Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam drobny problem z wentylatorami, może ktoś ma takiego samego jobla na tym punkcie i będzie w stanie pomóc. Obudowa Phanteks XT View, dwa boczne wentylatory zasysające powietrze do środka, pracują nierówno. Objawia się to nieregularny buczeniem, przy czym nie ma znaczenia jaki model wentylatora jest w tym miejscu zamontowany. Testowałem Arctic P12, CM Mobius, fabrycznie były w tym miejscu Phanteksy M25. Przy każdym wygląda to podobnie, tyle że częstotliwość buczenia jest inna. Pozostałe wentylatory, czyli zamontowany z tyłu i trzy od chłodzenia wodnego, pracują bez zarzutu.

Biorę oczywiście pod uwagę fakt, że to może być problem z obudową (wibracje, obieg powietrza), choć nie wiem za bardzo co tutaj więcej mogę zrobić. Gumowe dystanse między wentylem a obudową? Jutro przyjadą jeszcze dwa CM Sickeflow na testy.

Opublikowano (edytowane)

Ssanie bezpośrednio z kratki i hałas to klasyka gatunku, dawniej jak była moda na obudowy z miejscem montażu opcjonalnego wentylatora który ma wiać na grafikę na bocznej blasze  to jeden zamontowany tam wentylator potrafił być głośniejszy niż cała reszta w środku, spróbuj odizolować i zrobić dystans shroudami do chłodnicy https://www.angela.pl/p16146,alphacool-shroud-decoupling-120mm-7mm-thickness-incl-4x-m3x37mm-screws.html lub wytnij kratkę wtedy na pewno pozbędziesz się tego hałasu jak nie będzie żadnej przeszkody tylko efekt wizualny ucierpi, można go wtedy poprawić wstawiając dwa klasyczne grille tego typu https://allegro.pl/oferta/oslona-grill-do-wentylatora-120-mm-czarny-16164053671

Edytowane przez Send1N
Opublikowano

Sęk w tym, że jak zdejmę boczny panel w całości, nic to nie zmienia. Przy założonym, wentylatory od kratki są dobre 2 cm. Ten dystans brzmi za to nieźle, ale też nic z tego - na dolny wentyl zachodzi karta graficzna, mam tam może 2mm miejsca.

Opublikowano (edytowane)

Aha to zmienia postać rzeczy, czyżby ta blacha/stelaż do której mocujesz wentylatory wpadała w wibracje :Up_to_s: czyli jak masz obudowę w takim stanie jak na tym obrazku bez tylnej blachy to też "buczy" dobrze zrozumiałem? Jeżeli tak to jedyne co mi przychodzi do głowy to odizolowanie wentylatorów od blachy czymś gumowym: kołki, podkładki czy tego typu ramka https://www.angela.pl/p14608,alphacool-susurro-antinoise-silicone-fan-frame-120mm-universal.html

14_XT-VIEW_Black-600x600.webp

Edytowane przez Send1N
Opublikowano (edytowane)

A moze obudowa wpada w rezonans i temu masz takie dziwne dzwieki. Kiedyś też tak miałem z gladiusem m40 że na topie mi wentyle dziwnie rzęziły. a pobaw sie z zakresem obrotów czy to sie zwieksza czy zmienjsza w zaleznosci od predkosci. albo przyluc tam dlon w tej czesci obudowy i nasluchij czy sa drgania i czy ustana jak docisniesz ja do tej sciany z obudową

Edytowane przez trybcio86
  • Upvote 1
Opublikowano
24 minuty temu, Send1N napisał(a):

Aha to zmienia postać rzeczy, czyżby ta blacha/stelaż do której mocujesz wentylatory wpadała w wibracje :Up_to_s: czyli jak masz obudowę w takim stanie jak na tym obrazku bez tylnej blachy to też "buczy" dobrze zrozumiałem?

Dokładnie tak. Oczywiście testowałem wentyle luzem, bez dokręcania do obudowy. Jest znacznie lepiej. Może wentylatory po prostu tak mają, a ja wymagam zbyt wiele? Zresztą, podpinam dźwięk, może będzie łatwiej zrozumieć o czym mówię.

https://whyp.it/tracks/225869/recording-8?token=ge9HP

4 minuty temu, bofff napisał(a):

szukałbym luzów w obudowie, ta tacka jest  wyjmowana? czy  na stałe?

Na stałe. Cała konstrukcja wydaje się stabilna.

Teraz, trybcio86 napisał(a):

A moze obudowa wpada w rezonans i temu masz takie dziwne dzwieki. Kiedyś też tak miałem z gladiusem m40 że na topie mi wentyle dziwnie rzęziły. a pobaw sie z zakresem obrotów czy to sie zwieksza czy zmienjsza w zaleznosci od predkosci

Zawsze po zmianie obudowy instaluję FanControl, robię testy i dostosowuję krzywe. Tak, zwiększa się wraz z prędkością, wyżej podpiąłem nagranie. Tyle, że nieregularną pracę słychać już od 30-40% prędkości wentylatora.