Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, Send1N napisał(a):

Jak odliczysz cenę dwóch wentyli z nh-d15 G2 to i tak wychodzi 300zł za sam "kawałek aluminium" :E za taka kwotę można nawet kupić nowe aio ;) 

Wiesz oni wyprofilowali te aluminiowe łopatki na wzór sowich piór, to musi kosztować xD 

• Haha 1
Opublikowano
4 minuty temu, Lameismyname napisał(a):

A noctua nie

Chyba nie, jak sam zauważyłeś rynek chłodzeń klasycznych ma sporo konkurencji, a i sam w sobie jest od lat spychany przez AIO.

Noctua bardziej się ceni, bo zna swój target który jest specyficzny. Pytanie jak dobrze na tym wychodzą, odpowiedz w sumie niby jest w nowym chłodzeniu i jego cenie, ale wiadomo ze nie można być tego pewnym.

Fajnie, że wyjaśniłeś temat procka :D

9 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Ty sugerujesz, że mam niskie wymagania, ja równie dobrze mogę stwierdzić, iż Ty masz wysokie :) 
I obaj możemy mieć i nie mieć racji jednocześnie. Nieważne.

To znaczy nie chodziło mi o to ze ktoś nie ma racji albo że wysokie lub niskie wymagania są czymś złym. One raczej wychodzą z potrzeby.

I jedne i drugie maja racje bytu.

11 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Jeżeli kupuję chłodzenie, które de facto nie jest kosmiczną technologią tylko plątaniną kilku rurek, blaszek, jest wykonane przyzwoicie, wizualnie mi się podoba, akustycznie mieści się w moich normach i kosztuje 1/3 tego co inne o lepszych ale zbliżonych parametrach czemu miałbym nie być z niego zadowolony? Jak to mawiają amerykanie "bang for the buck". Ja wiem, za jakość premium płaci się premium ale nie każdy tego "premium" potrzebuje. Sprzętem na tyle żongluję jak niejeden z forumowiczów i mam z tego frajdę, więc nawet jak wyjdzie AM6 i zmienią rozstaw dziurek, a firma się wypnie z przelotkami to sprzedam chłodzenie kupie inne - bez sentymentu.

No i to jest właśnie to. To są twoje wymagania, dodatkowo z tego co piszesz poparte doświadczeniem, przerobiłeś "wszytko" i stwierdziłeś co dokładnie cię zadowala. Bardzo dobrze.

Najważniejsze, że jesteś zadowolony.

14 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Ty kupujesz "raz a dobrze" i cenisz sobie święty spokój z przerzucaniem gratów - rozumiem i szanuję.

Właśnie. I tez do tego doszedłem metoda prób, po prostu kupując Noctue zostałem uderzony nie tylko jakością wykonania i podejściem do gwarancji czy wsparciem, ale przede wszystkim kultura pracy która dla mnie była najważniejsza.

16 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Ja nie lubię produktów Noctua za kolorystykę, po prostu nie jest mi w smak krem+brąz. 
Ostatni raz jak miałem coś tej firmy, był to wentylator Noctua Redux na chłodzeniu CPU i jak patrzyłem przez szybkę PCta, który stoi mi na biurku nawet ta szarość była słaba - pasowała zupełnie do niczego. 
Co kto lubi. Są gusta i guściki.

Rozumiem to jak najbardziej i chociaż ja raczej do takich rzeczy mam prawie ze stosunek obojętny to mi się te kolory nawet podobają, ale to chyba już "odruch" że po prostu wiem o jaki sprzęt chodzi. To zapewne dlatego wybrali takie "barwy".

Nie wiem jak inni, ale ja Noctue cenie nie za wydajność, ale ze profile głośności i to ze oni wszystko optymalizują pod cisze, a nie czysta, maksymalna wydajność. A jest to coś, o czym prawie zawsze się zapomina rozmawiając na ich temat. Gdybym szukał maksymalnej wydajności zapewne patrzyłbym na AIO, a nie klasyczne chłodzenie powietrzem.

I tak oczywiście, najprawdopodobniej można bardzo zbliżone "osiągi" złożyć samemu i pewnie nawet taniej. Ale po co mam to robić jak Noctua ma dla mnie gotowy produkt i wcale nie widzę nic złego w tym aby zapłacić im extra za fatygę skonstruowania tego wszystkiego i researchu.

I żeby nie było ze ciągle ta Noctua, możecie sobie tutaj wstawić dowolną firmę "premium" która produkuje sprzęt.

Apple, Focal, Naim Audio itd.

21 minut temu, Send1N napisał(a):

Jak odliczysz cenę dwóch wentyli z nh-d15 G2 to i tak wychodzi 300zł za sam "kawałek aluminium" :E za taka kwotę można nawet kupić nowe aio ;) 

To nowe chłodzenie, czekaj na dobra cenę i tyle ;)

Wszytko co nowe kosztuje extra.

• Upvote 2
Opublikowano

No jeśli dla ciebie dobra cena to 100zl czy coś w tym stylu to niedoczekanie.

To tak jakby oczekiwać ze Iphone będzie za 2 tys zl 

Ja mówię o dobrej cenie jak na Noctue.

Mam realne oczekiwania, a nie marzenia :cool:

Tutaj masz historie cenowe 3 chłodzeń Noctua, na podstawie tego myślę można spokojnie wyciągnąć wnioski jaka cena byłaby "atrakcyjna".

image.thumb.png.b8d8e42c510ec8cafe3964ef496681e1.png

image.thumb.png.0beeee4e39472791402b0ca2d9a4485f.png

image.thumb.png.4bc351c8bde43c679a597e7eee612818.png

Widać przy okazji jak na dłoni jak ceny poszybowały w kosmos. Ale to akurat już problem nie tylko Noctu'y.

Opublikowano

@Kadajo Fajnie wymienić poglądy, z kimś kto ma je miejscami wręcz odwrotne ale mimo wszystko istnieje jakaś wzajemna nić zrozumienia.

2 godziny temu, Kadajo napisał(a):

I żeby nie było ze ciągle ta Noctua, możecie sobie tutaj wstawić dowolną firmę "premium" która produkuje sprzęt.

Apple, Focal, Naim Audio itd.

Jedna kwestia na którą chciałbym na końcu zwrócić szczególną uwagę - trzeba się bacznie przyglądać co się kupuje, za ile i czy jest tego warte. 
Jest pewien dystans między byciem konsumentem premium, a byciem jeleniem i nie wolno tego dystansu przekraczać dla dobrego samopoczucia ;) 
Zdrowy rozsądek, to podstawa. Znowu szanujmy tych, co reputację budowali latami i która to niesie coś za sobą ale też bezgranicznie się na tym nie opierajmy, bo nawet najlepsi potrafią zmienić kurs i w kulki walić ;) 

• Thanks 1
Opublikowano

Jedyna "wadę" swojego aktualnego podejścia widze taka ze ciężko mi jest "dla sportu" teraz coś wymienić, już nawet pomijając te ceny.

Mam zestaw z którego jestem tak zadowolony ze jakakolwiek zmiana (może oprócz GPU przez przejście na 4K) to trochę fanaberia.

A może zdziadziałem po prostu :hihot:

• Haha 1
Opublikowano
Godzinę temu, Kadajo napisał(a):

No jeśli dla ciebie dobra cena to 100zl czy coś w tym stylu to niedoczekanie.

To tak jakby oczekiwać ze Iphone będzie za 2 tys zl 

Nie no tyle to nie xD to chłodzenie nie jest warte więcej jak 300zł jeżeli chodzi o wydajność jaką prezentuje bo jest ona na poziomie phantoma spirit ;) za 3 stówy można kupić ALF III pro 240 lub w okolicy 350 navisa 360 więc o jest chyba opcja tylko dla fanów tej marki bo innego wytłumaczenia nie widzę :thumbup:

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Kadajo napisał(a):

Jedyna "wadę" swojego aktualnego podejścia widze taka ze ciężko mi jest "dla sportu" teraz coś wymienić, już nawet pomijając te ceny.

Mam zestaw z którego jestem tak zadowolony ze jakakolwiek zmiana (może oprócz GPU przez przejście na 4K) to trochę fanaberia.

A może zdziadziałem po prostu :hihot:

No tak widzę jak gnijesz na tym starym pięcioletnim i7 to mnie by już dziesięć razy ciekawość zżarła i bym się skusił na upgrade.
Wiesz... ja też mógłbym teraz siedzieć na R7 5800X którego miałem jeszcze w tamtym roku ale doszedłem do wniosku, że czas pójść w nową podstawkę i nowe mobo z gwarancją.

Ja bym na Twoim miejscu pchnął CPU + RAM + MOBO póki coś warte i wszedł niedrogo w AM5. Może też przy okazji trochę funu podłapiesz, a nie jak piernik będziesz siedział na tym co masz, aż Ci styki pośniedzieją na mobasie xD 

24 minuty temu, Send1N napisał(a):

Nie no tyle to nie xD to chłodzenie nie jest warte więcej jak 300zł jeżeli chodzi o wydajność jaką prezentuje bo jest ona na poziomie phantoma spirit ;) za 3 stówy można kupić ALF III pro 240 lub w okolicy 350 navisa 360 więc o jest chyba opcja tylko dla fanów tej marki bo innego wytłumaczenia nie widzę :thumbup:

Jak kupowałem Phantom Spirita 120 założyłem, że chce możliwie najlepsze (najwydajniejsze) chłodzenie powietrzne ale rozsądne cenowo.
Moim "następnym" przystankiem za ok. 350zł byłby właśnie ALF III Pro 360 ale jednak się nie odważyłem jeszcze na AiO.

Edytowane przez Lameismyname
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

W przypadku twojego cpu gdybyś chciał sprawdzić sobie wodne jak najbardziej ma sens bo w końcu ta generacja robi z niego użytek że tak powiem, w przypadku kilku poprzednich (PO ZEN+) sens pakowania aio do modeli 6/12 czy 8/16 był żaden ;) jeżeli już to tylko dla wyglądu tak jak sam to zrobiłem :E 

Edytowane przez Send1N
  • Thanks 1
Opublikowano

@Send1N W tym momencie mam na procku CO -30, nastawy i limity domyślne.
W stresie to może obija mi się o 70*C przy cichej pracy chłodzenia... jest sens dokładać ponad 200zł w AiO?

No wydaje mi się, że nie, chociaż i tak pewnie głupi to zrobię prędzej czy później, bo ciekawość xD 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Czy jest sens? no ciężko powiedzieć wiem tylko tyle że aio na 9800x3d potrafi dać o 10 stopni niższe temperatury niż najlepsze na rynku chłodzenie powietrzne a tu już coś ;) na poprzednich gen to była praktycznie różnica błędu pomiarowego.

Edytowane przez Send1N
  • Upvote 1
Opublikowano

@Send1N Mam tego świadomość. Nie kuś diable xD 
Podświadomie wiem, że kiedyś u mnie AiO 360tka wyląduje, tym bardziej patrząc na dostępne miejsce w mojej budzie.
Jeszcze chyba do tego nie dorosłem, ponadto PS120 chodzi teraz za ~140zł więc swojego musiałbym puścić pewnie w okolicy połowy ceny co go kupiłem, więc mój wewnętrzny Janusz nie godzi się na taki zabieg xD 

• Like 1
Opublikowano

Ja tam póki co zostaję przy dwuwieżowcach. Moim zdaniem ładniej się prezentują i lepiej wypełniają wnętrze obudowy. Jeżeli chodzi o wydajność, to również jest ok, jeżeli wentyle porządnie się rozkręcą (~2400 rpm). Przez cały rok mam 4.7 GHz na wszystkich rdzeniach. Latem próbowałem wyżej, ale przy 30-32 stopniach na zewnątrz nie dałem rady utrzymać nawet 4.75. Teraz CPU spokojnie idzie na 4.8 przy napięciu 1.3625.

Opublikowano

To fakt, ale to raczej tylko dla wyników-benchmarków. Wszystkie wentyle na maksa i jazda. W grach czy coś mogę ustawić 4.7-4.8 GHz z normalną krzywą i bardziej słychać wtedy tylko grafikę. Na pulpicie i przeglądarce oczywiście cisza:)

Opublikowano (edytowane)

PTM trio. Upsiren 4x6cm (7,5zł), Gelid HeatPhase Ultra 4x4cm (9zł), Helios V2 4x6cm (15zł). Cenowo różnie, a w sumie wyglądają tak samo. Helios niby najgrubszy 0.25mm. Heilos się wydaje najciemniejszy bo zdjąłem folie, a te 2 pozostałe mają folie i to taką mleczną

JgpPtxR.jpeg

Edytowane przez Michaelred
  • Like 1
Opublikowano
18 minut temu, wrobel_krk napisał(a):

Na Ali to masz podróbki bardzo często 

Zwykłego PTMa bałbym się brać z Ali bo to "hit&miss".
Może z "markowymi" Gelidami czy tam Thermalrightami sytuacja lepiej wygląda i ich tak nie podrabiają.
Chociaż pasty Arctica to na potęgę podrobione krążą w obiegu... pewnie część sklepów nieświadomie je sprzedaje.

Opublikowano
7 godzin temu, CozyHog napisał(a):

Ja tam póki co zostaję przy dwuwieżowcach. Moim zdaniem ładniej się prezentują i lepiej wypełniają wnętrze obudowy. Jeżeli chodzi o wydajność, to również jest ok, jeżeli wentyle porządnie się rozkręcą (~2400 rpm). Przez cały rok mam 4.7 GHz na wszystkich rdzeniach. Latem próbowałem wyżej, ale przy 30-32 stopniach na zewnątrz nie dałem rady utrzymać nawet 4.75. Teraz CPU spokojnie idzie na 4.8 przy napięciu 1.3625.

6 godzin temu, ShaDow_Pro napisał(a):

2400rpm, ja bym tego nie zniósł, 1500 rpm na większości wentylatorów 120 już się robi mocno głośno, a co dopiero 2400 %-)

Ja z moimi 800rpm ...

kto-kounotoritoken.gif