Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dotarły do mnie wreszcie ostatnie próbki i po próbowałem w sumie 6 różnych cichych switchy.

MMD Silent Aqua King

Outemu Silent Peach V3

Gateron 0

Kailh BOX Midnight Pro

TTC Frozen V2

TTC Silent Red

I powiem tak, Gateron najgłośniejszy, po raz kolejny mnie zawiódł, do tego dźwięk wyraźniejszy przy releasie, nie przy wciskaniu w dół, dziwna charakterystyka, podobna do Oil King, których nie byłbym w stanie używać. Następne Kailh Midnight Pro, wersja liniowa, niby wyciszone, ale jednak słyszalne, na tle pozostałych jednak głośniejsze. Podobne chyba do Kailh Deep Sea albo Kailh Silent Prestige Pro, specyficzna charakterystyka. Niektórzy określają taki profil dźwięku jako thocky, taki słyszalny, ale wytłumiony, trochę dudniący, niski, nieco kartonowy. Potem chyba posadziłbym oba TTC, wyraźnie cichsze niż Gaterony i Kailh, ale jak wiele innych switchy TTC mają taki dziwny feeling, jakby coś w środku w nich było luźne, takie nieco rozklekotane, szczególnie przy szybszym pisaniu. Myślałem, że to już najcichsze możliwie switche, ale jednak niekoniecznie. Bo Outemu Silent Peach wydają mi się porównywalne, głośnością podobne, ale jednak płynniejsze niż TTC, przyjemniejsze, na pewno nie takie rozklekotane. Za to najcichsze wypadają MMD Silent Aqua King, które potrafią być niesamowicie ciche, wyraźnie cichsze niż Outemu czy TTC. I do tego są leciutkie, wymagają bardzo niewiele siły, nawet przy aktywacji na poziomie 2mm wydają się szybkie. Mam teraz zagwozdkę, bo potrzebuję jednej cichej klawiatury i mam już zestaw switchy TTC Frozen, a jednak wydaje się, że istnieją lepsze i to tańsze. Może pospieszyłem się z zakupem tych TTC :)

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Ciekawy wątek. Okazuje się, że przez te kilka lat Outemu znacznie podniosło jakość i teraz to switche pro w wielu smakach.... Pamiętam, jak kiedyś Outemu to był najgorszy szajs w najtańszych mechanikach. :) 

Opublikowano

Też mi się tak wydaje. Nadal pamiętam tą powszechną opinię o Outemu, a jednak wydają się teraz jakościowo jak naprawdę wiele innych switchy. Z kolei Gaterony mnie rozczarowały totalnie, według mnie są przereklamowane jak Logitech. Niekonsystentne, nierówne, dziwne.

W ogóle 2024 był niezłym boomem na klawiatury i switche. Mnóstwo nowych modeli jednych i drugich, i wiele nowych nieznanych do tej pory marek. Odkryciem dla mnie były takie switche jak CIY, Flaming Skull czy Bsun, wszystkie smarowane fabrycznie, niektóre naprawdę niesamowite.

Opublikowano

Szkoda że to wszystko tylko w wersji wysokiej, na low profile niby są jakieś smaki Gaterona z Nuphy, ale praktycznie nie ma klawiatur poza Nuphy i Keychron, nie ma kapsli, że już o custom boardach z hot swap nie wspomnę... Co za patologia - niskie mechaniki to szczyt wygody i stylu. 

Opublikowano

Hot swap też kiedyś nie był taki popularny, a teraz w byle klawie za 100 zł jest. Może wystarczy poczekać? Cichych klawiatur niby też jak na lekarstwo, ale jak sobie poszukasz, to switchy cichych jest trochę. Takie trendy, co zrobisz...

Opublikowano
8 godzin temu, Miczi_82 napisał(a):

... Z kolei Gaterony mnie rozczarowały totalnie, ....

Moje gaterony mi pasują :E

Ktoś poleci coś szybkiego co może być lepsze od Gaterona G silver?

Opublikowano

Wiesz, ile lat czekam na popularyzację klawiatur low-profile? :E 

Niestety, to ciągle nisza dla koneserów, i poza Pure Writerem sprzed dekady, który zjawia się i znika, poza Logitechami, ułomnymi Keychronami (nieprzezroczyste litery, brak zaawansowanego sterowania podświetleniem) i Nuphy co najwyżej wskoczy raz na jakiś czas dziwny chińczyk (a to 60%, a to brak RGB)... :( 

OK, może tyle wystarczy, by obskoczyć tę niszę, szkoda tylko, że każdy model to jakiś kompromis i nadal PureWriter ma ich najmniej, bo tylko brak softu. Na drugim miejscu Logi, bo nowy wypust jest genialny (Kailh 2.0, smarowanie, wytłumienie, capsy PBT)... i w sumie tyle, Nuphy ma chore ceny, a Keychron - świetne układy 95%, ale znowu soft i capsy....

Tymczasem przy wysokich klawiaturach można zawrotu głowy dostać, i nawet jak trzeba coś składać samemu (ale w większości nie trzeba) - to jest to bajka: masa płytek, switchy, capsów... Ale ja i tak bardziej sobie cenię brak podkładki, wygodę, względną ciszę, stylowy wygląd. 

Oby przywykł do tych brownów.

Opublikowano (edytowane)

TTC Speed Silver?

droga aktywacji 1.08mm

całkowita droga 3.4mm

siła operacyjna 45g

nie spotkałem krótszej drogi w żadnym switchu, ale też nie szukałem :)

Edytowane przez Miczi_82
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

A to zależy od klawiatury? Przecież to ustawienia windowsa.

A nie czekaj, tam nie ma prawego Alt :)

To spróbuj wciskać LEWY CTRL + LEWY ALT + znak który chcesz.

Edytowane przez Miczi_82
Opublikowano
5 godzin temu, Miczi_82 napisał(a):

A to zależy od klawiatury? Przecież to ustawienia windowsa.

A nie czekaj, tam nie ma prawego Alt :)

To spróbuj wciskać LEWY CTRL + LEWY ALT + znak który chcesz.

Ty, rzeczywiście to działa! Jprdl, ale ze mnie tuman 8:E:boink:

Dzięki Bro:uklony:

Opublikowano

Ja stałem się posiadaczem drunkdeer-a75-pro jakis czas temu i ogólnie jestem pozytywnie zaskoczony, nie mam do czego się przyczepić w sumie.

To moja pierwsza klawa z tymi wszystkimi bajerami typu Rapid trigger itp.  Mam wersje z silent switch i jest mega cicha, wręcz bym powiedział ze mi na początku nie pasowało to, bo wrażenie miałem jak bym pisał na membranie. 

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Niedawno dostałem ostatnie już na razie switche, MMD Silent Princess i muszę powiedzieć, że to jest dla mnie aktualnie numer 1 jeśli chodzi o ciche switche. Wyraźnie cichsze od TTC Frozen i Outemu Silent Peach, porównywalne z MMD Silent Aqua King, ale w przeciwieństwie do Silent Aqua King nie mają tego dziwnego poczucia jakby coś grzechotało w środku. Tak sobie myślę, że to dziwne wrażenie może wynikać z faktu, że te switche są lekkie i może po prostu te sprężyny w środku mają takie dziwne zachowanie przez to, że są cienkie i lekkie. W każdym razie przy Silent Princess już mnie to nie razi i to jest najcichszy switch jaki spotkałem, przynajmniej w klawie Redragon Gloria Pro z oryginalnymi kapsami, bez modów, jedynie wymienione i nasmarowane stabilizatory.

W ogóle MMD ma bardzo fajne switche, przede wszystkim ich flagowe MMD Princess, ale nie tylko. Potrafią dawać fajny dźwięk, taki kamienny, są bardzo płynne. Polecam.

Poza tym zajarałem się na punkcie FS (Flaming Skull) Succubus, które są ni to głośne, ni to ciche, wytłumione mikro wstawkami z silikonu w paru punktach stemu, jakoś nie mogę przestać ich używać. Miałem kilka od dłuższego czasu już, ale niedawno zamówiłem sobie komplet na pełną klawiaturę  i aktualknie używam w Machenike K600. Niby nie są super ciche w nocy do pisania, ale też nie klikają nie wiadomo jak, do biura się nadają, do grania też spoko, bo przy graniu hałasują mniej i są dosyć szybkie, bo mają mocno skróconą drogę aktywacji, tylko 1.2mm.

W każdym razie muszę zrobić przerwę od aliexpress, bo w razie ewentualnego zwrotu każą mi teraz płacić za przesyłkę ze swoich, przy czym koszt pojedynczej paczki na poczcie to około 70zł, dużo drożej niż pojedyncza próbka switchy :D 

• Like 1
Opublikowano

Ło Panie, klawiatur i switchy jest tyle, że trudno nawet odpowiedzieć na to pytanie. I owszem, Ajazz Ak820 jest jedną z popularniejszych ostatnimi czasy. Albo Aula, albo Yunzii. Akko Monsgeek, Womiery 75 też są spoko, niektórzy polecają Drunkdeer albo Dark Project.

Osobiście uważam, że jest wiele fajnych klawiatur do wypróbowania, a najlepiej zwrócić uwagę, żeby po prostu miały pewne funkcjonalności, których się oczekuje, np. hot-swap, gaskety, podświetlenie, czy nawet przeświecające znaki na kapsach, o które ciężko, no i przede wszystkim układ dla siebie optymalny.

Co do switchy, to każda z klawiatur ma często jakieś unikalne switche, o których ciężko nawet znaleźć info sensowne. Wystarczy chociaż spojrzeć na Ak820 na Ali, kilka dziwnych switchy, o których nie słyszałem. Kiedyś dużo dawali Leoboga, Greywood albo Reaper były całkiem ok.

Co do cichych to jest ich sporo, sam testowałem u siebie kilkanaście. Polecam MMD albo Outemu, mimo niskiej ceny nie powiedziałbym, że to tandeta.

A jeśli cicha klawiatura gotowiec, to może Varmilo? Mają chyba co najmniej dwie fajne ciche, Minilo i Hygge. Tylko, że trochę kosztują. :)

• Like 1
Opublikowano
W dniu 10.04.2025 o 15:20, Miczi_82 napisał(a):

...ich flagowe MMD Princess, ale nie tylko. Potrafią dawać fajny dźwięk, taki kamienny, są bardzo płynne. Polecam.

...

Gaterony silver podobnie brzmią i właśnie dlatego na nich siedzę. Jeden powód to szybki punkt aktywacji co mi odpowiada i drugi to dźwięk.

Opublikowano

@Miczi_82 Właśnie zależy mi na podświetleniu klawiszy (w sensie "na wylot") mam to w obecnym Corsairu i nie wyobrażam sobie, że mogłoby tego nie być :D 

Co do reszty - mi zależy tylko na tym, żeby była mechaniczna i niezbyt głosna, na kliku mi nie zależy, wręcz wolałbym żeby go nie było (teraz nie mam). 

AJAZZ AK820 w wersji czarnej przykuła moją uwagę i z tego co widzę to jest cicha.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Szczerze mówiąc nie rozumiem, dlaczego takich kapsów jest jak na lekarstwo. Już prędzej kupisz klawiaturę z przeświecającymi kapsami w zestawie niż same takie kapsy. Chyba że puddingi, które jak dla mnie są dziwne. Mi się kiedyś udało dorwać XVX BOW na Ali, ale już ich nie widzę, jedynie jakieś niskoprofilowe albo gradientowe.

Niestety musisz trochę poszukać jak bardzo Ci zależy.

Ja ostatecznie używam kapsów bez przeświecających legend, chociaż uważałem wcześniej, że jest to must have. Ale to chyba zależy od kolorów. Jeśli są jasne kapsy i czarne legendy, to da się tego używać nawet wieczorem bez dodatkowego światła lampy.

• Upvote 1