Komputronik - Reklamacja, gwarancja, czas rozpatrzenia
-
Ostatnio przeglądający 0 użytkowników
- Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
-
Popularne tematy
-
Najnowsze posty
-
Przez Meistero · Opublikowano
Cześć, Zmagam się od dłuższego czasu z problemem w jaki wariant pójść jeśli chodzi o rozwiązanie sieciowe(czy to systemowe czy mieszane) aby stworzyć w mieszkaniu 50m2(pokój/kuchnia/salon): - główną sieć domową, bez zakłóceń przy ewentualnych testach, zmianach ustawień itp. [ główna sieć miała by działać tylko dla urządzeń po WiFi - smart tv, laptopy, smartfony] - sieć wydzieloną na potrzeby: a) głównego PC (workstacji), laptopa podłączonego po ethernecie [ lokalizacja pokój] b) serwera plików NAS w oparciu o Xpenology-DSM w wariancie: instalacja natywna/instalacja jako VM na Proxmox VE c) ewentualnej kamery IP zasilanej po PoE Poniżej opis sieci, posiadanych urządzeń: 1. Światłowód symetryczny 1000/1000 Mb/s zakończony ONT-ZTE z wyjściem ethernet 2,5 Gb/s 2. Router ZTE H3640 wraz z Wifi 6 od dostawcy Inea 3. W mieszkaniu z salonu poprowadzona pojedyncza skrętka kat. 6 do smart tv oraz z salonu do drugiego pokoju 2 x skrętka kat. 6. 4. Komputer mini PC na płycie Asus H370i (2 x gigabit LAN) + i7-8700 6c/12+32GB DDR4+256gb nvme+512gb nvme+Wd Red Plus 4TB Obecnie na mini PC mam postawiony Proxmox VE z zainstalowanym Xpenology z DSM 7.2 jako na ze skonfigurowanym dyskiem SSD NVME 512GB do szybszego dostępu do zdjęć oraz dyskiem 4TB jako główny magazyn i backup. Na Proxmox mam też zainstalowany Sophos Firewall, który używałem testowo w konfiguracji: router->mini PC z Sophos(wpięty pod LAN 1 jako WAN) i wyjście z LAN2 jako LAN->PC/Laptop po ethernecie Pierwszym i głównym moim dylematem jest to w jakie urządzenie zaraz za ONT zainwestować jeśli chodzi o bramę sieciową/ew. Firewall sprzętowy lub Firewall z wykorzystaniem VM Sophos lub natywnej instalacji Sophos Firewall Home Edition. Na pewno jako punkt styku Internetu z domową siecią chciałbym wsparcie: IPS/IDS(DPI); AV; URL; QoS - które zapewniają wytypowane przeze mnie bramy takie jak: UCG-Ultra/UCG-Max/UCG-Fiber/UDM-SE oraz Firewall Sophos HE czy Hillstone A200. Dodatkowo chciałbym też mieć wsparcie SSL - co sprowadzało by się do użycia jako urządzenie brzegowe tylko: Sophos Firewall HE lub Hillstone A200 wraz z odpłatnymi licencjami: IPS, AV, URL, QoS, IPR, C2 and Sandbox( ok. 1100 zł/rok) Z tego co się zorientowałem dobrze byłoby pójść w ekosystem Unifi: UCG-Max/UCG-Fiber ew. UDM-SE(jako brama) z dyskiem ssd nvme(UCG) lub HDD dla UDM-SE na potrzeby monitoringu + APek np. U 6Lite + kamera IP np. G5/G6 Turrent Ultra. Unifi na pewno dobrze się sprawdzi po wydzieleniu głównej sieci VLAN dla sieci domowej, będę miał fajny interfejs i zarządzanie zdalne ale nie będę miał deszyfracji SSL/TLS - na której mi zależy. Czy w tej sytuacji pozostaje mi pójście w kierunku podłączenia mini PC z Sophos Firewall jako urządzenia brzegowego robiącego jako router(routing, nat...) oraz jako firewall z SSL po odpowiednim skonfigurowaniu. Czy warto pokusić się aby taki Sophos był postawiony na Proxmox VE czy lepiej jako natywna instalacja na mini PC? Drugim droższym rozwiązaniem z coroczną subskrypcją byłby Hillstone A200 robiący jako router i NGFW z SSL - ale tutaj mam pewne obawy jakie urządzenie typu AP będzie odpowiednie( wiem, że Hillstone nie mam w ekosystemie APeka), nie wiem jak z kamerami IP. Wiem, że sprzętowy firewall czy programowy firewall postawiony na mini PC byłby najlepszym rozwiązaniem na pierwszym ogniu styk Internetu z siecią lokalną ale czy na pewno jst to najlepsze rozwiązanie w moim przypadku gdy w planie chcę korzystać z funkcji Protect i mieć możliwość nagrywania z kamery....? W jaki sposób powinienem skonfigurować sieć/połączyć fizycznie całość gdybym poszedł w kierunku bramy sieciowej UCG/UDM i chciał mieć inspekcję SSL - czy to będzie tak wyglądało: ONT->brama UCG lub UDM: - główna sieć - APek - kamera IP -mini PC z Sophos/Hillstone A200 -->PC/Laptop po ethernecie Wówczas miałbym Firewalla dla urządzeń typu PC(workstacji oraz laptopa podłączonego po ethernecie i mógłbym korzystać z dobrodziejstw SSL powiedzmy w wydzielonej sieci DMZ stanowiącej mój HomeLAB) --> czy to dobry pomysł? Kolejny pomysł to zrezygnowanie z Firewalla NGFW i tym samym inspekcji SSL i pozostanie tylko z urządzeniami z ekosystemu UNIFI --> co sądzicie ? Będę wdzięczny za wasze rady, opis doświadczenia z Unifi, firewallami NGFW. Dodam, że przerobiłem interesujące mnie materiały z admin akademii : https://www.youtube.com/watch?v=xXrZ5VM4-8k https://www.youtube.com/watch?v=zDzoRzatRmA -
Przez Puzoniusz · Opublikowano
Po południu się pewnie znajdą z nową lepszą ceną - tak mnie na astrala chcieli zrobić - dostalem powiadomienie ze albo doplacę albo mi anulują bo bład cenowy bleble( taa 6950zl za astrala 5080 to błąd cenowy przecież 😁) -
Przez j4z · Opublikowano
Miałem 2x 5080. Obie terkotały i huczały jak sowy. -
Przez Reddzik · Opublikowano
Dobrze, ja mam ją z innej promocji za ok 34zł za podstawkę, ale jestem na samym początku gry, teraz na tym kompie co mam to nie narzekam na działanie, ostatnio były poprawki i patche, dodali też ulepszone RT -
Przez tomcug · Opublikowano
Nic nie daje, nie zauważysz 2% różnicy przy jakimkolwiek FPS. Na NVIDII na różnych sztukach tego samego modelu z lepszym lub gorszym krzemem możesz mieć te 2% różnicy. I co z tego?
-
-
Aktywni użytkownicy
Rekomendowane odpowiedzi