Skocz do zawartości

Sterowniki GeForce & NVIDIA App - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Osobiście zawsze blokowałem 120hz na 117 , oraz 144hz na 141 i problemu tearingu nie uświadczyłem.

Edit znalazłem artykuł o którym wspominałeś Adikon .

Low Latency Mode* Settings (optional):

*This setting is not currently supported in Vulkan (DX12 support was added in driver version 551.23)

If an FPS limiter (such as in-game, config file, RTSS, and/or Nvidia “Max Frame Rate”) is not desired or available, Reflex is not available, and framerate exceeds refresh rate:
Set “Low Latency Mode” to “Ultra” in the Nvidia Control Panel. When combined with G-SYNC + NVCP V-SYNC, this setting will automatically limit the framerate (in supported games) to ~59 FPS @60Hz, ~97 FPS @100Hz, ~116 FPS @120Hz, ~138 FPS @144Hz, ~224 FPS @240Hz, etc.

Edytowane przez ronaldo864
  • Upvote 2
Opublikowano
W dniu 6.09.2025 o 15:02, ronaldo864 napisał(a):

Skoro monitor ma 144hz to dlaczego blokada na 138, a nie na 141 ???

Też mnie to interesuje bo dwóch znajomych z gierki posiadających karty NV ma właśnie założoną blokadę o 6 klatek mniej niż odświeżanie ekranu :hmm:

Opublikowano (edytowane)

i low latency mode blokuje z automatu o 6 mniej? :E swoją drogą pamiętam poprzednio na 3060Ti u siebie jak w gierkach na Cry Engine włączyłem nawet na "ON" LLM to spadły mi klatki o jakieś 15~ względem off ;) 

Edytowane przez Send1N
Opublikowano
23 godziny temu, Send1N napisał(a):

i low latency mode blokuje z automatu o 6 mniej? :E swoją drogą pamiętam poprzednio na 3060Ti u siebie jak w gierkach na Cry Engine włączyłem nawet na "ON" LLM to spadły mi klatki o jakieś 15~ względem off ;) 

To jest też zależne od silnika gry. Obecnie na "ON" działa najlepiej w większości gier, a na ultra zdarzają się większe spadki. 

• Upvote 1
Opublikowano

Pierwszy raz w życiu aktualizowałem sterowniki Nvidii na brudno przez Nvidia App. :E Czuję się z tym źle, upodlony ale trzeba sprawdzić jak ten soft sobie z tym radzi. Ustawienia do Escape From Tarkov pamięta więc już plusik. Później się w coś zagra ale chyba powinno być OK.

• Haha 1
Opublikowano

Ja mam nadal 572.16 i nie spotkałem się z żadnych problemem w żadnej grze, a już trochę ich ograłem na tym sterowniku :D Opłaca się instalować najnowszą wersję pod 4080S? Z funkcji Smooth Frame czy jak tam się nazywa nie mam zamiaru korzystać. 

• Haha 1