Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czołem

Jako, że mam już swoją kartę po gwarancji to przyszła mi taka myśl go głowy aby tam powymieniać pastę na rdzeniu i termopady na pamięciach.
Ma ktoś może w tym doświadczenie i może co nieco podpowiedzieć?

Idzie coś schrzani rozbierając taką karciochę? Na co uważać?
Jakie termopady kupić?
W jakieś rękawiczki elektroizolacyjne zainwestować?
Wszelkie uwagi mile widziane.

Opublikowano (edytowane)

Może najpierw zacznij, od tego jakie karta ma aktualnie temperatury?

Co do wymiany na rdzeniu, ludzie używają padów Honeywell PTM 7950 i są zadowoleni, tylko trzeba uważać na podbórby, jeden użytkownik z laba sprzedawał oryginalne, ale czy tutaj wyemigrował to nie mam pojęcia. Co do termopadów to nie wiem.

Dotknij kaloryfera przed rozbieraniem karty, a nie żadne rękawiczki elektroizolacyjne, które pewnie kosztują swoje, ale jak już chcesz to po taniości możesz zainwestować lub nawet takie masz w domu :E 

lateksowe-rekawice-gumowe-texxor-2225-ni

Jakieś 7 lat temu jak mi gwarancja skończyła się na strixie 970 to z czystej ciekawości, wymieniłem pastę, ponieważ pady były ok, na grizzli i co? Temperatury spadły o 1-2 stopnie, i jak niedawno byłem u Ojca to z ciekawości odpaliłem tego kompa z tym strixem, zapuściłem RDR2 i temperatury takie jak 7 lat temu. Także jak masz temperatury ok, to żadnego sensu nie widzę w wymianie.

Oczywiście że idzie coś zchrzanić, jak się ma dwie lewe ręce, brak zdolności manualnych itp itd, ale jak masz głowę na karku i jesteś lekko ogarnięty to nic złego nie powinno się stać :) 

Edytowane przez AndrzejTrg
  • Upvote 2
Opublikowano
5 godzin temu, Umpero napisał(a):

Ma ktoś może w tym doświadczenie i może co nieco podpowiedzieć?

Najważniejsze pytanie jakie powinieneś zdać to "Jakie wymiary mają pady ma mojej karcie graficznej".  Może ktoś będzie wiedział i Ci odpisze a jak nie to będziesz musiał sam zmierzyć.

Opublikowano

Lepiej najpierw rozbierz i zobacz w jakim stanie są pady, bo jak są lepkie na dotyk i się nie rozpadły przy demontażu chłodzenia to nie ma sensu ich ruszać kompletnie, wymienisz samą pastę wtedy, najlepiej od razu dać pada zmiennofazowego ptm7950 / gelid heatphase ultra (docinasz z tego pada kształt na wymiar rdzenia ściągasz folię od spodu kładziesz i dociskasz następnie ściągasz górną folię i skręcasz chłodzenie)

• Upvote 1
Opublikowano

Daj znać jakie karta ma temperatury bo może nie ma sensu w ogóle ich wymieniać.

Termopady maja różne grubości w różnych kartach więc po ewentualnym rozebraniu karty trzeba je zmierzyć suwmiarką i wtedy zamówić odpowiednie pady. 

Co do rozbierania karty to jak ktoś jest nieostrożny to zawsze coś może pójść nie tak :) np. wyrwać jakieś element elektroniczny typu kondensator czy rezystor.

Polecam poniższy kanał aby sobie pooglądać jak gość naprawia karty graficzne

https://www.youtube.com/@northwestrepair

Opublikowano (edytowane)

Powtórzę jeszcze raz, że padów nie ma sensu ruszać, jedynie sens wymiany był za czasów krypto gdzie pamięci osiągały ponad 100c na fabrycznych padach podczas kopania w 3080/3090 i po aplikacji takich gelid gp-extreme temperatura potrafiła spaść o 20c na vram'ach ale pod gry nie będzie żadnej różnicy a w tak młodej karcie pady są zapewne w dobrym stanie, pastę natomiast jak najbardziej warto odświeżyć.

Edytowane przez Send1N
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

@Umpero Robiłem wymianę pasty jakiś tydzień temu w moim 2070 Super.

Pasta dosłownie kamień, izopropanol nic nawet nie zmiękczył, musiałem ja namoczoną paznokciem zdrapywać.

Termopady sobie odpuść. Absolutnie szkoda zachodu. Dodając, że trzeba różnej grubości umieścić na różnych elementach to nie ma co sobie tym głowy zawracać bo o ile nie są poniszczone i popękane (a nie będą) to i tak nic nie zyskasz.

Z rękawiczkami też nie przesadzaj, jeżeli przed rozebraniem karty nie zamierzasz tańcować w skarpetkach po dywanie i od razu macać płyty głównej. Dotknij uziemienia w kontakcie przed rozpoczęciem rozkręcania i tyle, na 99,99% nic się nie stanie.

Odepnij 2 kabelki i uważaj by rozkręcić wszystkie śrubki bo jak pasta kamień jak u mnie to trzeba było troszkę więcej siły by heatsink odseparować.

Sprzężone powietrze się przyda by przedmuchać chłodzenie bo kurzu to od cholery u mnie było.

Hmh4tW8.jpeg

A no i jak temperatury nie są zbyt wysokie to też daj sobie spokój. U mnie jak widzisz zeszły z 88 do 65 i miałem wcześniej thermal throttling co mi trochę FPSy zjadał.

Edytowane przez muszka
  • Upvote 1