Skocz do zawartości

Czy sterowniki z Windowsa 7 i 8 są kompatybilne z 10?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Do niektórych starszych laptopów z lat 2010-2012 nie ma oficjalnych sterowników do Windowsa 10. Są jedynie do 7 i 8 w wersjach zarówno 32 jak i 64bit. Czy instalując system (Windows 10 Home 64bit) warto zainstalować sterownik do chipsetu ale dedykowany dla windowsa 7 lub 8? Będą one kompatybilne z 10? Czy w ogóle olać ten temat i ich nie instalować? 

Opublikowano

W większości wypadków nawet się nie zainstalują, bo instalator sprawdza, na jakim systemie to odpalasz.
Windows 10 powinien już w miarę sensownie dobierać sterowniki automatycznie i pobierać je z Windows Update. Jeżeli nie masz wykrzykników żadnych, albo niezidentyfikowanego sprzętu, to przy tak starym laptopie bym to olał.

Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, narmiak napisał(a):

W większości wypadków nawet się nie zainstalują

No właśnie nie dość, że się bez problemów instalują (mimo że są dedykowane dla w7 i w8), to jeszcze po ich zainstalowaniu znikają 4 wykrzykniki z menedżera urządzeń, na które windows update wcale nie pomagał. Bardziej chodziło mi o to czy coś się z tego powodu nie zjebie za jakiś czas że zainstalowałem sterowniki do starszych systemów na nowszym systemie który nie jest nawet oficjalnie wspierany w tym konkretnym laptopie.

Edytowane przez DOBRY
Opublikowano

Zalezy od urzadzenia

Jesli to sa dosc "proste urzadzenia" - typu k. dzwiekowa, urzadzenie na USB, peryferia itp. to najczesciej pasuja do Win10

Jesli to sa bardziej zlozone elementy jak np. karta graficzna - tutaj moze byc problem choc czesto pakiet ze sterownikami do Win 7,8 i 10 jest 1 a ew. zawiera w sobie poszczegolne sterowniki

Problem jaki mozesz napotkac przy instalacji sterownikow dla pierwszego przykladu to fakt, ze czesto sam instalator nie pozwala instalowac wykrywajac inny system choc sam sterownik zadzialalby. Wtedy najlepiej sciagnac same pliki sterownika (lub wydobyc z instalatora) i zainstalowac przez menedzer urzadzen. Mozna tez probowac z ustawieniem zgodnosci

Sporadycznie zdarza sie, ze sterownik jest np. modyfikowany i/lub nie jest podpisany - wtedy trzeba wylaczyc tymczasowo sprawdzanie/weryfikacje podpisu cyfrowego (jak to zrobisz, znajdziesz w Google)

Ale ogolnie tak - sterowniki z Win7/8 zazwyczaj dzialaja na Win10 czy nawet i na Win11

Sam uzywam sterów z 2015 na Win11 do HD Audio zintegrowanej :E
Mam tez stare WiFi na USB ktore czasem uzywam i sterowniki zatrzymaly sie na Win7 i te dzialaja na Win11 :E

• Upvote 1
Opublikowano
3 godziny temu, eNeSik napisał(a):

"proste urzadzenia" - typu k. dzwiekowa, urzadzenie na USB, peryferia itp. to najczesciej pasuja do Win10

Albo i nie. I problem gdy oszukują.

Np. miałem (i mam) sprawną kartę wifi na USB pod Win7. Sterowniki weszły pod Win10, ale chodziła tragicznie (z 50% gubionych pakietów, w tym seriami, ten sam komp w tym samym miejscu). Potem Win10 sam sobie ściągnął kompatybilne z Windows Update i dalej dno. W efekcie musiałem kupić nową kartę.

Prawdziwy problem będzie wtedy gdy oszustwo będzie marnie wykrywalne (np. 100% pakietów ping typowe 32 bajty +28, zaś tracona ogromna ilość przy pingach 1472). Są też inne kwiatki jak jeden pendrive fatalnie chodzący na nowym kompie z Win11 (ginący, w tym przy formacie), gdy wszystkie inne peny w 100% bez problemu.

Opublikowano
1 godzinę temu, sino napisał(a):

Albo i nie. I problem gdy oszukują.

Np. miałem (i mam) sprawną kartę wifi na USB pod Win7. Sterowniki weszły pod Win10, ale chodziła tragicznie (z 50% gubionych pakietów, w tym seriami, ten sam komp w tym samym miejscu). Potem Win10 sam sobie ściągnął kompatybilne z Windows Update i dalej dno. W efekcie musiałem kupić nową kartę.

Prawdziwy problem będzie wtedy gdy oszustwo będzie marnie wykrywalne (np. 100% pakietów ping typowe 32 bajty +28, zaś tracona ogromna ilość przy pingach 1472). Są też inne kwiatki jak jeden pendrive fatalnie chodzący na nowym kompie z Win11 (ginący, w tym przy formacie), gdy wszystkie inne peny w 100% bez problemu.

ale napisalem przeciez, ze "najczesciej". Nie napisalem, ze zawsze ;)
Po prostu metoda prob i bledow. Instalujesz, sprawdzasz i jak dziala - zapominasz

Fakt jest taki, ze sterowniki z Win7 (czy o dziwo - nawet z Vista) - moga podejsc pod Win 10/11 w wielu przypadkach

Zreszta podales przyklad totalnie niepasujący do tematu

Karta WiFi ktora gubila pakiety i byla felerna tak ze sterownikami Win7 jaki i Win10 - swiadczy o problemie z karta :)
Pendrive ktory ma problem pracowac pod systemem Win11 - coz - nie ma tu mowy o starszych sterownikach bo de facto - zainstalowane sa systemowe, standardowe do obslugi tego typu pamieci

Wiesz, temat dotczy instalacji sterownikow przygotowanych dla starszych systemow, na systemach nowszych :E

Opublikowano (edytowane)

Z win8 czasem pasują, win7 w większości nie.

Edit: żeby nie było, testowane na kilku modelach słuchawek na USB ze swoimi "kartami" dźwiękowymi oraz na komputerze, gdzie płyta główna straciła wsparcie na win8 właśnie.

Edytowane przez LeBomB