry zaglądania w każdy metr kwadratowy to będzie bite 300h i ja nienawidzę sandboxów. Jednak tutaj włączam i sobie biegam, chociaż świat momentami pustawy a questy mocno sztampowe i bez wyborów jakichkolwiek. Taka w sumie "crap" gierka a jednak włączam, chociaż nienawidzę sandboxów. Nie wiem, deszcz zaczyna padać, ja stoję pod skałką z rozpalonym ogniskiem i jeszcze wjedzie w tle pianino, to chyba ta mityczna magia Nintendo na 10/10 ; ) I jeszcze ta plastyczna grafa, detale i grube zależności rządzące tym światem. Jak oni to zrobili na taki słabiutki tablecik SW1 to ja nawet nie wiem, w sumie na WiiU pierwotnie. A na SW2 to chodzi fenomenalnie, żelazne 60 klatek, chyba nie dostrzegłem ani jednego dipa. Czasem tylko za duży pop up trawki, postaci no i otoczenia daleko w tle dramatycznie traci poligony, wchodzi w uproszczone formy. Zapomniałem profesjonalną ang nazwę tego.
    • @Tankietka jakbyś określił top5 soulslików nie od FS to jaka by ona była?  
  • Aktywni użytkownicy

• Dodaj nową pozycję...