Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
13 godzin temu, Krisol napisał(a):

@bluebart

Przecież to bez znaczenia bo to jednolita masa, połóż tak jak będzie wygodniej.

BTW ta tamka dla AM5 coś w ogóle daje poza względem estetycznym? Z tego co wiem tylko na LGA1700 jest ten problem z wyginaniem IHS.

Mozliwe ze nie daje %-)

Szczerze to pewnosci nie mam. Bardziej chodzi o wzgledy estetyczne.

20250926_165734.jpg

Opublikowano

PTM nie ma ani topowej wydajności ani dożywotniej stałej wydajności. Traci swoje właściwości jak każda pasta tylko wolniej.

Nawet podkładki bazujące na węglu też z czasem stracą wydajność bo mają w składzie do 30% silikonu.

• Upvote 1
Opublikowano

Nie wypływa i to najważniejsze. U mnie w ps4 będą już ze dwa lata jak wrzuciłem ptm i nadal jest bajka. 

Wcześniej co roku jak nic wymiana: arctici, gelidy, grizzly, wszystko po takim czasie już było kaput.

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Miś Koralgol napisał(a):

A są jakieś wady takiego zastosowania (na IHS)? 

Wysoka skuteczność, dożywotnia wydajność, łatwość usuwania, brak konieczności rozsmarowywania... O czymś nie wiem?

Nie ma. Jedynie rzadziej będziesz zaglądał pod procesor.

Niby XFX ma PTMa fabrycznie, ale coś czuję, że trzeba będzie dokupić Gelida do GPU :(

image.thumb.png.b3c20a6a1441bc5ebb84175f85d4452c.png

Edytowane przez bluebart
Opublikowano (edytowane)
W dniu 27.09.2025 o 15:02, bluebart napisał(a):

1000011293.jpg

1.png

Widok z oczu skoczka samobójcy :E 

5 godzin temu, Miś Koralgol napisał(a):

A są jakieś wady takiego zastosowania (na IHS)? 

Wad nie ma po prostu niepotrzebne marnowanie materiału ;) na ihs ci się pasta nie zdegraduje tak szybko jak na gołych rdzeniach i odchodzi temat hotspotu więc śmiało można smarować zwykłą, ja tak robie, ptma kładę tylko w laptopach a w desktopie tylko na rdzeń karty a pod ihs najlepiej dać metal np w przypadku skalpowania cpu.

Edytowane przez Send1N
  • Haha 4
Opublikowano (edytowane)

Tak sobie przeglądam amazona i jestem w szoku jak widzę ceny produktów Thermalright...

Ich wersja PTM czyli THERMALRIGHT Helios (13,90zł z darmową wysyłką): https://www.amazon.pl/dp/B0CCRJGLC6
Ich pasta termoprzewodząca:
Thermalright TF7 2g (9zł z darmową wysyłką): https://www.amazon.pl/THERMALRIGHT-TF7-termoprzewodząca-radiatorów-przewodność/dp/B0BPL8YZWW?th=1

Thermalright TF4 4g (10,90zł z darmową wysyłką): https://www.amazon.pl/THERMALRIGHT-TF7-termoprzewodząca-radiatorów-przewodność/dp/B0BKV53Y87?th=1

Dla przypomnienia test TF7  na igorslab.de: https://www.igorslab.de/en/thermal-paste-details/?id=16
Dodatkowo test TF4 też na igorslab.de: https://www.igorslab.de/en/thermal-paste-details/?id=30
Porównanie TF4 z Gelidem GC-4 (TF4 wypada podobnie, TF7 lepiej): https://www.igorslab.de/en/thermal-paste-comparison/?ids=18%2C30

Chwilowo z "ich" PTM nie widzę wersji dla AMD. Może pojawi się z czasem.

Z chłodzeń widzę Phantom Spirit 120 za 146,30zł czy też wodne Thermalright Aqua Elite 360 i Thermalright Frozen Prism 360 po ~200zł.

Nieźle co @Send1N?

NOICE.jpg.24ab5e568d3f69cd7fc9f7ef8dcba3a3.jpg

Edytowane przez Lameismyname
  • Upvote 4
Opublikowano

Niktórzy i tak w tym przypadku wolą kupić 4x droższe chłodzenia noctua które będzie miało taką samo wydajność :E jedyne co TR ma lipne to stockowe wentyle które można podmienić za 50zł (2x arctic p12) ;) 

Opublikowano (edytowane)

Okaże się po czasie jakie naprawdę są :E Ostatnio pojawił się godny rywal dla phantoma spirit (pure rock 3 pro) cena ta sama, jedna rurka mniej ale za to ma pure wignsy 3 ;) 

Edytowane przez Send1N
Opublikowano

Przecież przy Noctua właśnie za wentyle się tyle płaci, a nie kawałek aluminium...

NH-U14S kupiłem za 300zl, z czego sam wentylator kosztuje 145zl, dodajmy do tego teraz sam radiator, dożywotnie darmowe wsparcie dla socketow, pastę NT-H1, 6 lat gwarancji i akcesoria.

Thermalright nie ma dobrych wentylatorów, przynajmniej tych które sprzedaje wraz ze swoimi chłodzeniami. Dlatego jest taki tani.

Opublikowano
12 minut temu, Kadajo napisał(a):

NH-U14S kupiłem za 300zl

Te chłodzenia miały premierę w 2013 roku - jak wtedy dałeś 300zł, to tak jakbyś na dzisiejsze czasy dał 900zł xD 

A tak na serio, jest na tyle konkurencja z markami i produktami aby każdy wybrał coś pod swoje oczekiwania.
Ja uważam, że taki Phantom Spirit 120 za te ~140zł to jest cios. Wentyle? Chwilowo testuje fabryczne, jak dla mnie OK, a w swojej budzie już przerobiłem Arctic, Noctua, BeQuiet, Corsair itd.
Jeżeli skończy im się żywotność? To kupię nowe, inne. Chłodzenie dla mnie ma fajny design, jakościowo jest przyzwoite, cena-jakość-wydajność miazga.
Co do kompatybilności i tak od 7gen intela omijam intela, a AMD ma ciągle te same rozstawy, więc wątpię aby coś się zmieniło przykładowo z AM6.

• Upvote 1
Opublikowano

Apple wykorzystuje swoja pozycje i ekosystem. Wcale im się nie dziwie.

A ty czemu nie kupiłeś 7800x3D albo 5800x3D zamiast 9800x3D które pod względem cena/wydajność wypadają lepiej ?

9377f0179bb91f44cabbf881c67b7907.thumb.png.c9acae58690f013c6b47f42652c32db0.pngfc9b099fef44617ef41f099adc2aeb96.thumb.png.74f09f4213e0ecf4eb340b9784e0590b.png

Ten procesor jest jednym z najmniej opłacalnych na rynku :E

Można by tak bez końca się przekomarzać w sumie.

Wszytko się rozbija przede wszystkim o wymagania.

Jak masz niskie wymagania to zazwyczaj wydasz znacznie mniej kasy i vice versa.

Opublikowano
58 minut temu, Kadajo napisał(a):

Apple wykorzystuje swoja pozycje i ekosystem. Wcale im się nie dziwie.

A noctua nie

59 minut temu, Kadajo napisał(a):

A ty czemu nie kupiłeś 7800x3D albo 5800x3D zamiast 9800x3D które pod względem cena/wydajność wypadają lepiej ?

W momencie kiedy wymieniałem Ryzena 7500F miałem już podstawkę AM5 - jak wiadomo w realnych scenariuszach ten procesor ma zbliżone osiągi do 5700X3D/5800X3D, poza tym cofać się na martwe AM4 jak jakiś czas temu się z niego uciekło? 
Odnośnie 7800X3D vs 9800X3D ja procesor kupiłem 14.04.2025
7800X3D.thumb.png.286fb7e1ed2fa95161281020f6eb217b.png

9800X3D.thumb.png.9c89633ec6b01e2ecc301b04d7258b11.png

Wtedy
 realnie 7800X3D chodziły po 1900-2000zł, 9800X3D po 2400-2500zł.

Moje zamówienie:
9800X3DZAM.png.25100c7c3284a2f6dd1e38f2c65b62fb.png

To chyba wszystko wyjaśnia ;) 

Na dzień dzisiejszy sytuacja jest inna... 7800X3D za 1250zł, a 9800X3D za 1850zł.
Gdybym przesiadkę robił dzisiaj, to wziąłbym na pewno 7800X3D i cieszył się z zaoszczędzonych 600zł xD 
Żeby być szczerym, gdybym zrobił downgrade do 7500F też byłbym zadowolony ;) 

Godzinę temu, Kadajo napisał(a):

Wszytko się rozbija przede wszystkim o wymagania.

Jak masz niskie wymagania to zazwyczaj wydasz znacznie mniej kasy i vice versa.

Ty sugerujesz, że mam niskie wymagania, ja równie dobrze mogę stwierdzić, iż Ty masz wysokie :) 
I obaj możemy mieć i nie mieć racji jednocześnie. Nieważne.

Jeżeli kupuję chłodzenie, które de facto nie jest kosmiczną technologią tylko plątaniną kilku rurek, blaszek, jest wykonane przyzwoicie, wizualnie mi się podoba, akustycznie mieści się w moich normach i kosztuje 1/3 tego co inne o lepszych ale zbliżonych parametrach czemu miałbym nie być z niego zadowolony? Jak to mawiają amerykanie "bang for the buck". Ja wiem, za jakość premium płaci się premium ale nie każdy tego "premium" potrzebuje. Sprzętem na tyle żongluję jak niejeden z forumowiczów i mam z tego frajdę, więc nawet jak wyjdzie AM6 i zmienią rozstaw dziurek, a firma się wypnie z przelotkami to sprzedam chłodzenie kupie inne - bez sentymentu. Ty kupujesz "raz a dobrze" i cenisz sobie święty spokój z przerzucaniem gratów - rozumiem i szanuję.

Ja nie lubię produktów Noctua za kolorystykę, po prostu nie jest mi w smak krem+brąz. 
Ostatni raz jak miałem coś tej firmy, był to wentylator Noctua Redux na chłodzeniu CPU i jak patrzyłem przez szybkę PCta, który stoi mi na biurku nawet ta szarość była słaba - pasowała zupełnie do niczego. 
Co kto lubi. Są gusta i guściki.

Opublikowano
2 godziny temu, Kadajo napisał(a):

Przecież przy Noctua właśnie za wentyle się tyle płaci, a nie kawałek aluminium...

Jak odliczysz cenę dwóch wentyli z nh-d15 G2 to i tak wychodzi 300zł za sam "kawałek aluminium" :E za taka kwotę można nawet kupić nowe aio ;) 

• Upvote 1