Skocz do zawartości

ASUS TUF RTX 4090 OC i strasznie gorący HotSpot (105st) - reklamować czy olać?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@Kadajo ja wywaliłem to śmietnisko w postaci całego oprogramowania i do kontroli oświetlenia GPU i klawiatury, zainstalowałem sam Aura Sync

https://www.asus.com/campaign/aura/download.php

Na dole jest link do ostatniej wersji 1.07.84_V2

Wracając do tematu, to mając już 3 grafiki Asusa, pierwszy raz trafił mi się taki model.

Najważniejsze, że Asus zezwolił i można działać. Jak przyjdzie plaster, to będę rozbierał, a przy okazji przeczyści się po ponad roku.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Mój ASUS Rog Strix 4090 (wersja nie OC). Na stock, bez żadnych OC/UV.

Hotspot 106st.C po kliku sekundach stress testu GPU w AIDA64. Test zrobiony w sierpniu 2024. Karta kupiona we wrześniu 2023. :E

gpu_hwinfo_HOT_SPOT.thumb.PNG.ec5d523754812f97332eaa16136d273d.PNG

Edytowane przez pawciog
  • Confused 2
Opublikowano

W dodatku przed kupnem zastanawiałem się nad Gainwardem 4090 (bo Gainward to dawno temu chyba wydawał dobre karty graficzne). Niestety wszedłem na wykop i ktoś poradził mi, że Asus Strix 4090, bo ciche cewki oraz dobre chłodzenie.

No to mam: cewki w tym Asusie Strix 4090 są tak głośne(w zależności od użycia), że słychać je bardziej od wentylatorów w obudowie.

Opublikowano

Może i coś mieszał system ale wyszedł nawet jakiś Fix dla Gigabyte'a... mi on nie pomógł. Podświetlenie działało wcześniej nawet lepiej bo świeciło się tak jak na poniższym filmiku ale nie było jakby pełne lub migało co jakiś czas, a po aktualizacji zaczęło działać jeszcze dziwniej jak tylko odpalały się wentylatory i sprawiało efekt jakby świeciła się jedna łopatka wentylatora. 

Jak wejdziesz do nich na stronkę w zakładkę support -> firmware to jest do pobrania plik który niby ma naprawić problem "Fixed LED known issues(please turn off the power and power on before performing the installation update)". 

Olałem temat bo i tak ledwo było to widać.

Opublikowano
3 godziny temu, sideband napisał(a):

@PaVLo

Ty to po nocach nie śpisz? Tylko zamawiasz i zwracasz PTM-y? :E

Bo to jest związane jak mocno krzywy jest rdzeń i podstawa chłodzenia.

I zdenerwowałem sprzedawcę, bo mi nadał paczkę i leci to co zwróciłem :wariat:

Krzywy rdzeń? :woot:,  pierwsze słyszę o takich rzeczach, chyba że z brzegu pizzy ktoś wylosował. Mnie się jeszcze nie zdarzyło i skoro pomaga zmiana pasty, to jednak to nie będzie to :woot:

Opublikowano (edytowane)

Od tego jest właśnie pasta aby eliminować mikro nierówności przecież ;) Ja lata temu w radeonie R9 290 wymieniłem po ponad 3 latach pastę z fabrycznej która była już sucha, na kryonauta i miałem gorsze temperatury niż przed wymianą (85 max przed - 88 max po) po tygodniu rozkręciłem jeszcze raz i przesmarowałem jeszcze raz kryonautem ale dałem 2x grubiej po tym temperatura spadła do max 79c, wywnioskowałem z tego że musiała być konkretniejsza krzywizna.

Edytowane przez Send1N
Opublikowano
19 minut temu, PaVLo napisał(a):

I zdenerwowałem sprzedawcę, bo mi nadał paczkę i leci to co zwróciłem :wariat:

Krzywy rdzeń? :woot:,  pierwsze słyszę o takich rzeczach, chyba że z brzegu pizzy ktoś wylosował. Mnie się jeszcze nie zdarzyło i skoro pomaga zmiana pasty, to jednak to nie będzie to :woot:

Jak masz większa wysokość na środku to Ci łatwiej wypompuje pastę i robi się problem. Rdzenie od zawsze są krzywe mniej lub bardziej.

• Upvote 1