Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, Send1N napisał(a):

Może poczekaj jeszcze do końca tygodnia jak to mówią :D czy na 200% nic się nie stanie po przełożeniu zasilacza (losowy restart) za nim odeślesz ;) 

Pierdziele, decyzja zapadła, a pozatym jakby się okazlo podczas testów do końca tygodnia, że jednak coś mu dolega to mam 3 dni w plecy a przed świętami chciałbym go już mieć z powrotem, zdiagnozowanego bądź naprawionego. A pozatym tak jak pisze @DarkeVodrugi na podmiance podłączony więc w tym czasie sobie będę dalej obserwował jak komp pracuje plus ewentualna decyzja z reklamacji i będzie wiadomo czy to zasilacz, czy może okablowanie (bo reklamuje całość), czy przyczyny szukać gdzie indziej.

@Art385 czy TPM włączone nie mam pewności, wydaje mi się że tak ale ja siedzę na Win 10 nie 11.

Opublikowano (edytowane)

To jak nie masz ostatniej zemsty Billa G to raczej nie to. Natomiast nie przejmuj się mi na ten przykład przed chwilą odcieło USB pod windą i komp po resecie nie zabootował. Zmieniłem z tomahawka i na aorusie to samo xD Opcje są dwie albo zakatowałem IMC po tych kilku latach lub na nowych biosach z patch na sinkclose wróciły problemy z niestabilnością usb i bootowaniem pomimo dowalenia zaporowych napięć. Właśnie wyłączyłem C-states i jak się okaże, że jest gitara to chyba ku*** kupię arrow lake'a.   

Edytowane przez Art385
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Art385 napisał(a):

problemy z niestabilnością usb

Parę dni temu rozmawiałem z @mateusz1993 i on po dzień dzisiejszy miał te akcje z niestabilnością/odcinaniem USB na AM4 (płyta msi b550) "czujesz to" ? 8:E

Edytowane przez Send1N
Opublikowano
24 minuty temu, Send1N napisał(a):

Parę dni temu rozmawiałem z @mateusz1993 i on po dzień dzisiejszy miał te akcje z niestabilnością/odcinaniem USB na AM4 (płyta msi b550) "czujesz to" ? 8:E

Czaje właśnie rzeźbie a przy okazji instaluje aktualizacje do 24h2 bo lubię życię na krawędzi :E. Wyłączenie C-state na razie rozwiązało problem z USB zarzuciłem mu torrenta z kopiarki na HDD i oglądam YT. Wygląda ok wcześniej po minucie już był fuckfest. Teraz czego menel randomowo nie bootuje. Wiem już, że z jakiegoś powodu po włączeniu R-BAR jest padaka. CSM na ON wygląda, że śmiga ale to się okaże jutro rano na cold boocie. Na koniec zostaje stepping 100mv na SOC1.2v a potem 900-1000-1100. Ciekawe, który badziew na USB robi problem będę miał bekę jak to klawiera.

Opublikowano (edytowane)

Ja musiałem przy tych memkach 4x8 3800 dawać soc powyżej 1.1v na wszystkich cpu przed 5800x3d i z ciekawości na x3d zacząłem się swego czasu bawić do ilu zejdę najniżej i rok siedzę na 0.963v (zawsze to 2,5w mniej ogólnego poboru względem 1.1 :E) poniżej 0.963 też działa ale już np na 0.95v występowały jakieś pyknięcia dźwięku w grach. Co do usb to ja w ogóle kilka dni temu byłem w szoku że praktycznie w 2025r ktoś ma jeszcze te stare zapomniane problemy z usb na am4 :magik:

Edytowane przez Send1N
Opublikowano

Z AMD wszystko jest możliwe. Ja się sam ku.... zdziwiłem jak mnie trzepneło ostatnio z gpu tak płyta inna wypadła, wpadł zasilacz, myszka na BT, nowe wentylatory no jest super. Dziś patrzę, że mi nie widzi R-BAR w adrenalinie. Jak włączyłem tak wszystko się zesrało :E No ale wygląda, że CSM na ON pozwala na bootowanie przynajmniej na ciepłym a c-state off uspokaje usb i moduł BT z płyty. Teraz ze 2 dni testów i jak wszystko zagra to wchodzę na swoje timingi xD 
comment_1645255288xVeNYtbl9rMslESfdwKDcEw400.jpg.f17389106bbddff5a4268a72515b9cdc.jpg

• Haha 2
Opublikowano

Odpaliłem CB na nowym starym zasilaczu i na tych samych ustawieniach wycinałem +/- 5xx pkt więcej, to jak bym zarzucił Seasonic Noctua Edition albo tego nowego Cooler Mastera to z +500 fps w grach więcej :E

• Confused 1
Opublikowano
W dniu 26.11.2024 o 19:33, Send1N napisał(a):

Kupiłem po taniości na szczęście drugi taki sam egzemplarz, poprzednia od zakupu czyli ponad rok czasu robiła mi psikusy z usb 😑😑

Opublikowano

Jakby kogoś interesowało to nie wiem czy oni coś przypadkiem nie porobili z "rzeczywistymi napięciami" na nowych Agesach albo nagle Agesy przestały się lubić z 16GB modułami na B-Die. Rozwiązanie tych dziesiątek tysięcy postów o gubieniu USB to SOC 1.2v vddp 1050 CCD/IOD na 1.1v. VDDP teoretycznie chodzi na 900mv ale jakoś nie jestem przekonany to zaledwie jakieś 0.5*C na ramie mniej po godzinnym ganianiu transferu w OCCT niż przy 1050mv a na 900mv potrafi mi przyciąć spotify raz na kilka minut. Testujemy dalej jest już prawie idealnie. Jakby komuś nie bootował randomowo system to włączenie CSM całkowicie eliminuje problem na Aorusie Pro. 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Ja normalnie siedzę na biosie z najnowszą agesą 1.2.0.Cc i nadal mam soc na 0.975v przy ramie 4x8 3800 cl15 problemów z usb naszczęście jak nie było 3 lata temu na tej samej mobo tak nie ma po dzień dzisiejszy ;) Przy tym cpu do tylu mogłem zejść bo wcześniej na zwykłych ryzenach musiałem mieć na każdym powyżej 1.1v  SOC z takim ustawieniem pamięci.

Edytowane przez Send1N
  • Upvote 1
Opublikowano

Tylko tu się rozchodzi o to, że ja nie mam zamiaru odpinać szajsu spiętego na USB i nie mam zamiaru przełączać się na core boost ze sztywnego zegara. Po odpięciu hubów, kopiarki, daca i normalnie z cpu na auto to działa. Obecnie mogę obsadzić satę ale wywaliłem rack na dyski 3.5 i to była dobra decyzja ( tak ukręce je na usb xD) teraz przy zamkniętej budzi obsadzonej arcticami wlot/wylot p14@1000 rpm (nie licząc tych na chłodnicy te idą trochę wyżej) jestem wstanie wpompować blisko 400W w budę i grafa ma coś 1.5k rpm i nie przekraczam 80 stopni na HS delta coś 18 stopni w dodatku do Hroizona FW a buda to już mocno stary Korsarz 780T. 
Kurde niech te 9800X3D tanieją szybko, bo potrzebuje 870E a nie zarzynam B550 na sposoby jakim się ludziom w AMD nie śniło. 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

U mnie usb świruje tylko na przedłużaczu do tego stopnia że nawet jeden dysk hdd 2,5"  nie pokazuje się po podpięciu w windowsie tylko zwykły pendrive + klawiatura i myszka działają poprawnie ale to raczej normalne przy przedłużaczu (nieaktywnym) na 5 metrów :P 

Edytowane przez Send1N
  • Like 1
Opublikowano

To ja na samym hubie usb-c mam ukrecone 3 dyski 2.5. USB to życie nie wiem czcy nie dokupie takiej krowy na usb na kilka dysków 3.5. Z drugiej strony jakbym wziął urlop na 2 tygodnie i przejżał aktualnie co jest backupem backupu i wywalił remuxy BD wszak opłacam wszystkie VOD oprócz Wokeney+ i zasadniczo większość mogę sobie obejrzeć na smartv przy ułamku poboru prądu. No ale przynajmniej wiem, że nikt mi tych filmów w przyszłości nie spatchuje pod modern audiance :E

• Upvote 1
Opublikowano

@Send1N Na święta sprawiam sobie prezent, tym prezentem będzie : MSI X870 Tomahawk + Ryzen 7 9800X3D + 2x 16GB Patriot Venom 7600Mt/s, oczywiście nastawy pamięci będę ręcznie dusił na 6400 albo 6600 przy ciasnych timingach :) , AM4 trzeba już odpuścić :).