Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, ghostdog napisał(a):

Jestem ciekaw czy ktoś się na tym dorobił albo zna taką osobę i nie chodzi mi o aktualną sytuację. Bardziej o to, że ktoś był fanem nowych technologii i pozyskał kryptowaluty za śmieszne pieniądze a następnie je spieniężył za gruby "prawdziwy" szmal

Żeby mało włożyć i dużo wyciągnąć to nie tak łatwo, bo na giełdach zazwyczaj coiny się pojawiają jak już mają wartość i są znane ;) Poza tym jest ich mnóstwo i trafić akurat w takie które robią kosmiczne wyniki to mega fart.

Natomiast nie ma problemu żeby przy hossie zrobić x2, x3 czy nawet x4. Takie PEPE zrobiło w rok 1700%, a w ciągu tygodnia 140%, więc da się.

Bitcoin latał po 15K i ludzie nie chcieli, po 75K też nie chcieli, a teraz masz 90K i kupują bo drogo :E

Edytowane przez galakty
Opublikowano

"Nie ma problemu", jak i "da się" są dużym naciągnięciem rzeczywistości ;) 
Znam pośrednio kolesia, który się dorobił na bitcoinie. To jeden z tych, którzy mają żelazną wolę, dziwak, samotnik zdeterminowany na realizację swojego planu. Od kilku tygodni powinien mieszkać w Kambodży, bo sprzedał wszystko co miał, zwolnił się z pracy i wyjechał do Azji. Nigdy wcześniej w Azji nie będąc, więc może to będzie prawdziwy kop w twarz dla niego :E

Opublikowano

Póki co Bitcoin zachowuje się cyklicznie i przewidywalnie, wystarczyło trzymać i nic z tym nie robić. 

Po wygranej Trumpa też można było przewidzieć że DOGE wyskoczy, sam żałuję że na to nie wpadłem :E 

Opublikowano

@galakty

Bitcoin stał się pełnowartościowym, zaufanym i bezpiecznym instrumentem finansowym do zarabiania na wzrostach, spadkach i spekulacjach. Ta kula już się nie przestanie toczyć, bo dostaje i będzie dostawać wystarczająco dużo energii zamachowej z zewnątrz w postaci chętnych do gry i handlu.

Opublikowano (edytowane)

15 minut temu, galakty napisał(a):

Po wygranej Trumpa też można było przewidzieć że DOGE wyskoczy

Cytat

Analiza wsteczna zawsze skuteczna

:E

Edytowane przez Camis
  • Haha 1
Opublikowano
5 minut temu, Suchy211 napisał(a):

@galakty

Bitcoin stał się pełnowartościowym, zaufanym i bezpiecznym instrumentem finansowym do zarabiania na wzrostach, spadkach i spekulacjach. Ta kula już się nie przestanie toczyć, bo dostaje i będzie dostawać wystarczająco dużo energii zamachowej z zewnątrz w postaci chętnych do gry i handlu.

Biden chciał ukręcić łeb, ale Trump teraz odblokuje. Jak już ETFy czy CFD powstają na Bitcoin to lawina dopiero ruszy.

1 minutę temu, Camis napisał(a):

:E

Wystarczyło połączyć kropki kto wspierał Trumpa i jakiego ma altcoina, nawet powstał departament DOGE... :( 

Opublikowano (edytowane)

Dlatego kryptowaluty nie upadną i nikt ich nie będzie wstanie zatrzymać. Są świetnym instrumentem dającym duże zarobki ludziom posiadającym o nich wiedzę i siedzących w nich na pełen etet. Do tego mają wystarczająco dużo chętnych do "spróbowania" którzy te zarobki finansują i najadają się samą ekscytacją że w tym uczestniczą. To tak jak z totolotkiem. Nie liczysz i nie pamiętasz ile wydałeś na kupony. Liczysz tylko to co wygrałeś. No i jest jeszcze ta praktycznie iluzoryczna szansa na to, że rozbijesz bank i zmienisz swoje życie.

Edytowane przez Suchy211
  • Upvote 1
Opublikowano
3 minuty temu, Suchy211 napisał(a):

To tak jak z totolotkiem. Nie liczysz i nie pamiętasz ile wydałeś na kupony

Kiedyś trafiłem na cytat odnośnie badań w USA i loterii. 

Ludzie którzy mówili, że nie mają 400$ oszczędności, najczęściej wydawali około 400$ rocznie na loterie :E 

Opublikowano
35 minut temu, galakty napisał(a):

Póki co Bitcoin zachowuje się cyklicznie i przewidywalnie, wystarczyło trzymać i nic z tym nie robić. 

Po wygranej Trumpa też można było przewidzieć że DOGE wyskoczy, sam żałuję że na to nie wpadłem :E 

Wpadasz w najbardziej powszechną pułapkę mentalną obecną na giełdzie. Tak powszechną, że chyba jest prawnie wymuszone, żeby ludzi z niej wyciągać ;) 

Jednocześnie to jest jeden z powodów, dzięki którym można na giełdzie robić pieniądze.

Ale dobrze, skoro kurs Bitcoina jest przewidywalny, podaj mi proszę jego kurs na dzień 7 stycznia 2025, z dokładnością do powiedzmy +/- 200USD :)

Opublikowano

Przeczytaj jeszcze raz swoje slowa, które zacytowałem :D

Pierwszy, podstawowy błąd oceny wykresików: każdy jest kozakiem po fakcie.

Drugi błąd: łatwo jest inwestować wirtualnymi  czyimiś pieniędzmi.

Zasada, która jest tak często podkreślana przez brokerów, przynajmniej tych porządnych, to "Past performance is no guarantee of future results".

Można się też wspomóc logiką: gdyby giełdy, wykresy były jakoś szczególnie przewidywalne, to nie byłoby sensu ich istnienia.

Bo trzeci błąd to: ja jestem inny, mi się uda. Moi drodzy, gdzieś tam siedzą właśnie przed kompami za miliony dolców nobliści z matematyki z doświadczeniem liczonym w dekadach. Jeżeli im się nie zawsze udaje, to dlaczego miałoby się nam udawać? :)

Istnieje oczywiście metoda na "życie na fali wykresu", pod postacią zawodu np. daily tradera. Ale jak ktoś żyje z tego, to doskonale wie, jak iluzoryczne są wszelkie objawy pewności siebie w świecie świeczek ;)