Skocz do zawartości

ASUS TUF RTX 4090 OC i strasznie gorący HotSpot (105st) - reklamować czy olać?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dobrze, że jak kupowałem kartę, to Asus był droższy, PNY miał 1450rpm, a MSI piszczały cewki. 8:E Teraz mam cichą kartę, a delta wynosi około 12 stopni i nie muszę się martwić o pastę (jeszcze nie :hihot:)

Opublikowano
2 minuty temu, Kadajo napisał(a):

Najlepsze to będzie jak na rynek trafia tez gorzej jakości pasty same w sobie. Już był jakiś czas temu sygnał ze Noctua NT-H2 jest jakaś wadliwa partia na rynku.

Nie tylko Noctua, a jeszcze Gelid z aferą z pastami, którą można obejrzeć na YT u Liptona.

• Upvote 1
Opublikowano

Decyzja podjęta, i sam zajmę się wymianą pasty.

Teraz pytanie, który zestaw śrubokrętów polecacie do tych małych czterech śrubek przy pająku i na samym backplate po dwie (krzyżaki). Co prawda mam taki mały zestaw, ale sprawdzałem i żaden nie podchodzi :E

No i może ktoś natrafił na aukcję z takimi śrubkami, jakbym jakąś podniszczył?

Opublikowano

Jak nie masz żadnego wkrętarka który pasuje to ostatecznie ten z podpórki od karty, może być chodz końcówka w nim jest trochę zaokrąglona, więc to średni pomysł tak żeby nie zostawić śladu na śrubach. 

Opublikowano
9 godzin temu, Alek_M napisał(a):

Miszczu, jak nie widzioł, jak mam kartę GB i to najnowszy wypust , czyli 4080S. Plomba wygląda prawie jak na tym obrazku co wrzuciłem, ale ma szary nadruk, o to mi chodziło. Czcionka jest inna, poniżej moja fota plomby 
IMG_20241126_215048.thumb.jpg.ab03f5cb80e4aa5c455cda8fe205eddf.jpg

Co do koloru nadruku to można namoczyć patyczek kosmetyczny delikatnie (dosłownie musnąć) w izopropanolu i delikatnie przejechać po plombie z wyczuciem tak aby nie zmyć całkowicie druku :E wtedy z intensywnego czarnego zrobisz szary, ja tak zrobiłem u siebie kupując plombę do XFX która oryginalnie też miała szary kolor nadruku a kupiłem z czarnym, udało mi się idealnie na drugiej bo pierwszą zmyłem do połowy całkowicie :lol2: Tylko że u mnie czcionka się zgadzała ;) 

7 godzin temu, PaVLo napisał(a):

No to jaką pastę jeszcze raz wybrać? 😃

To https://allegro.pl/oferta/termopad-honeywell-ptm7950-40x40-0-25mm-narzedzia-100-oryginal-14624865421 lub to https://allegro.pl/oferta/pasta-pad-na-cpu-gelid-heatphase-ultra-intel-ph-gc-02-i-15058247159?fromVariant=15058197383 (to samo)

Opublikowano (edytowane)

Chyba zartujesz :E tyle pitolenia żeby na końcu zamówić zwykłą pastę na której za jakiś czas może być to samo w dodatku "popsutą" :/ Jak już to rozbierasz to załóż pada zmiennofazowego, za chwile może być znowu wzrost temp szkoda twoich nerwów, daleko nie trzeba szukać jak @Lameismyname zmienił na zwykłą pastę, było miesiąc ok i zaczęły się stopniowo wzrosty + ponowna rozbiórka.

Edytowane przez Send1N
  • Upvote 3
Opublikowano

To mi się i tak przyda, a czy ten pad nie jest za mały, chodzi mi o wymiar 40x30mm ?
Szukam po necie i nikt chyba nie poświęcił czasu, aby ro zmierzyć.

Zamówię te pady Gelid.

Opublikowano
51 minut temu, PaVLo napisał(a):

Zamówiłem już zwykłą pastę Gelid GC-Extreme 8,5 W/mK

:sciana:

Masz tu oryginalny plaster od kolegi @sideband jak już się zdecydowałeś ją rozkręcać to nie lepiej to zrobić jak należy ? Poprawa na pewno będzie duża, tylko jak wyżej pisze @Send1N pytanie ile wytrzyma. Choć jak pamiętam lata temu wymieniałem chyba na Arctica MX4 to się dobrze sprawowała, ale dzisiaj jakbym miał wymieniać to najlepiej ptm i masz spokój.

https://allegro.pl/oferta/termopad-honeywell-ptm7950-80x40-0-25mm-narzedzia-100-oryginal-15656814472

4 godziny temu, DżonyBi napisał(a):

Ja przed zakupem 4090 napaliłem się na Asusa, ale po zrobieniu riserczu w sieci odkryłem, ze wysoki HS tych kart to bardzo czesta przypadlosc. Mialem juz 4 sztuki MSI - 3070 Suprim, 3080Ti Suprim, 4090 X Trio, teraz Liquid X. We wszystkich delta na poziomie 10C. Z MB Asusa tez czytalem rozne historie, bo zaglebilem ostatnio temat. Nikt nie poleca. Ta firma zeszla na psy. 

Ja bym nic samemu nie robil. RMA i niech przepastuja na nowo.

Dlaczego ? Co to za problem samemu pastę wymienić ? Przeczytaj ten wątek od początku i linki które wklejałem, zresztą @Sebastiansbk też to przerabiał. Asus uważa, że do 105 stopni jest w porządku i nawet jak kartę wyślesz to gnojkom nie chce się karty rozebrać i pasty zmienić. Stracisz tylko czas i pewnie z miesiąc bez karty zostaniesz, która wróci do Ciebie w takim samym stanie.

Opublikowano (edytowane)

Kiedys kupilem pokoparkową karte MSI, gosc mnie oszukal, bo wyslal screeny z przeklamanymi temperaturami. Tez miala HS 105, skatowana sztuka. Na szczescie na gwarancji. RMA w Morele, a po dwoch tygodniach karta z serwisu MSI u mnie. Temperatury byly wzorowe. Delta 8-9C! Do dzis mam pamiatke w formie czarnego pudelka z czerwonym smokiem. ASUSa zapisuje na czarna liste.

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano (edytowane)

Jedno sprostowanie karta nie raczej wroci z serwisu w takim samym stanie (chyba ze masz szczescie) tam nie dbaja o twoj sprzet ,moja sztuka byla poryzowana na jednym wentylu i sama obudowa rowniez była zasysowana natomiast kiedys mialem do czynienia z serwisem msi to dobiero była jazda ,karta wrocila z innymi numerami seryjnymi ,naprawiona inna sztuka i tarta była w stanie jak by ktos nia szorował po podłodze ,takżę te serwisy to o kant dupy rozbic ,na serwis jak wysyłac to karte ktora padła albo sypie artefaktami oczywiscie to moje zdanie z moich doswiadczen z serwisami .

Edytowane przez Sebastiansbk
  • Upvote 1
Opublikowano
6 minut temu, skunRace napisał(a):

Masz tu oryginalny plaster od kolegi @sideband jak już się zdecydowałeś ją rozkręcać to nie lepiej to zrobić jak należy ? Poprawa na pewno będzie duża, tylko jak wyżej pisze @Send1N pytanie ile wytrzyma. Choć jak pamiętam lata temu wymieniałem chyba na Arctica MX4 to się dobrze sprawowała, ale dzisiaj jakbym miał wymieniać to najlepiej ptm i masz spokój.

https://allegro.pl/oferta/termopad-honeywell-ptm7950-80x40-0-25mm-narzedzia-100-oryginal-15656814472

Zamówiona ta z linka, miałem ją w koszyku, więc spokojnie czuwam nad sprawą :cool:

Opublikowano
5 minut temu, PaVLo napisał(a):

To mi się i tak przyda, a czy ten pad nie jest za mały, chodzi mi o wymiar 40x30mm ?
Szukam po necie i nikt chyba nie poświęcił czasu, aby ro zmierzyć.

Gpu w 4090 ma 609 mm² więc najmniejszy rozmiar starczy i jeszcze zostanie po wycięciu

Opublikowano (edytowane)

Ale smart działa od jakiegoś czasu od 30zł zamiast 45 :E na kilka razy ci nie potrzebne bo aplikujesz raz dożywotnio czyszcząc tylko kartę z kurzu bez zabawy w wymianę pasty, akurat na ihs to może dawać gorsze rezultaty i szkoda tego marnować

Edytowane przez Send1N
Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, Send1N napisał(a):

Ale smart działa od jakiegoś czasu od 30zł zamiast 45 :E na kilka razy ci nie potrzebne bo aplikujesz raz dożywotnio czyszcząc tylko kartę z kurzu bez zabawy w wymianę pasty, akurat na ihs to może dawać gorsze rezultaty i szkoda tego marnować

O qrcze, faktycznie :woot:

Nie wiedziałem, więc zmiana na 40x40 :wariat:

//////////////

Jak radzicie to nakładać, na radiator czy nieco trudniej na rdzeń?
Bo szczerze, jak nałożę całość na radiator, to nie muszę nic docinać, a nadmiar nie zaszkodzi. Na rdzeniu można zrobić wiszącego naleśnika, więc czeka mnie docinanie niemal idealnie :E

Edytowane przez PaVLo
Opublikowano (edytowane)

Czyścisz starą pastę  wycinasz na rozmiar rdzenia po zmierzeniu, możesz dać po 0.5mm więcej aby nie nałożyć zbyt małego kawałka niechcący :E nakładasz na rdzeń dociskasz mocno palcem od góry jak jeszcze masz folię i po tych czynnościach zdejmujesz górną folię tak aby nie rozerwać pada, można podważyć jakąś igłą czy pensetą...

Edytowane przez Send1N