Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ten Superposition bechmark jest wogóle wiarygondym bechmarkiem? Patrzcie na to, poprzednio miałem jakieś ~7100 punktów a nic nie kręciłem:

1 przed włączeniem Resizable BAR 71b46acc785be.png

2 po włączeniu Resizable BAR

02a8a15f31828.png

3 po wyłączeniu Resizable BAR

06d828d8d160e.png

Opublikowano
5 godzin temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Tez tak uważam. Ale przy Nomand już by nie mogli używać przekręconych kart bo testu by nie skończyło :p

Tu wczoraj sobie tak przekręciłem że cały test artefakty, a i tak dokończył. 3d Mark od razu by wyłożył :p

Ale w sumie założę osobny temat dla Nomand i tyle :)

https://forum.ithardware.pl/topic/8976-steel-nomad-3dmark-forumkowy-ranking/

a to w steel nomadzie się coś zmieniło w porównaniu do port royal i time spy gdzie można ganiać na sporo niższym napięciu niż superposition? 

Opublikowano

Musiałbyś zapuścić oba i zobaczyć.  ;) 

Kilka lat temu SP to był prawdziwy killer bo żaden 3dSmark nie cisnął tak karty jak SP, i słabo to wprawdzie pamiętam ale wydaje mi się że to właśnie SP mniej wybaczał przy oc.

No ale mamy teraz inne karty i inne benczmarki.  ;) 

Opublikowano

Na nvidii nie pamiętam ale na radeonie 3dmarka mogę ganiać z offsetem o jakieś 40-50mv niższym niż SP. Co weselsze ja na tak dokokszonym negatywnym offsecie mogę przejść i stress test w 3DM. Na NV stress test przynajmniej dawał +/- jakieś pojęcie o stabilności a na AMD żadnego. Ostatnio wziąłem się na sposób i odpalam benchmarka z Wukonga w pentli na 3200x1800 w oknie, co by wyższe zegary wbić w danym limicie. No i najnowszym cinebenchem zacząłem się bawić, bo elegancko, olewa co chwila capa zegara i wbija +100 MHz na shaderach. Mam ponad rok tego radeona i dalej uważam, że wuj w dupę AMD za te offsety xD Niedługo zacznę się bawić z vramem ale tam znowu jest posrana akcja ze skalowania napięcia i zegara SOC do zegara pamięci :sciana: 

Opublikowano

Na AMD robisz UV aby zrobić OC :E Właśnie zainstalowałem i puściłem Steel Nomada i sypie szybciutko offset stabilny pod starymi testami 3dmarka. Elegancko może wreszcie jakiś tester pod AMD co by miał przełożenie na gry. 

Opublikowano
2 godziny temu, Art385 napisał(a):

a to w steel nomadzie się coś zmieniło w porównaniu do port royal i time spy gdzie można ganiać na sporo niższym napięciu niż superposition? 

Nie wiem jak to zrobiłeś ale u mnie to właśnie w superposition mogę lecieć do końca testu i wypluwać wynik na totalnie niestabilnym napięcu, najniżej zszedłem do 1030v przy 2800mhz :E co jest totalną komedią bo timespy ta natkim się wyłącza od razu przy kliknięciu na start testu nawet jak zejdę poniżej 2ghz z taktowaniem rdzenia :rotfl:Realnie ostatnie stabilne napięcie mam 1155mv a w superposition 1030mv i sporo osób jak to napisałem zaczęło lecieć na niestabilnych nastawach i napięciach aby lepiej mieścić się w limicie mocy i wypluwać coraz to wyższe wyniki w tym temacie.

Opublikowano

Zapewne kwestia RDNA3 i tego, że te offsety naprawdę są dziwne. Teraz po ogarnięciu WHEA na działającym biosie wrzuciłem nowe drivery i choć UI trochę bardziej zamula jakby, to wszystko śmiga a i podejrzanie mogę wrzucić większy offset. No i po tweakach na 24.12.1 mogę zejść do 41W podczas oglądania YT vs 67W na 24.5.1 a to całkiem fajna różnica. Nie mniej nie spodziewałem się, że radeon jest wrażliwy na niestabilność aż tak bardzo, że potrafi świrować już na poziomie bootowania :E i wie, że jesteś w dupie pomimo, że testery stabilności nie wiedzą xD 

Opublikowano

Na rdna2 też są dziwne a timespy nie pozwala przejść nawet na 1150mv gdzie na 1155 mam wszystko stabilne każdą grę itp dlatego dziwie się że napisałeś o tym że możesz go zaliczyć na jeszcze niższym napięciu niż superposition :hmm:

Opublikowano

O ile pamiętam timespy ganiałem na offsecie -150mv a na SP jak puściłem na -110mv to przez kilka dni myślałem, że kartę zabiłem :E wyjmowałem ją, zmieniałem wtyczki pcie miejscami xD nawet odkręciłem Z-Bar a potem na niego nadepnąłem :rofl Najgorzej wkurza, że RDNA3 to maszyna losująca bardziej niż stałe nastawy. Każdy reboot to trochę inne nastawy :sciana: No i te skurczybyki mogą przez SMU driverem nanosić zmiany na zachowanie karty oczywiście po cichu ;) 

Opublikowano

To ciekawe bo u mnie jest zupełnie odwrotnie a miałem też rdna 3 (7700XT) w kompie który składałem dla znajomego i ta sama sytuacja w superposition - karta zaliczała cały ten test czy to extreme czy 4k optimized na "chorych" nastawach i totalnie niestabilnym napięciu wszędzie indziej :E 

Opublikowano (edytowane)

@NoviAMGAle w sofcie ustawiłeś 0.9 ?czy ci tyle pokazywało w czasie gry bo to zupełnie inna bajka, realne napięcie jest raportowane całkowicie inne (niższe) niż to co ustawisz w adrenaline. U mnie taka sytuacja jak już nie raz wspomniałem mianowicie: 1155v jest stabilne nawet na 2650mhz a 1150 jest niestabilne nawet na 1900mhz :E A w superposition jest stabilne uwaga 1030mv i karta boostuje do ponad 2800mhz :E 

Edytowane przez Send1N
Opublikowano

http://www.3dmark.com/spy/42818768

Zapomniałem że mam wyniki na Intel jeszcze :D

Nie kumam tego Superpositon w 1080p. Wykręcam proca i kartę pod sam korek, nie ma tu już 1MHz miejsca w górę na podniesienie. Karta ponad 500W. A on wypluwa wynik poniżej 170 ciągle 🤣🤣🤣🤣. Czasem nawet 166. Mimo iż wcześniej 171 zrobił. 

Każdy inny test w górę. Tylko tu jakieś cuda. W 4k normalnie wynik w górę. Tylko 1080p ma jakiś problem. 

Opublikowano (edytowane)

Karta odbija się od limitu mocy, im bardziej ja wykręcisz tym bardziej zegar będzie spadał w momentach największego obciążenia, a co za tym idzie wynik

W 1080p extreme bardziej obciąża kartę niż 4k optymized, mało tego w 1080p extreme proc nie stanowi waskiego gardła, a w 4k potrafi

Edytowane przez SylwesterI.
Opublikowano

Ale to są różnice w granicach błędu pomiarowego.

Mały tip, chcesz lepszy wynik, szukaj najlepszego układu megaherce gpu vs napięcie gpu

Przykładowo teraz jedziesz na 2975 przy napięciu 1.05V to zobaczysz że lepszy wynik ci da np. 2920 ale z napięciem 1.00V

Bo pr,y napięciu 1.05V karta będzie odbijać się od limitu i zegar spadać do 2850mhz , a przy napięciu 1.00V będzie ciągle trzymać 2920