Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Ja miałem 3.10 i już wtedy był stuttering, więc próbowałem z nowszymi, ale jak wiadomo bez skutku. Teraz patrzę to po resecie kompa i jakichkolwiek zmianach w bios jest dobrze przy pierwszym przejeździe w WRC. Kolejne już lipa. @boban666Ty pewnie testowałeś wszystkie BIOSy nie?

10 minut temu, Kendi napisał(a):

@Adikon Jak testujesz pamięć testmemem to puszczasz też w tle jakiś benchmark żeby nagrzał w obudowie? HB na przykład

Tak, robiłem to, bo wiadomo, że podczas gier temperatury w budzie są wyższe. Dołożyłem wentylator na kartę graficzną (kfa2 daje w zestawie), żeby powietrze bardziej omijało ram, ale też dupa.

Jeszcze dodam, że podczas testmem5 1usmus trochę ścina w HB.

Cały czas jeszcze się zastanawiam czy wymiana na inny, lepszy RAM coś by dało tylko w sumie nie wiem jaki. Mógłbym chociaż na testy jakiś kupić tylko jest sporo opcji, a ja się nie znam na tym za bardzo.

Edytowane przez Adikon
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

To normalne, że ścina w HB jak robisz test testmemem.

Co do ramu, wątpię, żeby wymiana coś poprawiła skoro, pamięci nie łapią błędów w testach.

Też wydaje mi się, że winny może być tutaj BIOS. Te procki stosunkowo niedawno wyszły, może przyszłe BIOSy naprawią te problemy.

Ewentualnie tak jak @Art385 pisał, możesz się pokusić o wgranie BIOSu 3.06

Edytowane przez Kendi
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

Przed chwilą włączyłem furmark. Chwilę git i nagle ścięcie na ponad sekundę... Za drugim razem lepiej, ale ogólnie skacze użycie karty 70-98. Jak zrzucę na pasek to jest 100 procent.

W 1080p jest stabilnie już w miarę 97 procent. To normalne, ze w 3440x1440 tak skacze?

No i to zacinanie się kursora myszy na pulpicie... Taki dobry sprzęt...niby...

Edytowane przez Adikon
Opublikowano

Dziwne, bo przecież wraz ze wzrostem rozdzielczości procesor ma mniejsze znaczenie podczas renderowania 3d. Może to wcale nie wina procesora, tylko właśnie GPU?

Karta na pewno chodzi w pełnym PCIE 4.0 x 16? Może dla testu warto przełączyć w biosie na PCIE 3.0 i zobaczyć czy to coś poprawi. Też takie rzeczy widziałem, że obniżenie PCIE z 4.0 na 3.0 poprawiało sytuacje ze ścinami w grach. Ciężko powiedzieć jaka będzie wtedy strata na wydajności.

• Like 1
Opublikowano
6 godzin temu, Adikon napisał(a):

Przed chwilą włączyłem furmark. Chwilę git i nagle ścięcie na ponad sekundę... Za drugim razem lepiej, ale ogólnie skacze użycie karty 70-98. Jak zrzucę na pasek to jest 100 procent.

W 1080p jest stabilnie już w miarę 97 procent. To normalne, ze w 3440x1440 tak skacze?

No i to zacinanie się kursora myszy na pulpicie... Taki dobry sprzęt...niby...

Biosy , przeleciałem wszystkie które są wypuszczone do Ryzenów 9000. Mi też tak skacze te GPU , szczególnie w WRC i Simrail. Zresztą procesor też dziwnie skacze na rdzeniach z 8 do 20/21 i tak cały czas podczas grania.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

@Adikon masz ten bios 3.17? Na reddicie widziałem komuś z 9800x3d pomogło na stuttering samo sflashowanie tego biosu, bez dotykania żadnych ustawień.
Po ustawieniu EXPO stuttering się pojawił a jak podniósł ręcznie CL z 28 na 30 to zniknął. Wiec to pewnie jakiś konflikt pamięci.

Edytowane przez senac
Opublikowano (edytowane)

@senac próbowałem wszystkich od 3.10 do 3.17 😉. Zastanawiam się ciągle gdzie leży problem. Chyba, że ram trafiony, ale memtest86 przechodzi i sprawdzałem kilka razy. U większości ten stuttering jest stały, a u mnie ścina grę co jakiś czas. Co by nie było na pewno nie jest dobrze. Najgorsze, że nie wiem czy to karta graficzna, ram, procesor czy coś innego.

Edytowane przez Adikon
Opublikowano (edytowane)

Cały czas coś kombinuję tylko niestety słabo się znam na OC RAMu. 

Wyłączyłem free sync i w furmarku mam 99 procent użycia karty, więc to też coś pierdzieli. Przynajmniej mogę odrzucić uszkodzenie karty, a przynajmniej tak mi się wydaje, bo w teście 1440p raz ścięło u fpsy z 260 spadły do 80. 

@Art385

17364344579767490759573284912697.jpg

Edytowane przez Adikon
Opublikowano
4 godziny temu, Adikon napisał(a):

@boban666 w furmarku też masz tak jak ja? Nie ogarniam czemu na 1080p idzie pełną parą, a w wyższej rozdzielczości mniejsze użycie i skacze... Dziś spróbuję wbić ten najstarszy bios, ale znając życie uja to da. 

Ja mam takie cyrki w grach. Furmarka nie sprawdzałem.

• Upvote 1
Opublikowano

Dzięki. Czyli poniekąd może być tak, że po prostu moje patrioty są nieodpowiednie dla tego procesora i coś się gryzie. Może jakiś micro kod czy co tam jest. Jeśli ktoś ogarnięty byłby w stanie sprawdzić na ASRock x870 riptide wifi jakie kości pamięci są sprawdzone to będę wdzięczny. Mam chęć wypróbować inne, a jak nie pomogą to zwrócę. 

Opublikowano

Wiem ziomuś tylko jest tego bardzo dużo, a ja się ni uja nie znam. Chodzi mi bardziej jakie timingi, MHz czy marka byłaby najlepsza dla tego zestawu 😉

Tutaj nie chodzi o lenistwo, bo naprawdę prawie codziennie czytam i szukam po forach 😉. Widać, że Ty masz doświadczenie i pojęcie, więc pytam 😉

Opublikowano

To jeśli potrzebujesz stabilizować CPU ale wy i tak siedzicie na auto. natomiast rozumiem, że testowałeś wszystkie plany zasilania w tym najwyższa wydajność? Jeśli timingi nie pomagają, to imo trzeba czekać na nowe uefi.

Opublikowano (edytowane)

Tak, testowaliśmy już chyba wszystko co możliwe 😉

Wrzuciłem jeszcze raz ten 3.17 beta i bios default (oprócz wentylatorów, bo te ogarnąłem, żeby nie było hałasu). I czekam na nowy bios, a teraz będę grał na 4800 RAM i nie będę nic ruszał. 

Plany zasilania w sumie nie zmieniają nic, a przynajmniej ja nie zauważyłem różnicy. Obecnie mam zrównoważony, ale trochę zmodyfikowany. 

Edytowane przez Adikon
Opublikowano (edytowane)

Wychodzi na to, że ram, który kupiłeś, nie znajduje się na liście QVL, chyba że źle spojrzałem. Może faktycznie warto kupić jakiś ram, który jest z listy. Zawsze można zwrócić jak nie będzie różnicy.

Słyszałem, że zestawy ramów 2x24 są fajne, ale ja też się jakoś super na pamięciach nie znam.

Edytowane przez Kendi