Skocz do zawartości

Sterowniki GeForce & NVIDIA App - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 godzin temu, SebastianFM napisał(a):

@sideband, i jakie to ma znaczenie?

Ja nawet nie wiem jak wygląda DDU, nigdy nie korzystałem z tego, nawet przy zmianie GPU.

DDU ma już ponad dekadę ;) Przez lata instalowanie sterowników na sterownik kończyło się często mieszaniem plików z różnych wersji. 

NV nie ogarnęła instalatora by wywalał wpisy w zależności od wersji - normalne/DCH. Dlatego jak zainstalowałeś DCH na normalne i na odwrót to bez czyszczenia wywala błąd i nie mogłeś zainstalować sterowników

Nie wspomnę jak ktoś się bawi w CRU/downsampling, maglowanie kartami w różnej generacji oraz różnymi wyświetlaczami jakie cuda potrafią się dziać i tutaj DDU musi wejść bo nic z tym nie zrobisz chyba, że ręcznie będzie kasował rejestr tylko po co skoro narzędziem zrobisz to w kilka sekund. Tak naprawdę od nie dawna instalator już nie robi kopii wszystkich plików i jak instalowałeś sterownik na sterownik to zachowywało kopie każdego i chyba nie musze wspominać ile to zabiera niepotrzebnie miejsca na dysku.

DDU potrafi ładnie odsyfić system z pozostałości ze sterowników innych producentów, a to ma znaczenie jak ktoś magluje kartami lub zmienia na innego producenta. 

6 godzin temu, PaVLo napisał(a):

Kiedyś użyłem tak zachwalany DDU i to dziadostwo usunęło mi jakies wpisy z rejestru przez co GPU przestało być wykrywane przez jakiekolwiek sterowniki. Nawet próba ręcznej instalacji z menedżera czy przypisywanie domyślmego sterownika nic nie dawały. Skończyło się na reinstalacji systemu 🫤

Raczej mało realne, że to przez DDU ;) Raczej problem był po stronie kierownika :E

• Like 1
  • Upvote 2
Opublikowano
18 godzin temu, sideband napisał(a):

kiedyś musiało to nastąpić. To są jeszcze karty bez dlss ale dalej popularne w pctach i laptopach. 

Do gta, csa i lola wystarczają 

8 godzin temu, caleb59 napisał(a):

Ano to mi daje, że w razie "W" mam pewność, że to nie moja wina bo wszystko zrobiłem po swojej stronie poprawnie, bez żadnych nakładek i pozostałości.

kilka lat temu też używałem ddu później przestałem zwykłe lenistwo. Nie chce się ustawiać od nowa różnych rzeczy w panelu. Lepiej instalować sterownik na sterownik i sam przeniesie ustawienia. Nie widzę żadnej różnicy w działaniu 

• Upvote 1
Opublikowano

Ja jak instaluję stery, to nie korzystam z DDU, tylko zaznaczam w opcjach instalacji sterownika "wykonaj czysta instalację" czy jakoś tak i nie mam żadnych problemów z instalacją. Jedynie DDU użyłem jak przesiadałem się z 3080 na 4080S. Nieraz cofam się z wersjami sterów jak mi coś nie pasuje i wracam do sprawdzonych i o dziwo wszystko działa. 

Opublikowano
13 godzin temu, sideband napisał(a):

Instalator nie usuwa wszystkich plików i wpisów w rejestrze, a DDU tak.

I jaki w tym problem? :E 

Dopóki sprzęt działa poprawnie to DDU sensu nie ma. Chcecie to róbcie ale nie argumentujcie że tak trzeba albo to lepszy sposób, bo realnie nic nie daje. 

• Upvote 2
Opublikowano
16 godzin temu, sideband napisał(a):

Raczej mało realne, że to przez DDU ;) Raczej problem był po stronie kierownika :E

Musisz uwieżyć, że była to wyłącznie wina DDU, no może jeszcze ja kliknąłem na czyszczenie :heu:

Wiem, że już nigdy nie użyję tego programu, chyba, że wcześniej zrobie sobie kopię systemu. Ale od dawna narzucam nowe na stare i tylko sporadycznie robię czystą instalację i jakoś wszystko śmiga.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 13.07.2025 o 10:47, Reddzik napisał(a):

hej

co do Smooth Motion i gier, czy testował może to ktoś na rtx 50? Próbowałem odpalić w Control poprzez nvidia app i nie widziałem żadnej róznicy, odblokowane klatki, włączony GSYNC i FPS via Afterburner był taki sam przed i po włączeniu tej funkcji. Wiem, że Afterburner chyba nie pokazuje tych klatek, ale sam feeling gry również nie wyglądał na bardziej "smooth"...

Swoją droga czy podpowie ktoś co to za apka która pokazuje info w taki sposób: 

image.png.c3afd475db7b14abcfdc53414532aa58.png

Swoją drogą, czy da się się jakoś włączyć Frame Gen w grze Control w jakiś inwazyjny sposób? w Nvidia APP opcja ta jest niedostępna... 

dzięki pozdro. 

Opublikowano
Godzinę temu, sideband napisał(a):

Jak masz Blackwella to lepiej używać oficjalnych z tego co piszą to nie ta sama implementacja FG i jest gorsza jakościowo ;) 

hej, do mnie kolega napisał? bo nie bardzo rozumiem Twoją odp.. 

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, sideband napisał(a):

@samsung70 tak do Ciebie.

W kwestii Smooth motion jeżeli wymuszenie w inpectorze na poziomie profilu danej gry nic nie daje to nic nie wskórasz.

dziękuję, no na to wychodzi, że w tej grze to nie działa. przynajmniej u mnie- ale ja mogę coś innego mieszać i może dlatego. 

EDIT, 

ja nie wymuszałem inspectorem, ale natywnie w nvidia app...

Edytowane przez samsung70
Opublikowano
24 minuty temu, samsung70 napisał(a):

dziękuję, no na to wychodzi, że w tej grze to nie działa. przynajmniej u mnie- ale ja mogę coś innego mieszać i może dlatego. 

EDIT, 

ja nie wymuszałem inspectorem, ale natywnie w nvidia app...

Kliknij smooth motion na ON w NPI.