Skocz do zawartości

Customowe panele boczne do obudowy - szum powietrza.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Poskładałem sobie wymarzonego malutkiego ITXa. Niestety co było do przewidzenia w środku bywa gorąco przy dużym obciążeniu (BG3). Ogólnie nie gram a przy pracy jest akceptowalny szum wentylatora na procku a grafika w zasadzie jest pasywna.

Na oryginalnym siateczce powietrze strasznie gwiżdże więc na szybko sobie wyciąłem otwory w pleksie (w sumie bez projektu byle były dla testu). Wymyśliłem więc sobie że dam do wycięcia laserem jakiś ładny wzór (fraktale, mandala)  ale okazało się, że przy wyższych obrotach zaciągane powietrze o wiele mocniej szumi niż bez ścianki czego się nie spodziewałem (brak doświadczenia). 

Okazuje się że ze zdjętymi ściankami jest dużo lepiej.  Więc szukam rozwiązania jak to zrobić aby mieć ściankę i jak najbardziej ograniczyć szum powietrza. Znalazłem taki artykuł:

https://www.pugetsystems.com/labs/articles/effects-of-grill-patterns-on-fan-performance-noise-107/

i do tego taki projekt grilla od Noctua

https://www.printables.com/model/1096961-high-efficiency-noctua-120mm-fan-grill

no i teraz zagwozdka. czy w miejscu wentylatorów wyciąć coś a'la ten grill czy w ogóle zrobić tam otwór wielkości wentylatora? (co będzie mniej estatyczne). na minus że i wentyl na procku i na grafice są nieco niesymetrycznie położone względem środka ściany obudowy. Macie jakieś sugestie?

O ile dobrze do tego podchodzę to przydał by się wlot powietrza tam gdzie jest wentylator i najlepiej miejsce gdzie to powietrze może potem dodatkowo uciekać ze środka.

w sumie nawet jak wytnę coś takiego to pewnie będzie głośniej - 

Zrzut ekranu z 2024-12-10 14-40-26.png

MTL_20241125_102552296.jpg

MTL_20241213_082245088.jpg

Edytowane przez MajQ