Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Mnie ciekawi dlaczego te automaty nie mogą od razu wydawać gotówki? To by było duże ułatwienie. Bo latanie z kwitami do kasjera to trochę średniowiecze.

Edytowane przez lokiju
  • Upvote 1
Opublikowano
Teraz, ryba napisał(a):

W maseczkach tez chodzilem :)

Pelne butelki jak wynosisz ze sklepu to tez zgniatasz zeby mniej miejsca zajmowaly? :E

Kto pytał? 🤔

Wypijam w parku żeby od razu wyrzucić na trawnik. 😁

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, lokiju napisał(a):

W jednym lidlu widziałem taki automat. Rozumiem, że to urządzenie wydaję kwit z, którym trzeba się później udać do kasjera by odebrać kaucję? Tak wynika z instrukcji na tym urzadzeniu. Już to widzę przed świętami jak nagle parę osób przyjdzie oddać butelki i będą chcieli dobić się do kasjerów. 

Do większych sklepów jak się idzie to zwykle od razu na zakupy. Ładujesz puste butle i jedziesz na zakupy przy okazji oddając butelki. 

Inna sprawa, że bon nie musi być zrealizowany natychmiast, możesz oddać butelki i przyjść do sklepu za tydzień i go zrealizować. W DE te bony są ważne jakoś nawet 3 lata :E 

Niektóre sieci jak np. Lidl, bony możesz realizować w całym kraju w każdym lidlu, niezależnie gdzie oddałeś butelki.

Ogólnie początki na pewno będą trochę zagmatwane bo i mało punktów itd. Ale z czasem sieć się rozbuduję i ludzie się nauczą :E 

Na obecną chwilę to jeśli dobrze doczytałem problematyczne będzie to, że małe sklepy nie będą musiały przyjmować np. puszek nawet tych co mają w asortymencie. To jest do zmiany bo będzie problematyczne, np idąc sobie przez miasto i kupisz colkę w puszce w jakimś zieleniaku czy małej żabce i nie będziesz mógł oddać jeśli sklepik nie będzie w programie. 

Powinno być jak na zachodzie, że mały sklepik nie musi przyjmować wszystkiego, ale jeśli np. sprzedaję colkę w puszce czy innego redbula to ten rodzaj opakowania ma też przyjąć i oddać kaucję. 

Edytowane przez lukadd
  • Upvote 2
Opublikowano

Lepsze to niż walające się puszki i plastikowe butelki po lasach, na szlakach turystycznych, rowerowych, poboczach dróg, bo wielu osobom ciężko dowieźć do następnego postoju i wywalić do śmietnika, przez okno z auta łatwiej :E itd. 

• Like 1
  • Upvote 2
Opublikowano
1 minutę temu, lukadd napisał(a):

Lepsze to niż walające się puszki i plastikowe butelki po lasach, na szlakach turystycznych, rowerowych, poboczach dróg, bo wielu osobom ciężko dowieźć do następnego postoju i wywalić do śmietnika, przez okno z auta łatwiej :E itd. 

W Berlinie nie walają się śmieci? Od kiedy ta zmiana? Od wczoraj? 🤔

Opublikowano

@ryba @lukadd Znacznie częściej wyrzucam butelki do śmieci niż chodzę do sklepu. Dla mnie opcja by po drodze zanieść butelki i od razu dostać pieniądze byłaby korzystna. Mając mało czasu i widząc kolejki do kasjerów po prostu sobie odpuszczę i wrzucę do kosza. 

Zdaje sobie sprawę, że taki kwit mogę schować i zrealizować później. Pytanie tylko czy po kilku tygodniach w kieszeni jeszcze cokolwiek będzie dało się z niego odczytać. 

• Upvote 1
Opublikowano
3 minuty temu, crush napisał(a):

W Berlinie nie walają się śmieci? Od kiedy ta zmiana? Od wczoraj? 🤔

Zależy o jakich śmieciach mówisz :E 

Zresztą nie znam berlina. Mieszkam na zachodzie, dużo jeżdżę rowerem i puszki nie walają się po lasach czy przy drogach. W PL jeździłem rowerami w tym i w tamtym roku i niestety mimo, że jest znacznie lepiej niż 15 czy 20 lat temu to jednak dalej ludzie wywalają plastikowe butle i puchy na pobocza czy do lasów.

Nie bez powodu co jakiś czas są organizowane akcje typu sprzątanie lasu i 60-70% tych drobnych śmieci to właśnie głównie puszki i plastikowe butelki :E 

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

Z pewnością perspektywa opłaty, bądź stania dłużej w kolejce po kupon jak murzyn po zapomogę, skłonią Polaków do działania. 👍🏻

A najbardziej to wyję z tego, że jakiekolwiek wpływy z tego i tak pójdą bokami, a PiS to w ogóle to na kiełbę przewali. xD

I tak mokry sen o OZE zostaje w majtkach

A atom za 100 lat.

Edytowane przez crush
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, lokiju napisał(a):

Znacznie częściej wyrzucam butelki do śmieci niż chodzę do sklepu. Dla mnie opcja by po drodze zanieść butelki i od razu dostać pieniądze byłaby korzystna. Mając mało czasu i widząc kolejki do kasjerów po prostu sobie odpuszczę i wrzucę do kosza. 

Zdaje sobie sprawę, że taki kwit mogę schować i zrealizować później. Pytanie tylko czy po kilku tygodniach w kieszeni jeszcze cokolwiek będzie dało się z niego odczytać. 

Ja średnio raz na miesiąc odwożę butelki, aż się już ich trochę nazbiera. 

No przecież nie będziesz tego papierowego bonu nosił w jednych jeansach przez 2 miesiące :E Tylko gdzieś odłożysz. 

Zresztą technologia idzie do przodu. W DE na pewno Lidl wprowadza właśnie elektroniczny bon, co prawda będzie połączony z apką lidla :E No, ale lepiej tak niż w ogóle. Skanujesz kod QR i kasę masz przypisaną do konta/apki w lidlu. W Polsce spokojnie na pewno sieci też zaczną stosować podobne rozwiązania.

Edytowane przez lukadd
  • Upvote 2
Opublikowano
8 godzin temu, Camis napisał(a):

Najpierw mieli problem z nakrętkami teraz ze zwrotem :rotfl2:

A ten system działa świetnie w innych krajach od dziesięcioleci, w Szwecji w 94 już takie automaty stały w każdym większym sklepie i wszystko działało tip top. 

Butelki ani puszki nie uświadczyłeś na ulicy albo w krzakach, ewentualnie tylko po większych imprezach ale po 2-3 godzinach nie było już śladu. 

Mentalni syfiarze. Dla nich porządek to problem, bo oni po sarmacku: „nikt im nie będzie mówił co mają robić”. Mentalność fajnie wyśmiana w 1670 :) 

kolejne pokolenia takich syfiarzy muszą zniknąć to może Polska będzie lepsza :! 

• Upvote 4
Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, crush napisał(a):

A najbardziej to wyję z tego, że jakiekolwiek wpływy z tego i tak pójdą bokami, a PiS to w ogóle to na kiełbę przewali. xD

I tak mokry sen o OZE zostaje w majtkach

psy szczekają, a karawana jedzie dalej. System kaucyjny w Polsce to przede wszystkim ograniczenie śmieci w miejscach publicznych/górach/lasach/polach/dołach. Jeden Heniek z drugim zastanowią się na pewno, czy warto użyć butelki jako rozpałki do pieca czy może lepiej iść do sklepu z 5-6 i wymienić na tanie piwo.

Bawi mnie to niesamowicie jak się wijesz jak pieskorz, byle tylko obrzydzić wszystkim dookoła cały ten pomysł nie mając nawet jakichś lepszych argumentów na poparcie swojego stanowiska, panie krótkie rączki :E

2 godziny temu, łukasz850 napisał(a):

Kolejny wymysł unijny. Tak dalej to konfa będzie miała 40% poparcia. To bardzo irytujące.

będzie miał Pis+Konfa, zapomnij o samym Memcenie z większością. Jest to lekko irytujące, ale co zrobisz, jak nasz rząd to banda niemot? 

Swoją drogą może to i wymysł unijny, ale pamiętaj kto to zatwierdził jako pierwszy.

Edytowane przez huudyy
Opublikowano
10 godzin temu, lokiju napisał(a):

W jednym lidlu widziałem taki automat. Rozumiem, że to urządzenie wydaję kwit z, którym trzeba się później udać do kasjera by odebrać kaucję? Tak wynika z instrukcji na tym urzadzeniu. Już to widzę przed świętami jak nagle parę osób przyjdzie oddać butelki i będą chcieli dobić się do kasjerów. 

Były walki o karpia na promocji to i będą walki o paragony! xD

Już teraz jest czasem trudno się do kasy dostać, już widzę te walki żuli o 2zł kaucji :rotfl:

• Haha 1
Opublikowano

Ja pier..lę, ale widzę, że dla niektórych wszystko jest problemem. Idąc, na zakupy zabiera się ze sobą butelki, wrzuca do automatu, drukuje się bon. Robię zakupy, po skanowaniu przy zapłacie skanuje się kod z bonu i odlicza od zakupów - żadnych kolejek po kasę nie ma. Niektórzy albo na jakiejś wsi zabitej dechami mieszkają, albo mamusia lata po kajzereczki dla synusia, że takie farmazony wypisują.

• Upvote 6
Opublikowano
2 godziny temu, bergercs napisał(a):

Ja pier..lę, ale widzę, że dla niektórych wszystko jest problemem. Idąc, na zakupy zabiera się ze sobą butelki, wrzuca do automatu, drukuje się bon. Robię zakupy, po skanowaniu przy zapłacie skanuje się kod z bonu i odlicza od zakupów - żadnych kolejek po kasę nie ma. Niektórzy albo na jakiejś wsi zabitej dechami mieszkają, albo mamusia lata po kajzereczki dla synusia, że takie farmazony wypisują.

To nasza mentalność, jeszcze nic nie zrobione a już lamenty jak to wujowo będzie. 

Żule bez paragonu nic nie zrobią, a ilu żuli posiada paragon 🙂 do tego sklep odlicza z każdego produktu 

ok.2gr i fajki, jak i alkohol są z tego wyłączone 🙂 także problem żuli którzy będą sklepy szturmować rozwiązany.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, bergercs napisał(a):

Przypomina mi to wprowadzenie zakazu palenia papierosów w knajpach.

Ale było jadu i bzdur :E

Był nawet wątek na labie - pełny był przekonywania, że:

1) to zamach na wolność palących oraz właścicieli knajp

2) zakaz znacznie ograniczy przychody z knajp bo palący przestaną tam przychodzić :E 

3) Powstaną Kluby Palacza do których tylko palący będą mieli wstęp :E  

4) Gospodarka to odczuje, a wprowadzające zakaz KO dostanie po politycznych łapkach :E 

Aż ciężko uwierzyć, że dopiero 15 lat temu pozbyliśmy się palących śmierdzieli z knajp. 

I znowu chcemy zrobić pseudo skok cywilizacyjny* i znowu ta sama tępa sarmacka mentalność ma z tym problem :) 

* - pseudo, bo system kaucyjny w Polsce był i działał - do wejścia marketów. Biznes nie chce kaucji bo to koszt bez zysku dla nich. A motłoch idzie w tą narrację, bo niestety za słabo ogarnia rzeczywistość. 

Edytowane przez GordonLameman
  • Like 1
  • Upvote 4
Opublikowano
15 minut temu, AndrzejTrg napisał(a):

Żule bez paragonu nic nie zrobią, a ilu żuli posiada paragon 🙂 do tego sklep odlicza z każdego produktu 

ok.2gr i fajki, jak i alkohol są z tego wyłączone 🙂 także problem żuli którzy będą sklepy szturmować rozwiązany.

He? Wrzucasz butle do automatu bez paragonu, dostajesz kwit z którym idziesz po kasę.

Właśnie żule bez paragonu będą stać, a nawet kombinować z prostowaniem butelek.

Także wesołego stania z menelstwem, mości cyganeria. xD

Opublikowano
1 minutę temu, GordonLameman napisał(a):

Przypomina mi to wprowadzenie zakazu palenia papierosów w knajpach.

Ale było jadu i bzdur :E

Był nawet wątek na labie - pełny był przekonywania, że:

1) to zamach na wolność palących oraz właścicieli knajp

2) zakaz znacznie ograniczy przychody z knajp bo palący przestaną tam przychodzić :E 

3) Powstaną Kluby Palacza do których tylko palący będą mieli wstęp :E  

4) Gospodarka to odczuje, a wprowadzające zakaz KO dostanie po politycznych łapkach :E 

Aż ciężko uwierzyć, że dopiero 15 lat temu pozbyliśmy się palących śmierdzieli z knajp. 

I znowu chcemy zrobić pseudo skok cywilizacyjny i znowu ta sama tępa sarmacka mentalność ma z tym problem :) 

Ja mimo że byłem palaczem(7 miesięcy już nie :D ) to z tego zakazu się strasznie cieszyłem, nic bardziej nie wurwiało niż palący typ kiedy sobie coś jadłeś, do tego ciuchy nasiąknięte to waliło jak starą popielnicą. Jak mogłem to wychodziłem na pole zajarać, albo siadałem w sektorze dla nie palących. Teraz dopiero czuję jak fajki naprawdę walą, choć z dwojga złego wolę już ich zapach, niż tych zgniłych i słodkich efajek :)  

1 minutę temu, crush napisał(a):

He? Wrzucasz butle do automatu bez paragonu, dostajesz kwit z którym idziesz po kasę.

Właśnie żule bez paragonu będą stać, a nawet kombinować z prostowaniem butelek.

Także wesołego stania z menelstwem, mości cyganeria. xD

Ale co on kupi? Bułkę? Jedzenie? Jak tak to spoko, bo alkoholu i fajek na ten kwit nie weźmie.

Opublikowano
2 minuty temu, AndrzejTrg napisał(a):

Ale co on kupi? Bułkę? Jedzenie? Jak tak to spoko, bo alkoholu i fajek na ten kwit nie weźmie.

Ty czytałeś te założenia? Sklepy mają udostępnić możliwość zwrotu kaucji w gotówce.