Skocz do zawartości

Bardzo wysokie temperatury CPU i7 7700 !!!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Posiadam taki zestaw, w którym mam poważne skoki temperatury procesora:

1. Płyta MSI Z270 SLI Plus

2. Procesor Intel i7-7700

3 Pamięć RAM 2 x Goodram GR2666 DDR4 8 GB

4. Karta graficzna Radeon HD6670 1 GB

5 Dwa dyski SSD 256 GB oraz 120GB na SATA

6. Zasilacz Corsair VS450 450W

Jesli chodzi o temperatury procesora to pod byle obciążaniem wahają się one między 90 o - 100 o. Piszę tutaj o "obciążeniach" jak instalacja nowych programów, aplikacji, włączaniu programu DAW do tworzenia muzyki Ableton i ściąganiu tam jakichkolwiek aktualizacji. Oczywiście zapewne jest to wina chłodzenia, bo jest ono tym standardowym pakietowym małym radiatorem, wiatraczkiem Intela ale żeby te temperatury szybowały aż tak do góry to już chyba gruba przesada. Poza tym komputer bardzo głośno chodzi tzn. zapewne chłodzenie.

I teraz moje pytanie - wiadomo, że w takim wypadku trzeba zainwestować w nowe chłodzenie i raczej mówię tutaj to standardowym wiatrakowym systemie a nie chłodzeniu wodnym. Czy wymiana chłodzenia pozwoli na ustabilizowanie tych temperatur na normalnym poziomie, czy też jest to jakaś sztuka CPU, która no cóż...posiada jakąś wadę fabryczną? Jeśli miałbym wymienić chłodzenie to co drodzy forumowicze byście doradzili? Budżet spokojnie do 300 zł - jeśli jest to niezbędne mogę rozważyć nawet i droższe opcje. Oczywiście czym taniej tym lepiej.

Na koniec jeszcze napiszę, że tego zestawu CPU plus płyta główna używam nieprzerwanie od jakiś 4 - 5 lat i nigdy nie miałem problemów z żadnymi błędami, zawieszaniem się "blaszaka" itp. Nawet w obecnej konfiguracji sprzęt działa "stabilnie" poza opisanym problemem. Poza tym komp używany będzie do produkcji dźwięku a więc jakieś większe giercowanie nie wchodzi tutaj w grę.

Wszystkie podane dane pochodzą z programu diagnostycznego HWiNFO. Nie wiem, może to głupie pytanie, ale program jest zainstalowany na innej partycji niż systemowa - czy to może być jakaś przyczyna?

Pozdrawiam.

Opublikowano

Zacznij od wymiany pasty na procku, a później się będzie myśleć, bo jak przedtem było ok, to coś musiało się stać, ale to się okaże jak wymienisz pastę. Jak temperatury spadną to mamy winowajcę, jak to nie pomoże, no to raczej zostaje delid, ponieważ pasta pod czapką wyschła i nawet chłodzenie wodne za milion monet nic nie pomoże :) 

• Upvote 1
Opublikowano

Dobra od razu odpowiem. Jeśli chodzi o pastę to nakładałem ją bodajże przedwczoraj na nowo, bo robiłem przesiadkę przy okazji na inny sprzęt a ten chciałem sobie ogarnąć do produkcji muzyki. Fakt, faktem pasta już swoje miesiące ma i była otwierana jakoś pół roku temu - może też tutaj jest winowajca :) 

Poczytałem co to jest sam delid i brzmi to jak po prostu oddanie procesora do renowacji, czyli samemu nie jestem w stanie tego zrobić..hmmm. Trochę kiepsko patrząc aktualnie na moje możliwości skorzystania z serwisu (miejsce zamieszkania), ale jak będzie konieczne to może coś wymyślę.

Poza tym, może tej pasty jest za mało?... dużo pytajników.

Dodam jeszcze, że z uwagi na stabilne działanie sprzętu w nieco innej konfiguracji w poprzednich latach nigdy nie monitorowałem tych temperatur, więc pewnie ten problem występuje już dłużej a ja sobie wesoło hulałem na tym sprzęcie...

Opublikowano (edytowane)

Nie zwróciłeś uwagi wcześniej (przed zmianą pasty), że wentylator głośno chodzi? Przy takiej temperaturze box powinien już głośno pracować. Właśnie: jakie są zanotowane maksymalne obroty wentylatora pod obciążeniem?

Edytowane przez wamak
Opublikowano

Zasada jest prosta. Dotknij radiatora. Jesli jest bardzo gorący - nie wyrabia samo chlodzenie i trzeba wymienic

Jesli jest letni/lekko cieply a procesor zglasza 90+ stopni - opcje są 2

1 - radiator nie dolega do procesora prawidlowo

2 - jesli radiator prawidlowo dolega, nalozyles paste i nie nawaliles jej kilogram - najprawdopodobniej glut pod IHS jest problemem

W drugim przypadku - procesor potrzebuje delid. Sciagniecie czapy (IHS) i wymiana pasty pod nim. W przeciwnym wypadku - nie ma co przekazywac ciepla do IHS a tym samym - do samego chlodzenia

I podejrzewam, ze opcja 2 dotyczy Ciebie. Niestety ale takie uroki procesorow Intela z tamtego okresu z glutem pod IHSem :E

ps. upewnij sie, ze na radiatorze nie ma folii izolacyjnej bo nie takie przypadki sie widywalo :)

• Upvote 4
Opublikowano
W dniu 11.12.2024 o 19:09, hurragun9669 napisał(a):

2. Procesor Intel i7-7700

A jakie power limity? Nie jestem pewien czy 7gen posiada regulowane kagańce podobnie jak 12, 13 i 14 gen. Ale zobacz, może jest "no limit"?

Opublikowano

Dokładnie jak @eNeSik napisał.

Ale moim zdaniem u Ciebie będzie problem głównie z boxowym chłodzeniem. To ono nie wyrabia (znaczy wyrabia na takie właśnie temperatury ok. 90C pod obciążeniem). Wymiana pasty pod IHS (delid) to już naprawdę ostateczność (dla normalnego użytkownika).

Jestem na 90% pewien, że nawet z wyschniętym "glutem", chłodzenie pokroju Endorfy Fortis 5 da w pełni akceptowalne temperatury. Jak ma być po kosztach to możesz wziąć używany Fortis 3 + nowy Fluctus.

Opublikowano
8 godzin temu, poszukiwaczGPU napisał(a):

Dokładnie jak @eNeSik napisał.

Ale moim zdaniem u Ciebie będzie problem głównie z boxowym chłodzeniem. To ono nie wyrabia (znaczy wyrabia na takie właśnie temperatury ok. 90C pod obciążeniem). Wymiana pasty pod IHS (delid) to już naprawdę ostateczność (dla normalnego użytkownika).

Jestem na 90% pewien, że nawet z wyschniętym "glutem", chłodzenie pokroju Endorfy Fortis 5 da w pełni akceptowalne temperatury. Jak ma być po kosztach to możesz wziąć używany Fortis 3 + nowy Fluctus.

Sęk w tym, ze to wyglada zgola inaczej. Jesli nie ma jak przekazac temperatur na IHS to nie wazne jakie chlodzenie zamontujesz, procesor sie bedzie gotowal
W przypadku wyschnietego gluta - ilosc ciepla przekazywanego do IHS jest taka, ze wydajnosciowo - wyrobi i stock cooler i jakis lepszy. Problem jednak nadal pozostanie w glucie pod IHS

Oczywiscie - lepsze chlodzenie - nieznacznie poprawi temperature ale niestety - tylko nieznacznie. Problemem nadal jest glut i IHS - po prawdzie - cooler nie moze odprowadzac ciepla w odpowiedni sposob poniewaz sam go nie otrzymuje z IHSa z ktorym na stycznosc

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

@eNeSik tak, ja się z Tobą ogólnie zgadzam. Ale zwróć uwagę, że w przypadku autora wątku problem może leżeć w boxowym chłodzeniu. Przecież 90C pod obciążeniem dla boxa to niekoniecznie anomalia (na chłodzeniu od 7700). Gdyby takie temperatury były w stocku albo na lepszym (głównie większym) radiatorze to oczywista oczywistość - pasta pod IHS już się do niczego nie nadaje.

W tym wypadku uważam, że wsadzenie takiego Fortisa powinno zredukować max temp do okolic 80C, a to już jest w pełni akceptowalne (względem 90-100C). Autorze, możesz zamówić chłodzenie i najwyżej je odeślesz, jeśli nic się nie poprawi.

Może powiem jeszcze inaczej - ja zakładam po prostu, że ten 7700 nie ma totalnie wyschniętego "gluta", a więc większe chłodzenie rozwiąże problem. Oczywiście, jak napisałeś, można to łatwo sprawdzić - dotknąć palcem radiatora - czy jest gorący (przy 90C powinien parzyć). Jeśli jest gorący to bingo - chłodzenie do wymiany.

Edytowane przez poszukiwaczGPU
Fortis zamiast Spartan
Opublikowano

Boxowe chłodzenie do i7-7700 jest zwyczajnie słabe. Trzeba kupić chociaz jakiegos Spartana 3/5 lub oczywiście Fera 5 i sprawdzić. Powinno być dużo lepiej. Kiedys i7-6700 miałem ze Spartanem 3 i temp nie przekraczały 80st. 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Moje i7 6700 miesiąc temu przeszło na emeryturę, kupiłem procesor jakoś w połowie 2022r i przy Bequiet Dark rock 4 osiągał u mnie przy wypalarkach max 65-67c i ok 85-87w, w grach zazwyczaj 55c ~50w. Wnioskuję że miał lekkie życie bądź chodził z wydajnym chłodzeniem u wczesniejszczego właściciela że nie było problemu z glutem pod ihs. U autora tematu wydaję mi się że w grach nawet przy box nie powinno być problemu bo hd6670 mocno ogranicza procesor, u mnie chodził z rx5600xt w fhd. Ze swojej strony mogę polecić Dark rock 4 - używane  zaczynają się od 100+zł - 160mm wysokości wiec powinien wejść do większości budek, minus taki że wentylator nachodzi na pierwszy slot pamięci, opcja tańsza Fortis 3, thermalright macho rev. B ( kupiłem ostatnio za 50zł )

Edytowane przez Keleris