Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie, zbieram się pomału do wymiany swojego emeryta. Wybór padł (chyba) na platformę AMD i będzie to początkowo Ryzen 5 7600 (lub 7500f), ale wybór platformy AM5 jest argumentowany przyszłą możliwością wymiany na proca z X3D na końcu. 

Jeśli chodzi o płytę początkowo myślałem nad Gigabyte B650 EAGLE AX, której koszt oscyluje na dzień dzisiejszy w granicach 635-659zł. I się zastanawiam czy np. poniższe płyty nie są warte dopłaty, choćby ze względu na szybszą kartę ethernet czy obecność PCIe Gen5x4. Biorę jeszcze pod uwagę:

• ASRock B650 PG LIGHTNING - ceny 707-729zł
  • ASRock B650M PG RIPTIDE - ceny 688-709zł
  • MSI B650 GAMING PLUS WIFI - ceny 699-739zł

Starałem się dobierać płyty z mocniejszymi sekcjami zasilania biorąc pod uwagę możliwość przyszłej rozbudowy. Nadmienię, że potrzebuję 3-4 gniazda SATA(dysk z systemem będzie oczywiście na nvme), a komputera będę głównie używać do prac biurowych (office, photoshop) z okazjonalnym renderingiem i żeby sobie pograć od czasu do czasu. Komputer będzie pracować na kablu ethernet, bo u mnie w bloku jest spore "zaszumienie" po wifi. 

Tak więc czy warto dopłacać te kilkadziesiąt złotych czy sobie jednak darować i brać "orzełka"? A może macie inne ciekawsze propozycje w zbliżonym budżecie?

Opublikowano

Tutaj nie ma co zbytnio kombinować po prostu bierz to co tańsze z tych które wymieniłeś. 

System na dysku nvme nie jest taki oczywisty bo względem sata3 nie robi większej różnicy. PCIe Gen5x4 nie jest Ci potrzebne do zastosowań które wymieniłeś.

Ps. Ja bym tam brał MSI ze względu na uefi.

• Upvote 1
Opublikowano

mam b650 gaming plus i płyta spoko, ale nie w tej cenie co teraz.

właściwie ta sama płyta to B650-S wifi a potrafiła być naprawdę dużo tańsza

sekcje to nawet tanie płyty mają takie że nie masz się co martwić

osobiście odłożył bym zakup na okres mocno poświąteczny, teraz nic nie ma, a to co jest podrożało mocno, wspominany hdv był po 450, a teraz niedobitki po 650, a tyle to ta płyta nie jest warta.

• Upvote 1
Opublikowano

wielkie dzięki za odpowiedzi, z tego co widzę to jak w tym powiedzeniu o rabinach... :)

dlatego zadałem pytanie, że nie zamykam się na ewentualną zmianę w przyszłości procka na np 9800x3D i żeby sekcja zasilania się przy nim nie gotowała. 

Gdyby Asrock B650 Livemixer miał o jeden więcej port SATA to mój wybór byłby dużo prostszy(niby można się pokusić o kontroler SATA na pci-e, albo na druciarstwo żeby podłączyć odd przez wewnętrzne usb, ale wolałbym tym razem nie kombinować zbyt dużo), bo teraz go widzę poniżej 700zł. 

W dniu 7.12.2024 o 10:49, Lameismyname napisał(a):

@Chevington Miałem Ci z automatu polecić "combo" 7500F + B650M-HDV/M.2, a resztę abyś dorzucił np. do karty graficznej ale widzę, że te płyty podrożały z ~470zł na 630-700zł :o

W tym układzie chyba bym wybrał pełnowymiarowego ASRock B650 PG LIGHTNING

właśnie tu moje trochę dopytanie w poruszonej przez Ciebie kwestii, nie warto dopłacać ~100zł do R5 7600 względem 7500f?

Opublikowano
6 minut temu, Chevington napisał(a):

nie warto dopłacać ~100zł do R5 7600 względem 7500f?

tylko i wyłącznie wtedy jeśli chcesz mieć zintegrowaną kartę graficzną. miałem 7500f, mam 7600 z przypadku, nie ma między nimi różnicy.... jest, na papierze

7500F się fajnie kreci, kosztuje teraz z ali 570zł

płyty jak już pisalismy, 98x3d to nie jest żadne potwór, za dużo się chyba naczytałeś tematu tu na forum że płyta musi być za 2K... nie nie musi. nawet te za 500 mają sensowne sekcje zasilania

w każdym budźecie zawsze coś będzie nie tak, za mało portów, usb, za dużo, zły kolor itd itp

najlepszy był asrock b650 steel legend na promocjach w okolicy 820-830zł, tu nie ma dylematów.. ale takich cen już może nie być

• Upvote 1
Opublikowano

@Chevington 7500F i 7600 to ten sam procesor, ba - do worka wrzucasz 7600X i masz nadal to samo.  Słabo? Do kart pokroju 4070/4070 SUPER/4070 TI/4070 TI SUPER w 1440p cała gama Ryzenów wypadnie podobnie, różnice wydajnościowe marginalne:

Bierz co tańsze (7500F) i co górka gotówki pchaj w kartę graficzną.

• Upvote 2