Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, ElKojot napisał(a):

Niby nie wpływa, ale ja z ich powodu odesłałem trzy różne wersje XTX. 

Piszczące cewki nie mają kompletnie wpływu na żywotność układów elektronicznych na płytce PCB, jakie wersje miałeś ? odsyłanie karty z deka bo piszczą cewki to trochę bez sensu 👍 , trzeba było ustawić stały vsync w panelu AMD żeby nie wychodziło poza zakres odświeżania monitora i po problemie.

Edytowane przez mateusz1993
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, ElKojot napisał(a):

Nitro+, XFX Merc, XFX Air. Gdyby przy locku pisku nie było lub gdyby chociaż nie był uciążliwy, to bym nie odsyłał.

I przy każdej akurat pisk o tej samej częstotliwości i natężeniu 😁😁 , kuzynowi dziś też przyszła 7900XTX w wersji Nitro+ , ogrywa trzecią godzinę STALKERA 2 i jest git, u mnie zresztą to samo 👍. Znajomym z pracy także piszczą RTXY 4090  czy 4070 Ti Super, nie ma na to reguły, jak trafisz tak będzie.

Opublikowano
7 minut temu, mateusz1993 napisał(a):

I przy każdej akurat pisk o tej samej częstotliwości i natężeniu 😁😁 , kuzynowi dziś też przyszła 7900XTX w wersji Nitro+ , ogrywa trzecią godzinę STALKERA 2 i jest git, u mnie zresztą to samo 👍. Znajomym z pracy także piszczą RTXY 4090  czy 4070 Ti Super, nie ma na to reguły, jak trafisz tak będzie.

Dlatego zapytałem jak trafiłeś, jak to słusznie @Send1N zauważył :Up_to_s:

Opublikowano
7 minut temu, Send1N napisał(a):

Kojot zapewne wie że nie ma to wpływu na działanie karty tylko pyta bo widzi że kupiłeś asusa a to topka jeżeli chodzi o koncert cewek :E 

Ja też wiem, że on już wie 👌 , przypominajka nikomu nie zaszkodzi i krzywdy nie zrobi 👌 , od odebrania karty rozegrane mam już ponad 12H w Stalkera, nie uświadczyłem pisków czy innych anomalii 👍

Opublikowano
9 godzin temu, mateusz1993 napisał(a):

@Lameismyname 

Masz rację, że spadek wartości kart i efektywność energetyczna to ważne tematy. Ale spójrzmy na to z innej strony. AMD od lat stawia na oferowanie świetnego stosunku ceny do wydajności – dzięki temu wielu graczy może pozwolić sobie na solidny sprzęt bez wydawania fortuny. Jasne, rynek wtórny wygląda inaczej, ale dla wielu osób liczy się to, co dostają „tu i teraz” za swoje pieniądze.

Co do Perf/W – trzeba pamiętać, że AMD też nie śpi. Obecne karty, zwłaszcza RDNA 3, mają sporo do zaoferowania, a odpowiednio ustawione (np. UV czy inne profile) potrafią być naprawdę efektywne. Do tego dochodzą rozwiązania jak FSR, które podbijają wydajność bez dodatkowego zużycia energii.

AMD może nie zawsze gra w tę samą grę, co konkurencja, ale oferuje coś, co wielu graczom bardziej się opłaca. Każdy wybiera to, co mu pasuje – dla jednych ważna jest wartość na rynku wtórnym, dla innych najlepsza wydajność za dobrą cenę już przy zakupie. I to też jest w porządku 🫡🫡.

Znajomy na Hellhound 7900GRE z OC + UV uzyskał maks 240W co jest świetnym wynikiem 🫡🫡.

Stosunek ceny do wydajności owszem.
Karty AMD mają gorszy Perf/W i to niestety fakt (patrząc od najsłabszych do najmocniejszych kart obecnych generacji) ale to nie jest różnica aż tak przeszkadzająca.
Aha, ja po OC+UV schodzę do 150-170W na swojej 4070S. Pewnie siedziałbym teraz na 7900XT gdyby nie pobór prądu, bieda Ray Tracing, niespecjalna wydajność w CS2 i taki sobie Anti Lag.

Opublikowano (edytowane)

Także ja się wycofuje, dzięki wszystkim za pogawędkę i pozdrawiam 👌.

2 minuty temu, Lameismyname napisał(a):

Stosunek ceny do wydajności owszem.
Karty AMD mają gorszy Perf/W i to niestety fakt (patrząc od najsłabszych do najmocniejszych kart obecnych generacji) ale to nie jest różnica aż tak przeszkadzająca.
Aha, ja po OC+UV schodzę do 150-170W na swojej 4070S. Pewnie siedziałbym teraz na 7900XT gdyby nie pobór prądu, bieda Ray Tracing, niespecjalna wydajność w CS2 i taki sobie Anti Lag.

Nie no spoko, niech każdy używa co mu pasuje ;). Trzymaj się ;).