boban666 101 Opublikowano 10 Stycznia Opublikowano 10 Stycznia (edytowane) Ja już kiedyś o tym pisałem , nie pamiętam czy tu , czy w moim wątku , obstawiam ze to jakis proces z W11/10 , który niestety cięzko wyłapać , a co jakiś czas się załacza , ja myślałem ze to windows defender , windows upadate , optymalizacja dysków , indeksowanie , i jeszcze parę innych , niestety ja nie trafiłem i już mi się niechciało więcej szukać. Może ty masz więcej samozaparcia i przelecisz te predziesiąt procesów z W11/10 😁 Edytowane 10 Stycznia przez boban666 1
Art385 339 Opublikowano 10 Stycznia Opublikowano 10 Stycznia Może trening memek? Włączałeś fast boota znaczy ten szybki tryb co uniemożliwia wejście do UEFI inaczej niż przez menu windy?
Adikon 139 Opublikowano 10 Stycznia Autor Opublikowano 10 Stycznia Fast boot w biosie tak? Jeśli o to chodzi to testowałem z włączonym i wyłączonym.
Art385 339 Opublikowano 10 Stycznia Opublikowano 10 Stycznia (edytowane) Skończyły mi się pomysły. Jeszcze skoki bclk ale na auto to nie ma w sumie znaczenia, bo proc jest i tak grubo dovoltowany. Ostatnie co mi przychodzi do głowy to puszczenie systemu na nvme z innym kontrolerem tudzież dysku 3.0 zamiast 4.0. Zakładam, że nie masz kilku nvme na różnych kontrolerach i różnych kościach? Edytowane 10 Stycznia przez Art385
Adikon 139 Opublikowano 10 Stycznia Autor Opublikowano 10 Stycznia Mam dwa. Pierwszy systemowy pod CPU i drugi idzie przez kontroler na płycie. Testowałem gry na obu dyskach. Ja to po prostu poczekam tak jak mówisz na poprawki. Dziwne jest to, że naprawdę było już bardzo dobrze po resecie CMOS i wbiciu Expo. I to już tak kilka razy, że moment super, reset i dupa. Nawet udało mi się wbić coś takiego i bez różnicy w sumie.
Art385 339 Opublikowano 10 Stycznia Opublikowano 10 Stycznia Jeszcze czy próbowałeś robić coś takiego jak włączyć fast boot dokładnie po resecie cmosu i zapięciu expo? Jeśli tak to imo trzeba czekać. Jakbyś miał tam kogoś z radeonem to byś zasadził radka jak dziabie to platforma, jak nie dziabie to driver nv no ale to rozwiązanie odpada. 1
Adikon 139 Opublikowano 10 Stycznia Autor Opublikowano 10 Stycznia (edytowane) Fast boot mam włączony z automatu😉 I właśnie nie mam nikogo nawet z geforcem jakimś co bym mógł wrzucić u siebie, bo każdy będzie na starych opcjach. Ja też mam gtx1060 w starym kompie. Widziałem też posty, że niektórym lepiej działa z HDD lub zwykłym SSD, ale nie wiem czy to ma sens... Edytowane 10 Stycznia przez Adikon
Adikon 139 Opublikowano 10 Stycznia Autor Opublikowano 10 Stycznia Też testowałem i niestety nie pomogło 🫤. Ogólnie nawet jak ustawię blokadę klatek na 144 to też 0,1 mam 85 na tej samej trasie w WRC co na lock 120.
Kendi 52 Opublikowano 11 Stycznia Opublikowano 11 Stycznia A w sumie, w jaki sposób ustawiasz blokadę klatek?
Adikon 139 Opublikowano 11 Stycznia Autor Opublikowano 11 Stycznia W panelu NVIDIA, ale w riva tuner też próbowałem. 1
Adikon 139 Opublikowano 11 Stycznia Autor Opublikowano 11 Stycznia (edytowane) Sprawdziłem wszystkie BIOSy oprócz tego najstarszego, czyli 3.06, ale wątpię, że to coś zmieni, bo na każdym jest to samo niestety. Nawet na tym 3.08 w niektórych grach gorzej🫤 Chyba, że trafiliśmy słabe procesory, ale sam już nie wiem. Gdybym miał ten dostęp do innej karty graficznej.... Po ustawieniu zegarów na 4,7 i napięcia na sztywno stutter większy chociaż napięcie dałem dość wysokie (maksymalne jakie było w hw info przy 5,2) Edytowane 11 Stycznia przez Adikon
Art385 339 Opublikowano 11 Stycznia Opublikowano 11 Stycznia Mam dla was jeszcze ostatni pomysł. Próbowaliście wyłączyć usługę wyszukiwania znaczy indeksator. To badziewie skanuje non stop dysk nawet jak dla danego dysku wyłączysz indeksowanie, co teoretycznie mogłoby powodować stutter. Oczywiście to usługa uruchamiana z opóźnieniem, wiec jakiś czas po odpaleniu systemu nie działa. Jak coś to wyłączacie to gówno tu task manager -> usługi->windows search->właściwości -> tryb uruchamiania wyłączony -> potem przechodzicie do zakładki odzyskiwanie i tam gdzie jest pierwszy błąd, drugi, kolejne dajecie nie podejmuj żadnej akcji inaczej się znowu uruchomi po kilku minutach. 1
Adikon 139 Opublikowano 11 Stycznia Autor Opublikowano 11 Stycznia (edytowane) Dzięki, spróbuję. To zablokowanie zegarów też coś zmieniło, bo był większy stutter, więc może jest jakiś inny sposób na ogarnięcie tego bawiąc się procesorem? No i tak jak mówiłem odpalam np. steam i kręcę kółka kursorem myszki to się na chwilę zacina, a na pulpicie to chyba karta graficzna za wiele do roboty nie ma? Edytowane 11 Stycznia przez Adikon
Art385 339 Opublikowano 11 Stycznia Opublikowano 11 Stycznia Nie wiem jak jest na X3D i czy da się dać na sztywno 100MHz BCLK a jak się nie da to wyłącz spread spectrum to będzie skakał tylko okazyjnie. Kiedyś asrocki z X miały zewnętrzny generator ale nie pamiętam gdzie go się tam w uefi włączało, bo miałem go tylko na X370Taichi 9 minut temu, Adikon napisał(a): Dzięki, spróbuję. To zablokowanie zegarów też coś zmieniło, bo był większy stutter, więc może jest jakiś inny sposób na ogarnięcie tego bawiąc się procesorem? No i tak jak mówiłem odpalam np. steam i kręcę kółka kursorem myszki to się na chwilę zacina, a na pulpicie to chyba karta graficzna za wiele do roboty nie ma? Nvidia miała kiedyś taki zrypany tryb zasilania optymalny czy coś i wydaje mi się, że coś podobnego widziałem. Przestawienie na normalny czy maks wydajność załatwiało temat. Po prawdzie to bym nawet zapłacił ekstra aby mieć ten starożytny panel nv albo nv inspektora na radeonie 1
NoviAMG 432 Opublikowano 11 Stycznia Opublikowano 11 Stycznia @boban666 Asusy dziś dostały podobno bios z najnowszą agesą 1
Adikon 139 Opublikowano 11 Stycznia Autor Opublikowano 11 Stycznia 2 godziny temu, Art385 napisał(a): Nvidia miała kiedyś taki zrypany tryb zasilania optymalny czy coś i wydaje mi się, że coś podobnego widziałem. Przestawienie na normalny czy maks wydajność załatwiało temat. Po prawdzie to bym nawet zapłacił ekstra aby mieć ten starożytny panel nv albo nv inspektora na radeonie Ustawienie na maksymalną wydajność lub tryb normalny też nic nie zmienia. Te stuttering występuje można powiedzieć cyklicznie co jakiś czas. Nie ma znaczenia w którym miejscu w grze jestem, bo czasem ebnie na początku, czasem w trakcie gdzieś. Zastanawiam się tylko czemu już bywało, że było git... Chyba trzeba z tym żyć, bo sprawdziłem już tyle kombinacji i żadna nie pomogła w sumie. Na reedicie jest mnóstwo postów, każdy ma niby jakieś rozwiązania, ale często są edycje i piszą, że jednak nie pomogło. Poczekam do wiosny, a jak nic nie naprawią to sprzedaję kompa i składam za jakiś czas na Intelu.
Kendi 52 Opublikowano 11 Stycznia Opublikowano 11 Stycznia Każdy ma zacięcia przy uruchamianiu steam i generalnie niektórych programów używających akceleracji sprzętowej do wyświetlania interfejsu. To jest błąd w sterowniku NV i nie jest powiązany z tym z czym Wy tutaj walczycie. 1
Adikon 139 Opublikowano 11 Stycznia Autor Opublikowano 11 Stycznia Zawsze to jakieś pocieszenie... Nie zmienia to jednak faktu, że nadal w sumie nie wiem co jest problemem, ale jak zablokowałem te zegary procesora na 4,7 to stuttering był większy. Może za jakiś czas spróbuję wysłać na reklamację procesor...
NoviAMG 432 Opublikowano 11 Stycznia Opublikowano 11 Stycznia 1 godzinę temu, Adikon napisał(a): Zawsze to jakieś pocieszenie... Nie zmienia to jednak faktu, że nadal w sumie nie wiem co jest problemem, ale jak zablokowałem te zegary procesora na 4,7 to stuttering był większy. Może za jakiś czas spróbuję wysłać na reklamację procesor... Nic nie da, biosy najprawdopodobniej kuleją, bądź jakaś opcja w biosie się włączą i powoduję problemy... Jeszcze tydzień temu nfs jak masło działał, a dziś czkawki takie, że głowa mała. Zmieniłem płytę na chwilę, kolejny asrock, tym razem b650m-h/m.2+ z biosem 3.15... 1
boban666 101 Opublikowano 12 Stycznia Opublikowano 12 Stycznia Ja wam powiadam 🤪 , to jest coś w W11/W10 , wczoraj grałem 2 godziny z właczonym/przypiętym do ekranu managerem zdarzerzeń (dziwnie się gra 😁) i co jakis czas , dosłownie na ułamek sekundy wskakiwał jakiś proces , którego nie umiałem wyłapać , może są jakies aplikacje które zapamiętują procesy które są najbardziej aktywne. Ja chyba dzisiaj poczytam o tym debloacie i spróbuje , najwyżej jak zepsuje W10 , będzie pretekst do instalacji Linuxa 😁 1
Adikon 139 Opublikowano 12 Stycznia Autor Opublikowano 12 Stycznia Mi się nie udało do tej pory powtórzyć tak ładnego wykresu na capframex jak kilka stron wcześniej nawet po resecie biosu itd. Jak coś wymodzisz to daj znać 😉
Adikon 139 Opublikowano 12 Stycznia Autor Opublikowano 12 Stycznia Wie ktoś może skąd ogarnąć win 11 23h2?
Rekomendowane odpowiedzi