Skocz do zawartości

Zużycie procesora po aktualizacji Windows 11 do wersji 24H2

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Z tym powrotem to też niezłe cyrki. Szanowny MS nie daje możliwości pobrania tego systemu ze swoich serwerów, a szukanie w internecie po różnych stronach może się skończyć jeszcze gorzej jak z 24H2. 

Opublikowano

Cholera, wróciłem z pracy i nadal 33% zużycia CPU przez proces "System".
W nocy zostawiałem kompa na parę godzin. No brakuje mi już pomysłów... gdybym wiedział, siedziałbym sobie na 23H2.
Teraz to nic na kompie nie porobię. Nie chce mi się instalować 23H2 z obrazu, muszę to przemyśleć. Chwilowo będę się ratował Linuxem.

Opublikowano

@AndrzejTrg Mi to potrafi zamulać firefoxa, gify czy wideo zwiechy, a nawet na pulpicie lag i freezy kursora. Potrafi mi autentycznie przycinać pisanie posta na ithardware :mad:
                          No guano nie z tej ziemi. Najgorsze, że nie mogę znaleźć jakiegoś rozwiązania, a nic co próbowałem nie pomogło :/

Opublikowano (edytowane)

@AndrzejTrg 1-2% to luz. U mnie 33%+. Jakąś kpina

EDIT: Chyba wiem czego jutro spróbuję. Nie chcę instalować "świeżego" 23H2 ale cofnąć z 24H2 do 23H2.
          Opcja numer 1 którą intuicyjnie zrobiłem tj. z tego poradnika nie zadziałała. Po restarcie dalej miałem 24H2 i wygasła mi opcja "wróć"
          Jednak widzę, że jest jeszcze jedna opcja - opcja nr 2:
          https://www.neowin.net/guides/how-to-roll-back-and-uninstall-windows-11-version-24h2/
          Może zadziała poprawnie. Nie przypominam sobie kiedy ostatnio byłem zmuszony cofać aktualizacje.

Edytowane przez Lameismyname
Opublikowano

Miałem to samo, "system" mielił mi non stop. Próbowałem dużo rzeczy nic nie pomogło skończyło się reinstlką systemu. Ale problem wrócił, okazało się że nowe stery NV to powodują. Musiałem rollnąć do tyłu o 2-3 wersje i jest już ok.

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

@halfi Też pomyślałem o sterach zielonych jakimś dziwnym trafem. Wczoraj instalowałem najnowsze (te z 5-6 grudnia) I nie pomogło. Sprawdzę jakieś starsze albo nawet studio.

Tak na chłopski rozum, samo odinstalowanie ich tak aby chwilowo był system bez sterów (ew. jakichś starych zassanych z bazy windowsa) powinno pokazać czy w tym tkwi problem.

Zrobię tak przed próbą cofnięcia aktualizacji. Jeżeli się okaże, że to to, będę się w głos śmiał, bo wyjdzie na to, iż stery zielonych są powodem kompletnej nieużywalności systemu dla mnie od lat, a to jednak o sterach czerwonych gada się jakieś niestworzone głupoty. Na Linuksie też stery zielonych potrafią dać w kość, nie każdy jednak używa tego niszowego systemu i go to dotyczy.

Opublikowano (edytowane)

Pobawię się sterami grafiki, potem jak nic z tego to cofnę system drugą metoda. Jak nic to nie da zastanowię się. Windows nie jest mi niezbędny, mogę przeczekać na linuxie na nowe stery i update.

EDIT (17:45): Odinstalowałem stery NVIDII - zarówno bez zainstalowanych sterowników jak i z zainstalowanymi z "Windows Update" zużycie procesora jest na poziomie 33%.

EDIT (18:15): Odinstalowanie poprawek jakości z użyciem menu rozwiązywania problemów (trzymając shift przy resecie kompa) wywala błąd, że nie da się odinstalować poprawki i chuj :mad:

EDIT: (18:57): Zainstalowałem program "Windows Performance Analyzer"

W trybie administratora odpaliłem cmd i wklepałem:
Wpr.exe -start GeneralProfile

Poczekałem minutę aby zarejestrować problem i wklepałem:

Wpr.exe -stop c:\gp.etl

Używając programu Windows Performance Analyzer otworzyłem plik etl do analizy.
Efekt:
CPU_BUG.thumb.png.fd68bcb13fe3d8b904e41a8e3d595c48.png

Wychodzi na to
, że elementami procesu "System" które żrą w idle procesor są wątki o ID 1284, 4344, 688
Nie mam pomysłu co dalej da się z tym zrobić... Jedynie co chwilę się spotykam jakoby miało to związek z kartami graficznymi Nvidii i ich sterownikami.

Opublikowano (edytowane)

A czemu nie zrobisz czystego formata? Już się 3 dzień męczysz... Nawet jak masz pierdyliard programów poinstalowanych, to być to ogarnął w kilkanaście minut, mówię o podstawowych rzeczach jak sterowniki, a później instalując po kolei wszystkie inne "dziadostwa" bys śledził i może by się trafił ten feler- westchną seler ;D 

Edytowane przez AndrzejTrg
  • Upvote 3
Opublikowano
28 minut temu, AndrzejTrg napisał(a):

A czemu nie zrobisz czystego formata? Już się 3 dzień męczysz... Nawet jak masz pierdyliard programów poinstalowanych, to być to ogarnął w kilkanaście minut, mówię o podstawowych rzeczach jak sterowniki, a później instalując po kolei wszystkie inne "dziadostwa" bys śledził i może by się trafił ten feler- westchną seler ;D 

Dlatego, że ten system mam od dawna. Wydaje mi się, że przeszedł drogę upgrade Win 7 -> Win 8 -> Win 10 -> Win 11.
Pierdyliard softów, gierek itp. Nie chce mi się tego bajzlu ogarniać od nowa ;)
Nie mam też pewności, że instalacja świeżego coś da skoro 24H2 jest takie lewe i może w mojej konfiguracji niedomaga.

Opublikowano

Zawsze byłem nauczony, nowy dysk/system, stawiam system na świeżo. Tak samo z softami, zadaj sobie pytanie ile z nich korzystasz na co dzień? Tak samo z grami, bo może nie rękę ale palec bym poświęcił że 95% tego całego że to tak nazwę "syfu" jest nieużywana :) Jak przesiadłem się w zeszłym roku na nowego PC to gier mam 4(trylogię soulsów i ER) programów... cały jeden, a jest to gpuz, choć tylko na początku użyłem aby zobaczyć jak radek się zachowuje :) Jak w mojej konfiguracji daje radę, to w Twojej tym bardziej powinien radzić sobie bez problemu. No ale Ty lubisz się bawić sprzętami więc, to powinno Ci jeszcze radość sprawiać :E 

Skomentuję to jeszcze obrazkiem ;) i tak moim zdaniem wygląda Twój komp, bez urazy oczywiście :) 

hB4zHREfnEE00J9O.jpg

• Haha 2
  • Upvote 1
Opublikowano

@AndrzejTrg Świeżego mam Linuxa na którym właśnie siedzę. Windows to taki śmietnik do gier, rozrywki itp. Jakbym miał 100% gwarant rozwiązania problemu, to pewnie bym się skusił na świeży install, a tak gdy po fresh installu będę miał to samo, to tym bardziej wkurw mnie złapie. Ponadto zawsze format wydawał się kontrowersyjnym pójściem na łatwiznę - to co się dzieje to pewnie jakiś pierdół, który można w 30 sekund naprawić, tyle, że nie wiem jeszcze co to ;)

• Like 1
Opublikowano

No właśnie z windowsem to jest loteria, bo nigdy nie wiadomo co się stanie. Ja też zawsze starałem się szukać rozwiązania, czasami się tak przekombinowało że format to już była ostateczność, ale teraz format to jest przecież szybka piłka, nie to co kiedyś, jeszcze wspomnę dyskietkę startową, o której pewnie tutaj wie tylko starsze grono :) 

Opublikowano

W takim razie podepnij do mobasa jakiś wolny dobry dysk i postaw na nim świeży 24h2 w najnowszej wersji od MS.

Żadnych programów nie instaluj, tylko podstawowe sterowniki i zobacz, czy CPU dalej ma 30% obciążenia.

20 minut roboty !

Zanim podejmiesz decyzję, odepnij wszystkie obecne dyski od płyty, żeby nie było jakiś kwiatków.

• Upvote 1
Opublikowano
23 minuty temu, caleb59 napisał(a):

Raczej tutaj nie pasuje ale najnowsze sterowniki Nvidia 566.36 mają buga:

Przed chwilą zainstalowałem 566.14 które miałem z wcześniej i nadal zużycie CPU jest na poziomie ~33%+
Wyłączałem też wszystkie procesy w msconfig co startują z systemem (oprócz windowsowych).
Nadal nie mam pomysłu :/