caleb59 100 Opublikowano 20 godzin temu Opublikowano 20 godzin temu @skunRace 27.07.2024 o godzinie 19:26 i 35 sekund. 1
Quassar 16 Opublikowano 20 godzin temu Opublikowano 20 godzin temu (edytowane) 20 minut temu, Zas napisał(a): A wszędzie tak chwalą te Asusy, sam brałem go pod uwagę jako jedyny model 4070 wart zakupu (no, może jeszcze budżetowo Panther albo GamingPro)... Dobrze, że ostatecznie nic nie kupiłem... Swoją drogą nie miałem pojęcia, że teraz tyle uniwersalnych padów na rynku . Ale z tego co czytam, opinie mieszane - podróbki/schną/wyparowują... To już wolę kupić sprawdzoną pastę... chociaż na pewno aplikacja na GPU jest trudniejsza niż na CPU Oczywiście nawet najlepszej marce pada czasem sprzęt... ja np mam starego GTX 670 od EVGA którego teraz włożyłem do budy bo mój obecny 6 letni EVGA 2070 RTX padł pare dni temu I sam kupie od asus tuf albo strix model z seri 5000 jak tylko sie pojawi. Raczej nie uwierzę osobie co powie że jest firma której nigdy żadne sprzęt się nie psuje.... Pozdro dla myślących. Edytowane 20 godzin temu przez Quassar
maxmaster027 68 Opublikowano 20 godzin temu Opublikowano 20 godzin temu https://allegro.pl/oferta/pasta-pad-na-cpu-gelid-heatphase-ultra-amd-ph-gc-01-a-15058197383 to wydaje sie ok, jak jest hotspot +20C to musisz rozberac nie ma innego wyjscia
skunRace 108 Opublikowano 20 godzin temu Opublikowano 20 godzin temu 27 minut temu, Quassar napisał(a): Oczywiście nawet najlepszej marce pada czasem sprzęt... ja np mam starego GTX 670 od EVGA którego teraz włożyłem do budy bo mój obecny 6 letni EVGA 2070 RTX padł pare dni temu I sam kupie od asus tuf albo strix model z seri 5000 jak tylko sie pojawi. Raczej nie uwierzę osobie co powie że jest firma której nigdy żadne sprzęt się nie psuje.... Pozdro dla myślących. Przecież tutaj nie chodzi o padanie sprzętu, tylko o to, że producenci tacy jak Asus stosują gównianą pastę. Trzeba ją wymieniać nie raz już po kilku miesiącach od zakupu nowej karty, co jeszcze nie dawno byłoby nie do pomyślenia. 1
Boldwyn 4 Opublikowano 19 godzin temu Autor Opublikowano 19 godzin temu Dzięki za wszystkie uwagi, zobaczę jak w najbliższym czasie się będzie zachowywać i najwyżej wymienię pastę na pad + termopady, na razie i tak jest sporo lepiej (najbardziej mnie te ~100 stopni na hotspocie niepokoiło).
Kadajo 321 Opublikowano 19 godzin temu Opublikowano 19 godzin temu 1 godzinę temu, Boldwyn napisał(a): @skunRace raczej nie przez obudowę, na otwartej jest w zasadzie tak samo (ok 70RPM mniej) - Fractal Design Meshify C, 2x120mm z przodu i 2x120mm wyciągające (góra+tył). Pastę rozsmarowałem po rdzeniu, BIOS performance. Właśnie ze to przez obudowę a dokładniej przez filtr, który ma z przodu. Co do samej karty ja mam zwykłego Ti TUF i miałem ten sam problem, po zdjęciu chłodzenia okazało się ze pasta nie była nawet na całym rdzeniu: Po wymianie pasty karta chodzi jak marzenie, a po wyjęciu filtra z przodu Meshify C (tak, mam ta samą obudowę co ty) problem z temperaturami jak i głośnością karty znikną, nawet po OC. Dodać też trzeba ze 70 Ti TUF (Super tez) to wyjątkowo małe karty jak na 4070 Ti stąd niestety gorsze chłodzenie. Maja trochę trudniej, ale jeśli pasta jest dobrze nałożoną a buda porządnie chłodzona nie ma żadnego problemu. Podejrzewam ze, podobnie jak ja wybrałeś TUF'a m.in. dlatego ze wlazł ci do tej obudowy. Co do mojej konfiguracji wentylatorów w budzie: 3 z przodu, 2 u góry, 1 z tylu.
Zas 18 Opublikowano 16 godzin temu Opublikowano 16 godzin temu (edytowane) Oby mój RTX od MSI jeszcze podziałał, na samą myśl o szukaniu i wybieraniu czegoś nowego, co nie okaże się crapem, niedobrze mi się robi.... A przecież choćby ten mój dziewięcioletni zasilacz powinienem już dla bezpieczeństwa podmienić... Edytowane 16 godzin temu przez Zas
Karro 35 Opublikowano 14 godzin temu Opublikowano 14 godzin temu (edytowane) 4 godziny temu, Kadajo napisał(a): Właśnie ze to przez obudowę a dokładniej przez filtr, który ma z przodu. Co do samej karty ja mam zwykłego Ti TUF i miałem ten sam problem, po zdjęciu chłodzenia okazało się ze pasta nie była nawet na całym rdzeniu: Po wymianie pasty karta chodzi jak marzenie, a po wyjęciu filtra z przodu Meshify C (tak, mam ta samą obudowę co ty) problem z temperaturami jak i głośnością karty znikną, nawet po OC. A ilu krzykaczy mówiło że to nie możliwe że obudowa za 50 zł że zdjętym bokiem będzie miała lepsze wyniki niż najdroższa Edytowane 14 godzin temu przez Karro
Send1N 232 Opublikowano 7 godzin temu Opublikowano 7 godzin temu 8 godzin temu, Zas napisał(a): A przecież choćby ten mój dziewięcioletni zasilacz powinienem już dla bezpieczeństwa podmienić... Jedna z bzdur powielanych na forach
wrobel_krk 149 Opublikowano 6 godzin temu Opublikowano 6 godzin temu Zależy jaki zasilacz jak 9 letni w dawnych czasach polecany(wtedy słusznie)np thermalate Smart se 630w. To bym wymieniał;) 1
Send1N 232 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu Smart SE wiadomo mam ten zasilacz znów u siebie w gratach, 2 lata był u mnie ale po zmianie gtx 570 na r9 290 spadało poniżej 11.40 na pci-e i potrafiłem czasem dostać restart pc pózniej działał 6 lat u znajomego na 1660Ti bez problemów i teraz znów wrócił do mnie bo znajomy zmienił na 7700xt i na karcie co chwile migały diody od zasilania pod większym obciążeniem dopiero po ostrym cięciu zegarów aby pobór znacznie spadł przestawało wariować
Boldwyn 4 Opublikowano 2 godziny temu Autor Opublikowano 2 godziny temu (edytowane) @Kadajo właśnie sprawdzałem ze zdjętym przednim panelem/bokiem obudowy i różnica jest, ale niewielka (po lewej zamknięta, po prawej otwarta). Jeśli za jakiś czas znów temperatury wzrosną pewnie wymienię pastę na pad i termopady od razu (choć obecne wyglądały dobrze) i zobaczymy wtedy. Edytowane 2 godziny temu przez Boldwyn
Karro 35 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu Fractal ogołocony i tuf,śmiesznie to wyglada
Kadajo 321 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu @Boldwyn ciekawe, a jakie masz prędkości wentylatorów w samej budzie ? Może Super ma znacznie gorsze chłodzenie niż zwykły TUF, bo z tego co pamiętam jest od niego lżejszy. Musiałbym u siebie zrobić testy takie jak ty robisz.
Karro 35 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu Chlodzenie na pewno to samo tylko wataz inny,to i rpm dokreci
Kadajo 321 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu Nie Super ma inne chlodzenie. To TDP jest to samo 285 W
Karro 35 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu ze co niby chudsze do wyzszego watażu?
Kadajo 321 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu Jakiego wyższego watażu. Obydwie karty mają TDP 285W.
Karro 35 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu (edytowane) Maja taki PL a nie wataż ,średnio 4070ti jest 25 wat nizej. To tuf szczupaczek.4070ti Phantom Edytowane 2 godziny temu przez Karro
Kadajo 321 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu Może to kwestia większej ilości pamięci. 3 minuty temu, Karro napisał(a): Maja taki PL a nie wataż ,średnio 4070ti jest 25 wat nizej. Nie za bardzo rozumiem, o co ci chodzi. Jak obciążysz RTX 4070 Ti pod korek będzie pobierał 285 W mniej więcej. 3 minuty temu, Karro napisał(a): To tuf szczupaczek.4070ti Phantom Tak, już pisałem ze TUF jest wyjątkowo mały jak na RTX 4070 Ti.
Karro 35 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu (edytowane) 5 minut temu, Kadajo napisał(a): Nie za bardzo rozumiem, o co ci chodzi. Jak obciążysz RTX 4070 Ti pod korek będzie pobierał 285 W mniej więcej. No wlasnie o to mi chodzi,4070ti super duzo czesciej chodzi pod korek bo ma 103 a nie 104ke Tak samo jak ampere ktory dzialaly na power limicie praktycznie zawsze a ada nie a Pl moga mieć ten sam U mnie w duzym obcizeniu średnio 260 wat gdzie na super byłoby 285 Edytowane 2 godziny temu przez Karro
Kadajo 321 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu Hmm faktycznie cos w tym jest: Super: Zwykła:
Karro 35 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu Jakiś dziwny pomiar bo super ma 285 chyba ze odkrecili ale na odkręconym to i pewnie 320 nie starczy w duzym dociązeniu
Kadajo 321 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu Spike tez jest wyższy w Super. 347 vs 334 Może te dwie dodatkowe kostki VR mieszają aż tak bardzo:
Rekomendowane odpowiedzi