Skocz do zawartości

Sterowniki GeForce & NVIDIA App - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
16 godzin temu, leven napisał(a):

Podmieniałeś pliki DLSS w grze na najnowsze DLSS4 ?

Może zamiast podmieniać pliki w grze, uruchom NPI i ustaw jak na fotce, zrestartuj komputer i odpal grę. No i napisz czy coś się zmieniło na lepsze/gorsze. Wykonaj to na sterowniku 572.42.

NPI: https://github.com/Orbmu2k/nvidiaProfileInspector/releases/download/2.4.0.16/nvidiaProfileInspector.zip

Ustawienia DLSS: https://ibb.co/mVWPr3h6

Wywaliłem raz jeszcze stery oraz tą apke nv. Zainstalowałem sam sterownik na czysto ale dalej jest to samo. Przy włączonym fg nie się grac. Frametime może i pokazuje 0.3ms ale jest jeden wielki lag i pływanie. 

Opublikowano
8 minut temu, sideband napisał(a):

Żeby mieć podgląd jaki masz mnie więcej input lag to musisz odpalić OSD z NV APP ;)

Wrzucę wieczorem to sprawdzę ale niedawno parzyłem a Alan Wake 2 i jest praktycznie to samo. Przy włączonym FG x2 temp na CPU rośnie o 10st ( z 64 do 74-75) i wyraźnie czuć laga. Nie wiem czego już się czepić żeby to chodziło jak na 566.36 :Crash:

Opublikowano

Myślę, że wzrost temperatury CPU wynika po prostu z większej wydajności gry po włączeniu FG. Bez FG karta wydajność karty wcześniej się kończy i nie obciąża aż tak bardzo CPU. Po włączeniu FG wydajność wzrasta i CPU dostaje też większe obciążenie z tego powodu.

Co do laga to po włączeniu FG na pewno wzrośnie, ale ja nie odczuwam tego, ale może to kwestia gry na padzie. Pytanie czy masz włączony Nvidia Reflex, ale przy FG on się aktywuje chyba automatycznie

• Upvote 1
Opublikowano

Dziwne jest to że na sterowniku sprzed premiery rtx5000 jest wszytko git. Wczoraj jeszcze zauważyłem dziwną zależność odnośnie vsync. Gram z włączonym bo obecnie mam monitor 100hz ( komp żony - ja jestem weekendowym graczem ) i wnerwia mnie rozrywanie ekranu. Przy włączonym vsync i FG na najnowszych sterach, gra jest niegrywalna. CPU temp rośnie o 10st co przekłada się na wzrost prędkości wentyli. Z kolei przy wyłączonym vsync ale locku na 99fps, temp cpu spada nawet do 55st ale nadal mam rozrywanie ekranu więc muszę jeszcze trafić w odpowiedni fps do synchro. Nie wiem co tu może nie grać, nie znalazłem za bardzo podobnego problemu na 4090 ale wydaje mi się że tu mocy nie brakuje :) 

Opublikowano

Klatki zablokuj na 97 jak masz monitor 100hz a nie na 99, jak zablokujesz o 1 niżej to rozrywanie jak najbardziej może się pojawiać, spróbuj też samo g-sync bez vsync, moim zdanie to jest najlepsze połączenie czyli lock  klatek poniżej 3 od odświeżania + g-sync/freesync bez v-sync'a.

• Upvote 1
Opublikowano

Nie dam sobie ręki uciąć ale chyba sprawdzałem -3fps. I było też rozrywanie. Jestem obecnie poza domem więc dopiero w niedzielę będę mógł sprawdzić. Obecnie wróciłem do sterownika na którym nie ma problemu przy włączonym FG. Dam znać. 

• Upvote 1
Opublikowano
17 minut temu, z1k napisał(a):

testował ktoś 572.74? stery

x.74 nie, ale 47 mam zainstalowane :P 

Wcześniejszych nie instalowałem, bo czekałem na nowe karty graficzne i wtedy wrzucają sterowniki, więc zainstalowałem, wszystko działa normalnie, tak mi się wydaje, nic złego nie zauwazyłem

• Upvote 1
Opublikowano

@Send1Nnic to nie zmieniło. Testowałem różne opcje z lockiem i nadal jest rozrywanie przy 97 klatkach (powyżej i poniżej też). Przed premierą nowego DLSS używałem swappera żeby sprawdzić np cyberka czy Alana. Czy po nim mógł zostać jakiś śmietnik? Ewidentnie jest tu coś nie tak z nowym generatorem. 

Opublikowano (edytowane)

@Prykon Przecież vsync nie działa jak mamy włączony FG. Przynajmniej w CP2077 i Hogwart Legacy. W tylko tych dwóch grach używam FG i po jego włączeniu dezaktywuje się vsync. Ale wymuszam go w sterowniku i jest OK 

Edytowane przez maras2574
Opublikowano

Ja mam cały czas włączony w panelu nv ze względu na monitor 100hz. Podobna sytuacje występuje w Alan Wake2. Dzisiaj jeszcze sprawdzę fps lock ale przez afterburnera. Jak u tu będzie parodia to już nie wiem co jest nie tak :Crash:

Opublikowano

No dobra, ok, pomijając już gsync, gdzie tkwi problem o którym pisałem kilka postów wyżej, odnośnie różnicy w tych sterownikach sprzed premiery? Do tej pory pykałem sobie kulturalnie na tym klocku który de facto się nudził z FG ON i vsync ale dzięki temu też nie kaleczyłem oczu przez rozrywanie. Może i mógłbym się przyczepić do jakiejś gry która faktycznie nie wspiera dlss4 ale sprawdzam gry w których jest wykorzystywany i problem występuje. W BF2042 nie ma tego problemu na nowych sterownikach bo nawet nie wymuszałem używania dlss4. Poza tym kilka osób pisało już że ktoś wyłapał bana przez włączenie presetu dlss4  :boink:

Opublikowano
4 godziny temu, sideband napisał(a):

Majstry piszą, że im spadła wydajność na Blackwellu na tych 572.60.

Tak samo majstry twierdzily, ze jest lepiej na 5090 ze sterami pod premiere 5080, niz na premiere 5090 :E Numerkow nie chce mi sie szukac.