sirlukas 22 Opublikowano 25 Lutego Autor Opublikowano 25 Lutego Hmmm... planuję wziąć ASRock B850M Riptide, płyta nówka, mało jeszcze testów. Pamięć mam dwa zestawy Adata XPG Lancer RGB DDR5 32GB (2x16GB) 6000MHz CL30 AX5U6000C3016G-DTLABRBK.
kalderon 1 092 Opublikowano 25 Lutego Opublikowano 25 Lutego To nic nie zmienia, jest ryzyko że 6000CL30 na czterech kościach to będzie zbyt dużo. 1 1
Send1N 4 199 Opublikowano 25 Lutego Opublikowano 25 Lutego Szansa na stabilnosć przy 6000 jest spora jeżeli ręcznie pozmieniasz kilka ustawień w biosie ale na 4x16 6000 po wbiciu jedynie profilu expo/xmp jest mała.
sirlukas 22 Opublikowano 25 Lutego Autor Opublikowano 25 Lutego 1 minutę temu, Send1N napisał(a): Szansa na stabilnosć przy 6000 jest spora jeżeli ręcznie pozmieniasz kilka ustawień w biosie ale na 4x16 6000 po wbiciu jedynie profilu expo/xmp jest mała. Szansa mała na stabilność przy włączonym XMP?
Send1N 4 199 Opublikowano 25 Lutego Opublikowano 25 Lutego Zazwyczaj tak jest przy 4 modułach jak interesuje cie tylko wbicie profilu z prawie że maksymalnym taktowaniem dla danego cpu jeżeli chodzi o pamięci to są problemy, zawsze możesz zrobić tak że wbijesz profil a taktowanie przestawisz ręcznie np na 5600mhz jak nie masz wprawy w ustawianiu pamięci, wtedy timingi zostaną te z profilu ale z niższą częstotliwością 1
sirlukas 22 Opublikowano 25 Lutego Autor Opublikowano 25 Lutego Dzięki. To może ktoś chce kupić zestawik lub dwa po 32 GB
Send1N 4 199 Opublikowano 25 Lutego Opublikowano 25 Lutego Najpierw to sprawdz bo może akurat ci się poszczęści i to będzie działać stabilnie a dopiero pózniej kombinuj
sirlukas 22 Opublikowano 7 Marca Autor Opublikowano 7 Marca Co nieco już mam: 9800X3D Asrock B850M Riptide Wi-Fi SK Hynix P41 2TB na system 64GB 4x RAM ADATA XPG jak wyżej Corsair SF1000 ale na razie do testów użyję w starej budzie starego zasilacza, ten poczeka na nową budę. Stara RX 6600XT 8GB dopóki rynek się nie uspokoi. Chłodzenie powietrzne jakieś na razie małe mam. Teraz czekam na dostępność obudowy Montech Heritage (nie Pro, bo wentyle wezmę chyba inne, lepsze). To samo z AIO, myślę nad Lian Li Hydroshift 360s Black (niestety nie ma innego wyboru na czysty cable management i mało światełek). Jak tylko się wykuruję to złożę, porobię testy, szczególnie RAMu i dam znać. Czym pomęczyć ten RAM? Jaki dysk byście polecili jako drugi do systemu? Komp do wszystkiego, czyli i office i gry i Adobe Lightroom etc. Warto brać szybkie dyski z DRAM jako storage?
Send1N 4 199 Opublikowano 10 Marca Opublikowano 10 Marca W dniu 7.03.2025 o 09:54, sirlukas napisał(a): Warto brać szybkie dyski z DRAM jako storage? Do takich zastosowań nie ma sensu dopłacać do jakiś ultra szybkich dysków bo nie będzie żadnej różnicy, nie wiem w jaką pojemność celujesz ale np tani kioxia g2 1tb styknie https://allegro.pl/oferta/dysk-ssd-kioxia-exceria-nvmetm-g2-m-2-2280-1tb-13623240204
sirlukas 22 Opublikowano 10 Marca Autor Opublikowano 10 Marca Pewnie wezmę 2TB, coś pokroju NM710, bo często mają dobre ceny. Dzięki.
sirlukas 22 Opublikowano 10 Marca Autor Opublikowano 10 Marca (edytowane) Złożyłem kompa na szybko, trochę się grzeje w starej budzie ale śmiga. Włączyłem EXPO 6000, ale nie wiem jak odczytywać soft, bo mówi mi, że chodzi na 3000MHz, a myślałem, że ma być 6000MHz, czy coś mi się myli? Pewnie mylą mi się MT z MHz? EDIT: chyba znalazłem, że to jednak norma DDR5 6000 to MCLK 3000 MHz. Edytowane 10 Marca przez sirlukas
sirlukas 22 Opublikowano 11 Marca Autor Opublikowano 11 Marca W dniu 25.02.2025 o 21:00, Send1N napisał(a): Zazwyczaj tak jest przy 4 modułach jak interesuje cie tylko wbicie profilu z prawie że maksymalnym taktowaniem dla danego cpu jeżeli chodzi o pamięci to są problemy, zawsze możesz zrobić tak że wbijesz profil a taktowanie przestawisz ręcznie np na 5600mhz jak nie masz wprawy w ustawianiu pamięci, wtedy timingi zostaną te z profilu ale z niższą częstotliwością Jak to teraz potestować? Wbiłem sam profil EXPO 6000. Chwilę pochodził TestMem5 na profilu Extreme jak polecałeś w innym wątku i błędów nie było, ale testu nie skończyłem. Jak najlepiej potwierdzić na jakich ustawieniach ten RAM w 4 kościach mi śmiga? BIOS różnie pokazuje.
Send1N 4 199 Opublikowano 11 Marca Opublikowano 11 Marca użyj najnowszej wersji tm5 https://github.com/CoolCmd/TestMem5/releases/tag/v0.13.1 jeżeli masz tą 0.12 przykładowo i puść test z profilem anta extreme jak przejdzie cały 2 godziny to na 99% sam ram jest ok pózniej puść test cpu+ram w occt to dociśnie IMC w procku którego tm5 nie rusza (cpu+ram) ustawienia stockowe:
sirlukas 22 Opublikowano 11 Marca Autor Opublikowano 11 Marca (edytowane) Moje GUI jest bardziej radzieckie, wersję mam dobrą bo wczoraj instalowałem. BIOS pokazuje tak (nie mogę, że taka firma nie potrafi napisać bez błędów "MHz"): Edytowane 11 Marca przez sirlukas
sirlukas 22 Opublikowano 11 Marca Autor Opublikowano 11 Marca Głupie pytanie poza konkursem. Płyta ma 2 termopady dla głównego NVME, P41 jaki tam włożyłem jest jednostronny. W związku z tym, nie ściągałem folii od spodniego termopada, bo wydaje mi się że PCB spodu P41 nie dotyka tego radiatora. Dobrze zrobiłem, czy ściągnąć folię? 2h test, prawie dwa cykle, zero błędów.
Send1N 4 199 Opublikowano 13 Marca Opublikowano 13 Marca Jak nie ma żadnych elementów z drugiej strony pcb to nie ma sensu ściągać tej folii, zachowasz sobie świeży pad na przyszłość
sirlukas 22 Opublikowano 13 Marca Autor Opublikowano 13 Marca Takie było i moje rozumowanie, po co ma wysychać. Co to BIOSu, to nie wiem czy profil EXPO wgrywa się za każdym razem. Wydaje mi się, że poza profilem EXPO muszę jeszcze manualnie ustawić "DRAM Frequency" na 6000 (3 zdjęcie z BIOS powyżej, na zdjęciu jest AUTO) i wtedy w Windows rzeczywiście pokazywał mi 3000MHz.
Send1N 4 199 Opublikowano 14 Marca Opublikowano 14 Marca (edytowane) Taktowanie powinno automatycznie wskakiwać po wybraniu profilu bo częstotliwość jest też przecież jego częścią a po zapisaniu ustawień podczas wychodzenia z biosu nie ma prawa się nic samo przestawić jeżeli nie wykonasz sam resetu bądz bateria cmos ich nie trzyma ale to się w świeżych płytach nie zdaża żeby bateria podtrzymująca miała zbyt niskie napięcie Edytowane 14 Marca przez Send1N
sirlukas 22 Opublikowano 14 Marca Autor Opublikowano 14 Marca 7 godzin temu, Send1N napisał(a): Taktowanie powinno automatycznie wskakiwać po wybraniu profilu bo częstotliwość jest też przecież jego częścią a po zapisaniu ustawień podczas wychodzenia z biosu nie ma prawa się nic samo przestawić jeżeli nie wykonasz sam resetu bądz bateria cmos ich nie trzyma ale to się w świeżych płytach nie zdaża żeby bateria podtrzymująca miała zbyt niskie napięcie Ty nie potrzebujesz jakiś tabletek na sen przypadkiem PS. Nigdzie nie mogę znaleźć informacji czy te karty z eventu AMD w ogóle istnieją, jest jakieś Founders Edition? Przyznam, że te wizualnie wyglądają świetnie.
Send1N 4 199 Opublikowano 14 Marca Opublikowano 14 Marca Idę spać kiedy mi się podoba nie kładę się na siłę po prostu, właśnie wstałem no referenty amd zawsze są bardzo ładne tylko często nie idzie w parze to z dobrą wydajnością i kulturą pracy chłodzenia https://videocardz.com/newz/amds-unreleased-radeon-rx-9070-xt-reference-design-shows-up-in-china 1
kalderon 1 092 Opublikowano 14 Marca Opublikowano 14 Marca Nie, nie było i nie będzie kart z tej serii bezpośrednio od AMD.
sirlukas 22 Opublikowano 14 Marca Autor Opublikowano 14 Marca To świntuchy, tak kuszą ładnym renderingiem, karta wyglądałaby mega w black out projekcie.
sirlukas 22 Opublikowano 17 Marca Autor Opublikowano 17 Marca Dobra kończę zakupy, bo już trochę przeginam. Złożyłem na razie tak: CPU: 9800X3D M/B: ASRock B850M Riptide Wi-Fi SSD: 2x SK Hynix P41 Platinum 2TB na system i dane RAM: Adata XPG Lancer RGB DDR5 (4x16GB) 6000MHz CL30 Buda: Montech Heritage Pro Black (właśnie zamówiłem) Chłodzenie CPU: Lian Li Hydroshift 360S Black (właśnie zamówiłem) PSU: Corsair SF1000 GPU: PowerColor Radeon RX 6600 XT Fighter 8 GB dopóki rynek się nie uspokoi W sobotę brakujące elementy powinny przyjść, to może wstawię fotke kompa dla dziadka (brąz i czerń). Koniec zakupów do czasu gdy 9070XT lub 5080, obie w wersji Asus Prime (2,5 slot) się nie ustatkują. Dzięki za wszystko, fajnie było wracać i zagłębiać się w temat z powrotem po tych latach. 1
Send1N 4 199 Opublikowano 17 Marca Opublikowano 17 Marca (edytowane) Przecież jak wezmiesz teraz tą 6600xt i będziesz na niej czekał aż przykładowo 9070xt spadnie z ceny o te 200-300zł to tą 6600 i tak sprzedasz taniej bo nikt nie kupi w takiej cenie jak kupiłeś używanej zaoszczędzisz tyle co nic, nie wiem po co tak kombinować Edytowane 17 Marca przez Send1N
Rekomendowane odpowiedzi